Film

The Great Dictator (Charles Chaplin, 1940). Chaplin is briljant als joodse kapper die wordt aangezien voor dictator Adenoid Hynkel. Memorabele satire op Hitler en fascisme....

Door David Sneek

The Dirty Dozen (Robert Aldrich, 1967). Twaalf ter dood veroordeelde gevangenen nemen deel aan een zelfmoordmissie met als doel Hitlers topgeneraals te vermoorden. Intelligent, spannend oorlogsdrama met Lee Marvin, Charles Bronson en John Cassavetes. Veronica, 20.30 uur.

Outbreak (Wolfgang Petersen, 1995). Uit een militair laboratorium ontsnapt een aapje dat genoeg ziektekiemen met zich meedraagt om heel Amerika dodelijk te besmetten. Dat klinkt onwaarschijnlijk, maar is toch nog een stuk geloofwaardiger dan Dustin Hoffman in uniform, die de mensheid gaat redden. Net 5, 21.00 uur.

Southern Comfort (Walter Hill, 1981). Leden van de Amerikaanse National Guard botsen tijdens herhalingsoefening in de moerassen van Louisiana met de plaatselijke rednecks, in een actiefilm die veel weg heeft van John Boormans Deliverance. Veronica, 22.45 uur.

Avalon (Barry Levinson, 1990). Kroniek van een joodse immigrantenfamilie in Baltimore, met goed spel van Armin Mueller-Stahl en Joan Plowright, en een soundtrack van Randy Newman. Nederland 3, 23.30 uur.

Cocoon (Ron Howard, 1985). Door buitenaardse krachten heeft het zwembad van een groepje bejaarden een verjongende werking. Succesvolle, sentimentele komedie. SBS 6, 23.35 uur.

Face/Off (John Woo, 1997). Voor de eerste keer in zijn Hollywoodcarrière slaagde de Chinese regisseur John Woo er in om een film te maken die even indrukwekkend is als zijn werk uit Hong Kong. Schitterende slow-motions en knappe vuurgevechten dragen de actiefilm, waarin John Travolta en Nicolas Cage een supercrimineel en een terrorismebestrijder zijn, die middels chirurgie van uiterlijk wisselen. België 1, 23.40 uur. Silkwood (Mike Nichols, 1983). Op ware gebeurtenissen gebaseerd, indringend drama met Meryl Streep als medewerkster van een kerncentrale waar de veiligheidsvoorschriften worden genegeerd. RTL 4, 0.15 uur. High Plains Drifter (Clint Eastwood, 1972). Monumentale western waarin mysterieuze vreemdeling Clint Eastwood een stadje van schurken zuivert. Veronica, 0.40 uur.

Films met een worden speciaal aanbevolen.

Meer over