Financiële crisis kost Thaise premier de kop

Na weken van toenemende kritiek op zijn besluiteloosheid heeft premier Chavalit Yongchaiyudh van Thailand er gisteren het bijltje bij neergegooid....

Van onze correspondent

Toine Berbers

HONGKONG

'Laat anderen het vuile werk maar opknappen', verzuchtte de Thaise regeringsleider, die na vier maanden van economische rampspoed zwaar onder vuur ligt van de zakenwereld en de democratisch-gezinde middenklasse.

Chavalit hoopt morgen nog enkele belangrijke wetsontwerpen door het parlement te loodsen, terwille van de hoognodige financiële hervormingen en de beloofde nieuwe kieswet.

Chavalit is het eerste politieke slachtoffer van de crisis die woedt onder de tijgereconomieën van Azië. Zijn coalitie van zes partijen, die haar politieke basis had op het platteland, heeft in haar begindagen met geld gesmeten en vervolgens in de tweede helft van haar elf maanden lange regeerperiode gestreden tegen de grootste malaise van de afgelopen decennia.

De neergang van de financiële markten in Zuidoost-Azië werd begin juli ingeluid met de devaluatie van de Thaise baht. Sindsdien heeft deze munteenheid tegenover de Amerikaanse dollar meer dan veertig procent van zijn waarde verloren.

De regering moest bij het IMF aankloppen voor een noodkrediet van ruim 17 miljard dollar en de deuren van 58 financiële instellingen sluiten. Chavalit weifelde evenwel lang over andere hoognodige hervormingen, zodat hij het vertrouwen van de zakenwereld verspeelde.

Toen de regeringsleider ook nog draalde met een grondwetswijziging, om zijn cliëntele op het platteland te vriend te houden, trokken duizenden tegenstanders de straat op. In ondernemerskringen is opgelucht geregeerd op Chavalits vertrek.

Hoewel niet duidelijk is wie de generaal gaat opvolgen, hoopt Bangkoks stedelijke elite dat er een einde komt aan het ondoorzichtige en weinig doortastende beleid. De ruzies in de coalitie bereikten gisteren een hoogtepunt met het dreigende vertrek van de tweede partij en flamboyante leider daarvan, Chatichai Choonhavan.

Omdat Thailand komend voorjaar als gevolg van de grondwetswijziging opnieuw naar de stembus gaat, kan Chavalits opvolger niet meer zijn dan een overgangspremier.

Maar in zijn ultrakorte ambtsperiode moet hij wel een hele reeks impopulaire bezuinigingen doorvoeren, om de economie onder controle te krijgen en het vertrouwen van de internationale financiële wereld te herwinnen.

De meest genoemde kandidaat voor de opvolging van Chavalit is oppositieleider Chuan Leekpai. Chuan is de onkreukbare aanvoerder van de Democratische Partij, die haar aanhang vooral in Bangkok heeft. Ook hij staat te boek als een besluiteloos politicus. Maar de zakenwereld denkt dat hij over meer gezag beschikt om de vereiste financiële hervormingsmaatregelen uit te voeren.

Meer over