Finish nabij, iedereen wil Obama zien

Minder dan twee weken voor de verkiezingen begint het eens ondenkbare in zicht te komen: Obama in het Witte Huis.

Zes mijl voor Leesburg beginnen de files. ‘Als je nog naar de Obama-bijeenkomst wilt, doe het niet. Blijf thuis!’, waarschuwt de autoradio. Uiteindelijk zet iedereen zijn auto neer aan de rand van het stadje. De stoepen zijn vol aanhangers van de kandidaat.

‘Het is zo opwindend. Mensen laten hun auto’s staan en lopen’, zegt Diana, of ze het splijten van de Rode Zee beschrijft. ‘Ik krijg vanavond spierpijn in mijn gezicht van deze grijns.’

Dan klinken de sirenes van een cohort politiemotoren. Een stroom zwarte SUV’s komt aanrijden. De mensen gaan langs de straat staan, roepen en zwaaien. In de eerste auto zitten vier potige agenten van de secret service. In de tweede zit Barack Obama. Hij kijkt naar buiten, enigszins gekweld, met een zonnebril op.

Body man
Naast zich heeft hij zijn ‘body man’ Reggie Love, de brede zwarte basketballer, langer dan de kandidaat, die in al Obama’s persoonlijke behoeften voorziet, zoals zijn chocolade-pindarepen en organische bessenthee.

Het lijkt al de presidentiële motorstoet die hier langskomt. ‘Nee, daar mogen we het nog niet over hebben. Ik ben bijgelovig’, zegt Diana resoluut. In het Ida Lee Park prijzen handelaren hun zelf gefabriceerde Obama-prullaria aan. Op een T-shirt staat een foto van Obama met zonnebril en de woorden ‘Mission possible’,

Minder dan twee weken voor de finish begint het eens ondenkbare in zicht te komen: Barack Obama in het Witte Huis. Zelf wil de kandidaat er nog niet aan. ‘Als ik president ben...’, begint hij een zin, maar als zijn aanhangers luid juichen, zegt hij: ‘Ho ho, ik ben bijgelovig. Tel je kippen niet voor ze uit het ei zijn.’

Nog niet binnen
Obama heeft gewaarschuwd dat elke keer dat zijn campagne misliep, het kwam door het gevoel al binnen te zijn. Zoals in New Hampshire, waar hij zou winnen maar slaag kreeg van Hillary Clinton. ‘We moeten elke dag vechten om ons land in een nieuwe richting te brengen’, zegt Obama. Hij geeft het voorbeeld door John McCain aan te vallen.

‘Hij vecht niet voor Joe de loodgieter’, maar voor Joe de beursfondsmanager', zegt Obama over McCain. Even later laat hij zich toch ontvallen dat hij ‘wind in de rug’ voelt. Hij heeft er reden toe. In de landelijke peilingen loopt Obama na een korte dip weer uit op McCain. En in deze staat, Virginia, zou wel eens een echt wonder kunnen plaatsvinden. Sinds Lyndon B. Johnson heeft Virginia niet meer voor een Democraat gekozen. Maar Obama staat in de peilingen met 7 procentpunten voor.

Het komt vooral door de rap groeiende ‘exurbs’ van Noord-Virginia, grote wijken met nieuwe huizen langs de snelweg op veertig mijl van Washington DC. Hier stemden ze vier jaar geleden nog Bush, en ook nu zijn er heel wat McCain-Palin-bordjes te zien.

Prijs verlaagd
Maar er zijn ook makelaarsbordjes met het opschrift ‘in prijs verlaagd’, en die wegen dit jaar zwaarder. Huiseigenaren klagen dat hun bezit minder waard is. ‘Er is in de exurbs veel woede over de incompetentie van de regering-Bush’, zegt demograaf Robert Lang.

De leider van de lokale Democraten schat dat het in zijn deel van Virginia, Loudoun County, nek-aan-nek wordt. Twee jaar geleden koos Virginia een Democratische gouverneur en senator, juist doordat dit gebied omsloeg. Als hij die kunst weet te herhalen, kan Obama Virginia winnen, stellen analisten, en zo het presidentschap.

McCains broer heeft de noordelijke gebieden van de staat alvast ‘communistisch’ genoemd, een woordvoerster van McCain noemde het zuiden het ‘echte Virginia’.

‘Ik weet dat sommige mensen er niet zo over denken, maar dit ziet er voor mij uit als het echte Virginia’, zegt Obama, en krijgt een luid applaus. Zijn toespraak heeft meer economisch beleid en minder hoogdravende retoriek dan eerst.

Het was de twee uur in de file meer dan waard, zegt een vrouw na afloop. ‘Ik ben helemaal opgeladen. En ik heb Obama eindelijk in het echt gezien.’ Haar man stelt dat hij veel verder voor zou staan als hij blank was. Ik kom hier zoveel mensen tegen die toch geloven dat hij een moslim is.’

Indianapolis
Obama is dan met zijn motorstoet alweer op weg naar het vliegveld. De volgende bijeenkomst is in Indianapolis. Hij zal er vrijwel dezelfde toespraak houden, met een verse aanval op John McCain en het woord ‘Indiana’ waar eerst ‘Virginia’ stond.

McCain doet het niet anders op diens ‘Joe de loodgieter'-tour. In de eindsprint gaan de kandidaten uitsluitend van toespraak naar toespraak, en steeds preken ze voor eigen parochie. Maar het is een noodzakelijk platform om de juiste soundbite ‘s avonds op het tv-nieuws te krijgen.

Obama's medewerkers zijn dan ook licht bevreesd voor de twee dagen die hij nu bij zijn zieke grootmoeder in Hawaii gaat doorbrengen. Ze sturen journalisten mee om er zoveel mogelijk ontroerende publiciteit uit te slepen.

De campagne-bijeenkomst helpt ook ter plekke, legt de leider van de Democraten uit. ‘Het bevestigt vrijwilligers in hun passie en levert nieuwe vrijwilligers op.’

‘s Avonds in de kroeg vertelt kabellegger Patrick dat hij de gok gaat wagen met Obama. ‘Zijn economische plan is beter.’ Maar een dikke man aan de bar moppert over de file: ‘Als Obama de stemmen van Noord-Virginia wil hebben, moet hij geen bijeenkomst houden om half zes ‘s avonds.’

Meer over