Film

The Purple Plain (Robert Parrish, 1954). Gregory Peck krijgt in deze onderhoudende oorlogsfilm alle tijd om als neergestorte Canadese piloot de weg uit de Birmese jungle te vinden....

Door David Sneek

Billy the Kid (David Miller, 1941). Robert Taylor als de westernlegende in een visueel aantrekkelijke technicolor-film. BBC 2, 15.00 uur.

Summer Rental (Carl Reiner, 1985). Met komiek John Candy als overspannen luchtverkeersleider, die van zijn baas op vakantie moet. RTL 5, 16.20 uur.

Knights of the Round Table (Richard Thorpe, 1953). Robert Taylor is Sir Lancelot, en Ava Gardner koningin Guinevere in een weinig overtuigende verfilming van de legende van de rondetafelridders. Vanaf donderdag draait King Arthur in de bioscoop, een heel andere interpretatie van het verhaal.

BBC 1, 16.30 uur.

Madeline (Daisy von Scherler Mayer, 1998). Twaalf rijmende meisjes, een non en een hond nemen het in deze slome kinderfilm op tegen de gemene eigenaar van hun schoolgebouw. Net 5, 17.45 uur.

Big (Penny Marshall, 1988). Prettige komedie met Tom Hanks als jongetje dat door wens-machine in een mannenlichaam terecht is gekomen. Hij schopt het ver in de de speelgoedbranche, maar droomt ervan weer een kind te zijn. BBC 1, 18.05 uur.

Happy Gilmore (Dennis Dugan, 1996). Een mislukte ijshockeyspeler ontdekt dat hij over een groot golftalent beschikt. Het contrast tussen de lompe komiek Adam Sandler en de bekakte golfwereld wordt aardig uitgespeeld. SBS 6, 20.45 uur.

A Fish Called Wanda (Michael Crichton, 1988). Jamie Lee Curtis en John Cleese zijn goed op dreef als dievegge en advocaat in deze amusante misdaadkomedie. Maar de echte sterren van de film zijn de bijrolspelers: Michael Palin, een stotterende vissenliefhebber, en Kevin Kline, die een domme voormalige CIA-agent speelt. 'De centrale boodschap van het boeddhisme is niet ”iedereen voor zichzelf” en de London Underground is geen politieke organisatie', wordt hem uitgelegd. RTL 4, 21.00 uur.

Random Hearts (Sydney Pollack, 1999). Harrison Ford en Kristin Scott Thomas vormen een ongeinspireerd romantisch koppel in dit haperende drama over twee bedrogen echtgenoten die steun bij elkaar zoeken en verliefd worden. Net 5, 21.00 uur.

Primary Colors (Mike Nichols, 1998). Bill en Hillary worden knap geïmiteerd door John Travolta en Emma Thompson in een amusante film over een charismatische maar onbetrouwbare presidentskandidaat die in de problemen komt vanwege een seksschandaal. BBC 2, 22.10 uur.

Death Wish V: The Face of Death (Allan A. Goldstein, 1994). Charles Bronson opnieuw als meedogenloze wreker. Dit keer leeft hij zich uit op de schurken die zijn verloofde hebben vermoord. Sadistische actiefilm. SBS 6, 22.50 uur.

My Giant (Michael Lehmann, 1998). Stichtelijke komedie waarin impresario Billy Crystal een Roemeense reus (de basketballer Gheorghe Muresan) aan een filmcarrière probeert te helpen.

RTL 4, 23.25 uur.

Dolores Claiborne (Taylor Hackford, 1995). Stephen King-verfilming met mooie rol van Kathy Bates als van moord verdachte vrouw. De journaliste Jennifer Jason Leigh is haar verbitterde dochter, die voor het eerst in jaren weer thuis komt. Net 5, 23.30 uur.

White Man's Burden (Desmond Nakano, 1995). In deze sociale fantasie zijn de rollen omgedraaid: blanken zijn een gediscrimineerde minderheid en de zwarte bevolking domineert. Met John Travolta als arbeider en Harry Belafonte als zijn baas. BBC 2, 0.25 uur. L'Éternité et un jour (Theo Angelopoulos, 1998). Bruno Ganz als Griekse schrijver die in zijn laatste dagen terugkijkt op zijn leven in een mooie, bedachtzame film. Nederland 3, 0.47 uur.

Jakob the Liar (Peter Kassovitz, 1999). Smakeloos drama waarin Robin Williams tijdens WO II in een joods getto met grappen en leugens de moed erin probeert te houden. SBS 6, 0.50 uur.

Meer over