FILM

Donderdag begint, gelijktijdig met het Nederlands Film festival, het achtste Filmfestival Zeeland, dat duurt tot en met 5 oktober. In de Schuttershof te Middelburg, De Koning van Engeland te Hulst, Alhambra Vlissingen en de Concertzaal te Zierikzee wordt onder meer een selectie vertoond van de films uit Utrecht....

Het hoofdprogramma bestaat uit films die de komende maanden in Nederland in première gaan, zoals Fargo (Joel Coen), Le huitième jour (Jaco van Dormale), The Michael Collins Story (Neil Jordan) en Secrets and Lies (Mike Leigh). Verder aandacht voor de Spaanse film. Jong talent dingt naar een prijs van duizend gulden.

Op het Kunstkanaal worden zaterdag (Utrecht, Rotterdam) en zondag (Amsterdam, Hilversum) films vertoond die werden geproduceerd door Studio Nieuwe Gronden, waarvan tijdens het Nederlands Film festival in Utrecht een retrospectief is te zien. Achter elkaar: De schoorsteenveger (Ron Termaat), Reservaat (Clara van Gool), In krakende welstand (Mijke de Jong) en Schrödingerskat (Paolo Pistolesi).

Volgende week begint een reeks integrale vertoningen van de twee series Heimat (15 uur en 14 minuten) en Die Zweite Heimat (25 uur en 27 minuten) van Edgar Reitz. Vanaf komende donderdag tot en met 2 oktober in Kriterion Amsterdam, later ook in Cinemariënburg Nijmegen, Filmhuis Arnhem, 't Hoogt Utrecht, De Keizer te Deventer, Lumen Delft en Lumière Maastricht.

In Desmet Amsterdam zondag om 13.30 uur een avantpremière van de nieuwe film van Chantal Akerman, A Couch in New York. Akerman praat na afloop met het publiek en elke vijftigste bezoeker krijgt een cd met de soundtrack.

In de reeks klassiekers Les films du paradis II deze week onder meer: Il gattopardo (Visconti) in 't Hoog Utrecht, Seven samourai (Kurosawa) in Lantaren/Venster Rotterdam, Pulp Fiction (Tarantino) in Cinemariënburg Nijmegen, Iwan de verschrikkelijke (Eisenstein) in Filmhuis Arnhem, Othello (Welles) in Rialto Amsterdam, 81/2 in Chassé Breda, Orfeu negro (Camus) in Lumen Delft, Andrej Roublov (Tarkovski) in de Harmonie Leeuwarden, De lijkenverbrander (Herz) in Liga'68 Groningen, De commissaris (Askoldov) in Concordia Enschede.

Schijnsel (Frans van de Staak). De relatie tussen een man en een vrouw in een reeks momentopnamen zonder chronologische of thematische ordening. In het Nederlands Filmmuseum Amsterdam en 't Hoogt Utrecht.

Breaking the Waves (Lars von Trier). Hartverscheurend melodrama in een Schotse kustplaats. Grillige Deense regisseur speelt met emoties in verhaal van onvoorwaardelijke liefde. In tien theaters, waaronder Alfa

en Desmet Amsterdam, het Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam.

Blind Date (Theo van Gogh). Een echtpaar ontmoet elkaar, drie jaar na de dood van hun dochtertje, via contactadvertenties. Schrijnende relatiefilm over eenzaamheid, verteld vanuit het dagboek van het dode dochtertje. In Alfa 2 en Kriterion 2 Amsterdam, Concerthuis Groningen, Cinemariënburg Nijmegen, Movies 2 Utrecht.

Meer over