NIEUWSAmir Faten M.

Financiële man Ridouan T. opgepakt in Dubai

Amir Faten M., volgens Justitie de financiële man van hoofdverdachte Ridouan T. in het liquidatieproces Marengo, is donderdag in Dubai gearresteerd. Dat melden bronnen aan de Volkskrant. M., een Deen van Iraanse komaf, werd door Interpol gezocht voor moord en zou een grote rol spelen in T.’s omvangrijke, internationale drugskartel.  

Amir Faten M., die banden zou hebben met Ridouan T., hoofdverdachte in de Marengo-zaak, is in Dubai gearresteerd.Beeld Dubai Media Office

Volgens bronnen die het kartel van binnenuit kennen, is M. de leider van Los Suenos, de Spaanse tak van Ridouan T.’s organisatie. Het lijkt erop dat deze financiële rechterhand bij een aantal banken in Dubai heeft gewerkt, terwijl hij tegelijkertijd op de Interpol-lijst stond van meestgezochte verdachten. 

Amir Faten M. werd donderdag gearresteerd toen speciale troepen zijn huis binnenvielen. Hij is gevonden door samenwerking tussen de politieautoriteiten in Dubai, Qatar, Marokko, Thailand en Zweden. M. zou in 2018 Dubai zijn binnengekomen met een vals paspoort. 

Toen M. nog in Europa was hebben Spaanse autoriteiten getracht hem te arresteren, maar dat is niet gelukt. Hij wordt gezocht op verdenking van betrokkenheid bij het moordkartel en van witwassen. Hij zou onder meer bomaanslagen aan de Costa del Sol in 2018 hebben aangestuurd. 

Volgens de Dubaise autoriteiten zijn voorbereidingen in gang gezet om hem over te dragen aan de relevante autoriteiten - vermoedelijk Spanje, waar Ridouan T.’s cocaïnehandel nog heel actief is.

Ook Ridouan T. zelf werd in Dubai opgepakt, op 16 december 2019. Drie dagen later werd hij als ongewenste vreemdeling het land uitgezet en overgebracht naar Nederland. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een reeks liquidaties, cocaïnehandel en leidinggeven aan een criminele organisatie.  Eerder werden ook zijn vermoede kompanen Naoufal ‘Noffel’ F., Richard ‘Rico de Chileen’ R. en SaÍd R. gearresteerd na zeer langdurige zoekacties. Naoufal F. is inmiddels in Nederland veroordeeld tot levenslang, de strafzaken van de andere verdachten lopen nog. 

Lees meer over de zaak Ridouan T.

In het Dubai van Ridouan T. telt alleen het geld
Hoe kon Ridouan T. toch al die tijd in Dubai onder de radar blijven? Dat had vooral te maken met het karakter van de plek waar alles draait om economische welvaart en waar miljoenenvilla’s nog steeds cash kunnen worden afgetikt.

‘Wij zijn de niet-vertegenwoordigers van kroongetuige Nabil B.’
Kroongetuige Nabil B. van het liquidatieproces Marengo heeft Peter R. de Vries gevraagd zijn belangen te behartigen. Maar het Openbaar Ministerie dwarsboomt dat, stelt de misdaadjournalist. Wat is het probleem?

Na Ridouan T. is ook zijn financiële man nu opgepakt in Dubai.Beeld Bloomberg via Getty Images
Meer over