Finale is enige weg naar Londen

Een finaleplaats op het EK in Italië en Servië biedt de Nederlandse volleybalsters het beste uitzicht op de Spelen van Londen. Zelfs de toekomst van de sport rust op hun schouders.

ROBERT MISSET

Een leuke huiskamervraag voor wie het kwalificatieschema van de Nederlandse volleybalsters bestudeert: welke wegen voeren naar de Spelen van Londen? De Nevobo stuurde de grafiek naar de media met de boodschap dat de route naar Londen voor de goede verstaander wel duidelijk was. Zelfs een wiskundige verdwaalt in het doolhof van pijlen, vlakjes en kleuren. Maar de routekaart staat dan ook model voor een dolende bond.

Communicatie is nooit het sterkste punt geweest van de Nevobo, al kwam woensdag vanuit Nieuwegein een toelichting. De volleybalsters weten allang wat hun te doen staat bij het EK in Italië en Servië: de prestatie van 2009 in Lodz herhalen door wederom de finale te bereiken. Die opdracht is zwaar genoeg. In poule D in het Italiaanse Busto Arsizio wacht na Spanje (vandaag) en Bulgarije (zaterdag) op zondag het beslissende groepsduel met wereldkampioen Rusland.

De nummers twee en drie uit de poules spelen een tussenronde voor een plaats bij de laatste acht. Als groepswinnaar zou Nederland gastland Italië kunnen ontlopen in de kwartfinales. Volgens welk scenario dan ook moet de ploeg van bondscoach Avital Selinger zich plaatsen voor de Final Four in Belgrado om het beste uitzicht op Londen 2012 te behouden.

Geen vrijkaart

Pak het kwalificatieschema er maar bij om te zien hoe ingewikkeld het olympische traject anders wordt. De EK-finalisten nemen deel aan de World Cup in Japan, waar drie tickets voor Londen te verdienen zijn. De wereldvolleybalfederatie (FIVB) heeft nog een wildcard voor dat toernooi. Maar de geschiedenis leert dat Nederland als modaal én slecht lobbyend volleyballand niet in aanmerking komt voor die vrijkaart.

Een plaats bij de top-5 van het EK biedt een vluchtweg via OKT 2, het Europese kwalificatietoernooi in mei in Turkije. Alleen de winnaar mag naar de Spelen. Een nog slechter resultaat op het EK dwingt de volleybalsters eerst tot het spelen van een pre-OKT, een pre-kwalificatie waartoe de mannen tegen Roemenië waren veroordeeld.

De afvallers bij OKT-2 in Turkije zijn aangewezen op OKT 3, de drie laatste kwalificatietoernooien. Nederland staat momenteel te laag op de wereldranglijst om die nooduitgang te kunnen nemen. Deelname aan de World Cup is het beste alternatief om voldoende punten te verzamelen. Maar in die jungle lijkt het Nederlandse vrouwenteam kansloos om voor het eerst sinds Atlanta 1996 weer toegang tot de Spelen te krijgen.

Een topprestatie op het EK is niet alleen noodzakelijk voor coach Selinger en zijn speelsters. Het Nederlandse volleybal ligt aan de zuurstoftank en snakt naar succes. Voormalig Martinus-voorzitter Frits Suer waarschuwde na het mislopen van de Spelen in Peking al voor de gevolgen. Hij voorzag het instorten van volleybal als zaalsport, wanneer Nederland ook niet in Londen is vertegenwoordigd.

Vanuit de kelder omhoog

Wie het een cynische analyse noemt, zal schrikken van de feiten. Volleybal is allang geen A-merk meer en de bond raakte tienduizenden leden kwijt. Als nummer 30 van de wereld moet het mannenteam onder leiding van oud-international Edwin Benne vanuit de kelder omhoog krabbelen. De oud-bondscoaches Joop Alberda en Toon Gerbrands noemden de vrijwillige degradatie vanuit de World League een fatale inschattingsfout van de Nevobo-directie. In de Europa League heeft de volleybalsport nog minder aanzien.

De missie van de vrouwen wordt tot 2012 gefinancierd door hoofdsponsor Dela. Een tegenvallend EK zou de uitvaartondernemer kunnen doen besluiten om het contract al eerder te ontbinden. Dela verbindt zijn naam ook aan de A-League bij de vrouwen, een speeltuin voor de tweede garnituur en tieners, die de illusie wekken dat volleybal in Nederland nog een profsport is.

De Jong Oranje-teams werden teruggetrokken van grote toernooien, omdat technisch directeur Bert Goedkoop wilde investeren in de jongste jeugd. Nu mag Ron Zwerver op stage in Brazilië met talenten die zelfs van Noorwegen verliezen. Die omstreden keuzen werden nooit publiekelijk verdedigd, want de hooghartige directie excelleerde vooral in het niet communiceren met zijn achterban.

Marcel Sturkenboom beloofde het imago van de Nevobo te verbeteren. Maar de onlangs weggestuurde algemeen directeur bevestigde vooral zijn eigen imago van straatvechter, die sporters én medewerkers op het bondsbureau tegen zich in het harnas joeg. De eerder bij sportkoepel NOC*NSF afgevoerde Sturkenboom heeft geen nieuwe geldstromen weten aan te boren en laat - met een afkoopsom - een bond zonder visie achter.

Nevobo-voorzitter Hans Nieukerke profileerde zich voornamelijk op recepties en is ook in zijn tweede termijn niet de aangewezen man om de Nevobo een nieuwe impuls te geven. De nabije toekomst van het volleybal wordt ook niet bepaald in Nieuwegein, maar in Italië. De vrouwen kunnen zich beter niet realiseren hoeveel druk op hun EK-toernooi staat.

undefined

Meer over