FILM

Tot en met woensdag in het Nederlands Filmmuseum te Amsterdam om 20 uur Detail Unwound van Ramón Gieling, over de samenwerking van de Nederlandse componist Thom Willems en de Amerikaanse choreograaf William Forsythe....

Vanaf donderdag in het filmmuseum elke avond om 20 uur een verfilmde Griekse tragedie, van La caduta di Troia uit 1910 tot Medea van Pasolini uit 1970 en De komedianten van Angelopoulos uit 1974.

In Chassé Breda tot en met woensdag om 20 uur een programma 'Films en muziek'. Donderdag om 20 uur een inleiding van de Brabantse componist Ties Poeth en de vertoning van twee van diens korte films. Verder is Ik hou van lawaai van Bob Entrop te zien, en onder meer La double vie de Véronique van Krzysztof Kieslowski en Dood in Venetië van Luchino Visconti.

Tot en met 26 juli in het Nederlands Filmmuseum een tentoonstelling van filminstallaties door de Amerikaan Michael Rudnick.

In 't Hoogt te Utrecht woensdag om 19.45 uur videoprodukties van studenten aan de universiteit van Utrecht.

Woensdag en donderdag om 21 uur in filmhuis Cavia te Amsterdam korte dansfilms van onder meer René Hazenkamp, Clara van Gool, Mijke de Jong, Janneque Draisma en Pina Bausch.

In de reeks klassiekers 'Les films du paradis' deze week onder meer Taxi Driver (Martin Scorsese) in Lantaren/Venster Rotterdam, Teorema (Pier Paolo Pasolini) in Cinemariënburg Nijmegen, Die Blechtrommel (Volker Schlöndorff) in het Haags filmhuis, Stalker (Andrei Tarkovski) in 't Hoogt Utrecht, The Bride of Frankenstein (James Whale) in Rialto Amsterdam, Il conformista (Bertolucci) in Filmhuis Arnhem, Freaks (Tod Browning) in Lumen Delft, Kaos (Paolo en Vittorio Taviani) in de Harmonie Leeuwarden, Lola (Fassbinder) in Plaza Futura Eindhoven, La dolce vita (Fellini) in Liga '68 Groningen, Paris, Texas (Wim Wenders) in Provadya Alkmaar.

Mary Reilly (Stephen Frears). Julia Roberts als dienstmeisje van Mr. Jekyl (John Malkovich) in het Victoriaanse Londen. Vakkundige film mist hartebloed. In Tuschinski 2 Amsterdam, Babylon 3 Den Haag, Calypso 1 Rotterdam.

N'oublie pas que tu vas mourir (Xavier Beauvois). Kunststudent heeft aids, zoekt drugs in Amsterdam en romantiek in Italië, waarna hij verdwijnt in voormalig Joegoslavië. Tweede film van talentvolle Franse regisseur interessant, maar minder sterk dan zijn debuut Nord. Desmet Amsterdam, Plaza Futura Eindhoven.

Nick of Time (John Badham). Luchtige film met overtuigende Johnny Depp als accountant die opdracht krijgt een vrouwelijke gouverneurskandidaat te doden. In twaalf theaters , waaronder Bellevue Amsterdam, Tuschinski 1 en Movieworld 8 Den Haag, Cinerama 1 Rotterdam.

Mighty Aphrodite (Woody Allen). In zijn vijfentwintigste film gaat Allen op zoek naar de biologische moeder van zijn geadopteerde zoon. Zij blijkt een pornoster (Oscar voor Mira Sorvino). Een sprankelende komedie, met een Grieks koor op de achtergrond. In dertien theaters, waaronder Kriterion 1, Movies 1 en Alfa 1 Amsterdam, Babylon 1 Den Haag, Pathé 2 Rotterdam.

Small Faces (Gillies MacKinnon). De Schotse broers Billy en Gillies MacKinnon verwerkten in een pittig verhaal over rivaliserende bendes eigen jeugdherinneringen. Cinecenter Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam, Haags filmhuis, Springhaver Utrecht, Cinema Middelburg.

Meer over