Financiële trucjes in de thuiszorg en Polen houden Bunschoten wakker

Goedemorgen. Een Twents thuiszorgbedrijf is mogelijk met opzet failliet gegaan. Wat was de rol van eigenaar Trees Zwienenberg, die beticht wordt van een 'op zijn minst kwestieuze' transactie? Verder in dit ochtendoverzicht: Obama trekt een eindsprintje om 'Guantánamo Bay' te sluiten. Maar het echte juridische probleem is taai. Kan en moet Nederland een rol spelen in de sluiting? En de boerkini, moet het 'provocerende' badpak verboden worden?

Vrouwen in islamitische zwemkledij in een Turkse badplaats. Beeld afp
Vrouwen in islamitische zwemkledij in een Turkse badplaats.Beeld afp

Terwijl u sliep

Twents zorgbedrijf mogelijk met opzet failliet

Eigenaresse Trees Zwienenberg heeft een dubieuze rol gespeeld bij het faillissement van de Twentse thuiszorgorganisatie Solace ATC. Zij oefende vlak voor het bankroet druk uit op cliënten en personeel om over te stappen naar Bions, een ander thuiszorgbedrijf van haar. Zwienenberg zou Solace bewust failliet hebben laten gaan. De gezonde onderdelen, inclusief een deel van het cliëntenbestand en een deel van het personeel, zouden daarbij zijn overgeheveld naar haar tweede thuiszorgbedrijf Bions.

Bijengif: van verdacht naar reëel gevaar

Amper een maand nadat Den Haag een verbod op de stoffen verwierp, is het weer gedoe rond het 'bijengif' imidacloprid. Britse wilde bijen die grazen op bloemen behandeld met de omstreden insecticiden, zijn de afgelopen 18 jaar veel meer in aantal en leefgebied achteruit gegaan dan andere bijen.

Veel minder 25- tot 30-jarigen zijn werkloos

De werkloosheid onder 25- tot 30-jarigen is de afgelopen twee jaar in Nederland sterk gedaald. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag gemeld.

Zoon van drugsbaron El Chapo ontvoerd in Mexico

Bij een ontvoering in de Mexicaanse badplaats Puerto Vallarta is maandag onder anderen een zoon van Joaquin 'El Chapo' Guzmán ontvoerd. De belangrijkste drugsbaas van Mexico zit zelf vast in de gevangenis.

null Beeld KINA
Beeld KINA

Sportzomer live

Rio dag 11 - Schippers als snelste naar de finale 200 meter sprint

Nederland beleeft een uiterst succesvolle dag op de Olympische Spelen: Zwemmer Ferry Weertman won de 10 kilometer in open water, zeilster Marit Bouwmeester won goud in het Laser Radial klassement, de handbalsters en volleybalsters bereikten de halve finale. En heeft Dafne Schippers zeer overtuigend de finale van de 200 meter gehaald.

Dramatische nederlaag hockeyers tegen België: 1-3

Twee jaar lang predikte hockeycoach Max Caldas een contrarevolutie om de sporen van het bewind van zijn voorganger Paul van Ass uit te wissen. De nieuwe zakelijkheid moest het Nederlandse mannenteam zestien jaar na de Spelen van Sydney weer een gouden medaille opleveren. Maar na een dramatische 3-1 nederlaag in de derby tegen België is brons in Rio het maximaal haalbare voor de hockeyers.

Vandaag in het nieuws

ABN Amro maakt vandaag bekend hoe de bank in het tweede kwartaal van 2016 heeft gepresteerd. De rechtszaak van de moord op Eindhovenaar Mahmut Karaman begint. Karaman werd in 2014 dood in zijn garage aangetroffen. En er is natuurlijk sport. Behalve de finale van Dafne Schippers kunnen we vandaag kijken drie andere Nederlanders tijdens de kwalificatie voor het BMX'en.

Plusteken bij een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Aanraders van de redactie

Financiële trucs in de thuiszorg

Wat was de rol van eigenaar Trees Zwienenberg bij het faillissement van de Twentse thuiszorgorganisatie Solace? Reconstructie van een 'op zijn minst kwestieuze' transactie. (+)

Vrouwenkleding verbieden is altijd een slecht idee

Onze overgrootmoeders zouden er vreemd van hebben opgekeken. Zij mochten tot ruim in de vorige eeuw beslist niet in zee zwemmen in een onzedig badpak. Geen blote arm of opwindende reep kuit mocht het mannenoog zien, dat was schandelijke provocatie of hoererij. (+)

Het goud komt van de vrouwen

Als Nederland een medaille wint deze Spelen, is dat meestal goud. Acht zijn het er nu en zes ervan komen van de vrouwen, die ook domineren in de totale medaillescore. (+)

Polen houden Bunschoten wakker

Vrijdag landde de traumahelikopter in Bunschoten. Reden: Poolse inwoners die slaags waren geraakt. Het is niet het eerste incident. Gisteren sprak de gemeenteraad over de Poolse kwestie. (+)

Wij kunnen Guantánamo-gedetineerden overnemen

Obama trekt een eindsprintje om 'Guantánamo Bay' te sluiten. Maar het echte juridische probleem is taai.

'Het is wat het is', een bezwerend wandtegeltekstje

Het is wat het is: de taal van de verliezer, een duizenddingendoekje voor alle ongemak. (+)

Vrouwen met boerkini's bij een zwembad. Beeld anp
Vrouwen met boerkini's bij een zwembad.Beeld anp
Meer over