NIEUWShunter biden

Financiële handel en wandel van zoon Biden wordt onderzocht door justitie

De belastingaangiftes van de zoon van de aankomend president van Amerika Joe Biden worden onderzocht door justitie. Dat heeft Hunter Biden woensdagavond zelf bekendgemaakt.

Hunter Biden tijdens een videoboodschap op de Democratische Nationale Conventie in augustus van dit jaar. Beeld AFP
Hunter Biden tijdens een videoboodschap op de Democratische Nationale Conventie in augustus van dit jaar.Beeld AFP

‘Ik neem deze zaak zeer serieus, maar ik heb vertrouwen dat onafhankelijk onderzoek zal uitwijzen dat ik legaal en passend heb gehandeld’, aldus Hunter Biden in een verklaring. Het onderzoek wordt verricht door federale aanklagers in Delaware, de thuisstaat van van vader en zoon Biden.

Hunter Biden lag eerder zwaar onder vuur in de aanloop naar de presidentiële verkiezingsrace in november. Volgens Donald Trump heeft de jongere Biden zich jarenlang illegaal verrijkt tijdens zijn baan als bestuurder van een Oekraïens energiebedrijf. Ook zou Hunter smeergeld hebben aangenomen om Oekraïners in contact te brengen met zijn vader, die destijds vice-president van de VS was.

Een Senaatscommissie onder leiding van de Republikeinen vond echter geen bewijs voor de beschuldigingen. Ook kon niet worden vastgesteld dat het Amerikaanse buitenlandbeleid voor Oekraïne ooit beïnvloed is geweest door toedoen van Hunter. Er werd destijds twee jaar lang onderzoek gedaan.

Het transitieteam van Joe Biden zegt in een reactie op de nieuwste affaire dat de aankomend president ‘zeer trots is op zijn zoon, die de afgelopen maanden heeft gestreden tegen persoonlijke aanvallen’.

Het nieuwste onderzoek komt desalniettemin op een zeer ongemakkelijk moment voor de aankomend president. Hij staat op het punt om een minister van Justitie te benoemen. Die persoon zou mogelijk toezicht moeten gaan houden op het onderzoek naar Hunter, mocht de zaak nog lopen als zijn vader op 20 januari worden ingezworen als de nieuwe president van de VS.

Meer lezen over buitenlandse invloed op Amerikaanse politici?

Lastercampagne tegen zoon Biden vooralsnog mislukt
Het onderzoek van de Amerikaanse senaat naar de activiteiten van Joe Bidens zoon in Oekraïne, heeft vooralsnog niet het schandaal opgeleverd waar het campagneteam van Trump op had gehoopt.

Won Trump de verkiezingen in 2016 dankzij de Russen?
Speciaal aanklager Robert Mueller deed twee jaar onderzoek naar een mogelijke samenzwering tussen het Kremlin van Vladimir Poetin en Donald Trump en zijn medewerkers. Hier zetten we de verdachte contacten op een rij die sinds 2016 zijn opgedoken. Negen verdachte ontmoetingen die Robert Mueller onderzocht.

Meer over