Finale op de radio: het moordende tempo van 'Langs de Lijn'

Niets zo spannend als dé allesbeslissende wedstrijd via die goeie, ouwe radio te volgen. Bij Langs de Lijn luidt iedere aanzwelling van geluid vanuit het stadion in gedachten een kans voor Ajax in, iedere tempering eentje voor FC Twente.

Marcel van Lieshout
null Beeld anp
Beeld anp

Vroeger werd er op zo'n klassieke Langs de Lijn-voetbalmiddag altijd tijdens het nieuws gescoord. Altijd! Meestal door de vijand, herinnert deze luisteraar zich, die na dat nieuws aan het timbre van Willem Ruis of Koos Postema onmiddellijk kon herkennen of de vijand dan wel de helden hadden gescoord.

Gisteren werd het nieuws gewoon verplaatst. Alles week voor Ajax-Twente.

Bas Tichelaar
Man van de wedstrijd: com­menator Bas Ticheler. Met afstand. Bij het stemgeluid van Ticheler dringt de Arena als vanzelf het werkkamertje-met-radio binnen. Alles wordt ineens zichtbaar, zonder tv.

Bas praat in een moordend tempo, als het tik-tik-tik voetbal van Barcelona op zijn best. Geen zin loopt zomaar dood of doelloos ten einde. Het zijn de tikjes van Xavi en Ienesta, maar dan in verbale versie. Altijd met een bedoeling. En dat een hele wedstrijd lang. De radioluisteraar die zich had verheugd op een reprise van de historischeuitzending van vier jaar geleden (fenomenaal schakelprogramma waarin AZ, Ajax en PSV om beurten kampioen waren) kwam bedrogen uit. Langs de Lijn koos terecht voor een nagenoeg integrale uitzending vanuit de Arena.

De commentator van Heracles ADO Den Haag hebben we alleen bij de warming-up gehoord. Zelfs oud-gediende Evert ten Napel bij het toch niet onbelangrijke duel Groningen-PSV mocht de keel sparen. Er zijn vermoedelijk nu nog radioluisteraars die geen idee hebben dat het daar in Groningen bij 0-0 is gebleven.

Alle ballen op Bas Ticheler (en co-commenator Andy Houtkamp) die vanuit de Arena onafgebroken aan het woord was. En thuis een zinderende spanning teweeg bracht. Bij radiocommentatoren vallen in principe altijd meer doelpunten.

Ie-ie-ie-ie
Bas: 'Chadli, prachtig tussendoor, zet twee man te kijk en heeft ook nog de rust voor de goede voorzet, daar komt ie-ie-ie-ie.....'

'Tjonge. Landzaat komt net een een halve meter te kort.'

Daar kan dat andere hele snelle en zo moderne medium een voorbeeld aan nemen. Zo lyrisch als Bas Ticheler een fijnzinnig schotje buitenkant voet van Danny Landzaat beschrijft, zo pijn aan de ogen doet het als de Twitteraar zich in de strijd mengt.

Goed, #ajatwe was op enig moment 'worldwide trending topic' maar wat moeten we met de live commentaren van Faaz71 ('Theoooooooo'), Cathelijne72 ('Oef') en Brammh, Xmarlyss, Timluirink en nog enkele honderden tegelijk (allen: 'Rust')?

Nee, dan die goeie, ouwe radio. Ajax scoort en Edwin Cornelissen op het Leidseplein, kom er maar in. Ajax-fan: 'Kan die sijk-gemeente geen schermen neerzetten?'

Als het dan om tien voor half vijf eindelijk is gedaan, de stem van Bas Ticheler klinkt nog even helder als twee uur tevoren, blijkt toch niet iedere tweet een blijk van hersenverweking: 'Als Twente nu over die beker heen rijdt hebben ze ook een schaal.'

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over