nieuwsit-dienstverlener

Financieel directeur van geplaagd Centric moet alweer opstappen

Nog maar een paar maanden was ze in dienst bij it-dienstverlener Centric, maar nu al moet Rianne Jans het veld ruimen als financieel directeur.

Centric-topman Gerard Sanderink verschijnt bij de rechtbank, bij een van de vele zaken waarin Centric verwikkeld is.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Centric-topman Gerard Sanderink verschijnt bij de rechtbank, bij een van de vele zaken waarin Centric verwikkeld is.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Jans is volgens bronnen rondom het bedrijf per direct ontslagen, maar een woordvoerder van Centric wil niet op de kwestie ingaan. In een eerste reactie meldt het bedrijf dat er maandag een verklaring naar buiten komt over de zoveelste crisis, maar even later wordt dit teruggetrokken en rest ‘geen enkel commentaar’. De zegsman wil ook niet bevestigen of Jans nog in dienst is of niet.

Rianne Jans begon in juli als financieel directeur bij Centric. Daarvoor bekleedde ze dezelfde functie bij Eindhoven Airport en was ze commissaris bij Oranjewoud, het beursgenoteerde bedrijf achter onder meer Centric en ingenieursbedrijf Strukton.

Jans volgde in april van dit jaar vertrokken Carolien van der Werf op. Van der Werf was een van de vele topbestuurders binnen de it-dienstverlener die het slachtoffer werden van de interne machtsstrijd en de komst van de omstreden ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek als rechterhand van oprichter en eigenaar Gerard Sanderink. Ook in zijn privéleven speelt ze een belangrijke rol.

Cyberexpert

Het rumoerigste jaar uit Centrics geschiedenis begint in januari met de presentatie van een nieuw boek van de omstreden ‘cyberexpert’ Van Rijbroek. De Volkskrant is daar aanwezig, iets wat achteraf niet de bedoeling blijkt te zijn. Ineens wordt duidelijk dat Van Rijbroek in de steenrijke Gerard Sanderink een nieuwe beschermheer heeft gevonden. Sanderink betaalt de avond in het chique Amstelhotel en nodigt al zijn zakelijke contacten uit. Haar boek wordt echter door experts neergesabeld vanwege de flagrante onzin die erin staat.

Van Rijbroek presenteert zich als internetdeskundige, claimt met inlichtingendienst AIVD te hebben samengewerkt en beweert diverse overheden te bedienen met advies. Maar voor die beweringen is geen enkel bewijs. Sterker nog: de NOS schrijft dat Van Rijbroek nooit voor de AIVD heeft gewerkt.

Lange stoet

Waar experts openlijk twijfelen over de deskundigheid van Van Rijbroek, blijft Sanderinks geloof in haar capaciteiten onbegrensd. De – informele – rol van Van Rijbroek stort de it-dienstverlener intern in complete chaos. Niet iedereen binnen de top blijkt namelijk de visie van Sanderink te delen over Van Rijbroeks deskundigheid.

Het gevolg is een lange stoet aan vertrokken bestuurders, interne conflicten en rechtszaken. De eerste die het veld moet ruimen is topman Karim Henkens. Officieel vertrekt hij vanwege ‘persoonlijke omstandigheden’, maar volgens ingewijden wordt hij door Sanderink ontslagen omdat hij zich uitspreekt tegen Van Rijbroeks groeiende invloed.

Topadviseur

Daarna pakken ook bestuurder Guust Sturm, financieel directeur Carolien van der Werf en commercieel directeur Hans Schrijvers hun biezen. Ze zijn niet de enigen: ook in de laag onder de top vertrekken diverse managers en directeuren. De invloed van Van Rijbroek op Sanderink wordt intussen steeds groter. Betrokkenen zeggen dat Sanderink geen kritiek op Van Rijbroek duldt.

Vorige week werd nog duidelijk dat Van Rijbroek weliswaar geen officiële positie binnen Centric heeft, maar wel een bijdrage gaat leveren aan de kersverse tak Cyber Defense Services. Volgens AG Connect zal Van Rijbroek hier als ‘topadviseur’ bij betrokken zijn. Een zegsman van Centric bevestigt dat de nieuwe bedrijfstak het eerste kwartaal van 2020 zal starten met zijn dienstverlening op het gebied van ict-security.

Centric heeft ruim vierduizend werknemers, van wie 2.900 in Nederland. Het is daarmee een van de grootste ict-dienstverleners in Nederland. Onder de klanten zijn veel overheden en De Nederlandsche Bank.

Rianne Jans is onbereikbaar voor commentaar.

UPDATE 24 december: Centric heeft het vertrek van Jans inmiddels officieel bevestigd via een korte verklaring op de site.

Meer over Rian van Rijbroek en de crisis bij Centric:

Leegloop top Centric houdt aan: opnieuw vertrekt een directeur

Onrust in top Centric houdt aan na komst ‘cyberspecialist’ Van Rijbroek: ook financieel directeur stapt op

Het management van Centric en Strukton – twee van de bedrijven van de Twentse multimiljonair Gerard Sanderink – spreekt expliciet zijn volle vertrouwen uit in de omstreden Rian van Rijbroek.

Het is een opmerkelijke zaak die woensdag voor de rechtbank in Almelo diende. Een liefdesdrama met verstrekkende gevolgen voor het bedrijvenimperium van de schatrijke en excentrieke Twentse ondernemer Gerard Sanderink. En met Rian van Rijbroek als spil. Het rommelt in de top.

Cybercharlatan’ Van Rijbroek is terug, met weer een boek over ‘cyber’, gepresenteerd in de chique ambiance van de Spiegelzaal in het Amsterdamse Amstel Hotel. De aanwezigen zijn tevreden: ‘Ik snapte niets van haar verhaal, maar het lijkt me uiterst relevant.’ Beveiligingsexperts zijn zeer kritisch over het boek.

Meer over