FILM

Het Utrechtse Impakt festival voor audiovisuele kunsten vertoont tot en met zondag in 't Hoogt een groot aantal experimentele films en video's....

Mind the Gap, het avantgarde programma van Zaal De Unie in Rotterdam, is gewijd aan de Japanse filmmaker, architect en dichter Hiroyuki Oki. Een selectie van zijn homo-erotische dagboekachtige films is te zien op 21 mei.

Het Omniversum in Den Haag beschikt over een indrukwekkende grootbeeld projectie. Deze week worden ondermeer vertoond de natuurfilm Africa the Serengeti, over de trek van miljoenen gnoes, en The Living Sea, een onderwaternatuurfilm.

Turks Fruit, de populairste Nederlandse film aller tijden, draait op 20 mei in het Eindhovense Plaza Futura, in het kader van 100 Jaar Cinema.

Rialto Amsterdam organiseert een reeks lezingen waarin de relatie tussen film en fotografie nader belicht wordt. Donderdag spreekt Dirk Lauwaert over de 'signatuur in film en fotografie'. Aanvang 20 uur.

Small Faces (Gillies MacKinnon). De Schotse broers Billy en Gillies MacKinnon verwerkten in een pittig verhaal over rivaliserende bendes hun herinneringen aan hun jeugd in Schotland. In vijf theaters.

Fallen Angels (Wong Kar-wai). Evenals in zijn virtuoze Chungking Express is Wongs woonplaats Hong Kong een intiem decor voor een vrijwel plotloze film over eenzaamheid, geweld en eenvoudige romantiek. Prachtig gefilmd door Christopher Doyle. In vijf theaters.

Les Rendez-vous de Paris (Eric Rohmer). In drie korte verhaaltjes onderzoekt de oude meester het verschijnsel van de amoureuze ontmoeting. Het levert een drietal bijzondere meisjesportretten op, de specialiteit van Rohmer. In Rialto Amsterdam en Cinemariënburg Nijmegen.

The Day the Sun Turned Cold (Yim Ho). Het stijlvolle psychologische familiedrama van de Hongkongse Yim Ho heeft een intrigerende premisse: een jonge man klaagt zijn moeder aan wegens moord op zijn vader. Speelt in het barre noorden van China. In vier filmtheaters.

Advocaat van de Hanen (Gerrit van Elst). De verfilming van Van der Heijdens roman over een advocaat, die getuige is van de dood van een kraker in een Amsterdamse politiecel, is niet de politieke en psychologische thriller die het had moeten worden. Pierre Bokma is echter sterk als de gekwelde Ernst Quispel. In zeven theaters.

Strange Days (Kathryn Bigelow). In de laatste twee dagen van dit millennium speelt zich in het verloederde Los Angeles een doorsnee-thriller af rond de dealer van een virtual reality-drug, gespeeld door Ralph Fiennes. In zes theaters.

Things to Do in Denver When You're Dead (Gary Fleder). Het zelfverzekerde regiedebuut van Fleder ontwikkelt zich van een gangster-epos tot een tragikomisch relaas over relaties en ware liefde. In zeven theaters.

The White Balloon (Jafar Panahi). Lief en warm filmdebuut over een meisje dat een goudvis wil kopen voor de nieuwjaarsviering, maar het bankbiljet van haar moeder verliest. In zes filmtheaters.

Les Misérables (Claude Lelouch). Op Victor Hugo's roman geïnspireerd epos met Jean-Paul Belmondo als een moderne Jean Valjean. In Tuschinski 5 Amsterdam en Metrople 5 Den Haag.

Meer over