film

1. Fritz Lang: The Complete

Metropolis. Living Colour


Entertainment.


2. Michael Haneke: Das Weisse


Band. Twin Pics.


3. Banksy: Exit Through The


Gift Shop. Revolver Enter-


tainment.


4. Duncan Jones: Moon. A-film.


5. Felix van Groeningen: De he-


laasheid der dingen. Lumiè-


re Home Entertainment.


6. Kore-eda Hirokazu: Still Wal-


king. Lumière Home Enter-


tainment.


7. Jacques Audiard: Un Prop-


hète. Homescreen.


8. Lee Unkrich: Toy Story 3.


Walt Disney Studios Home


Entertainment.


9. Jacques Perrin, Jacques Clu-


zaud: 0ceans. Dutch Film-


works.


10. Mijke de Jong: Joy. A-film.


Nét uit, de voornaamste dvd-release van het jaar: The Complete Metropolis. De na jarenlang werk van restaurateurs herstelde klassieker van de Duitse meester van het film-expressionisme, Fritz Lang (1890-1967). Diens vroege sciencefiction - met het destijds ongehoord hoge budget van 5 miljoen Reichsmark - werd in 1927 drastisch ingekort, in een poging een breder publiek te bereiken. Ongeveer een kwart van de film ging daarbij verloren. In 2001 werd een deel daarvan weer in ere hersteld, maar de echte filmschat werd in 2008 aangetroffen in een blik in een archief in Argentinië: een originele kopie inclusief 25 minuten verloren gewaand materiaal.


In de stille film, die van grote invloed was op latere sf-klassiekers als Star Wars en Blade Runner, toont Lang een grotestads-dystopie anno 2026, waarin een robotvrouw (Maria) wordt ingezet op een opstand onder arbeiders te onderdrukken. Goebbels en Hitler waren zeer onder de indruk van de kwaliteiten van Lang, die ze wilden inlijven als regisseur van nazifilms, zelfs al was diens moeder Joods. Lang koos anders, en zocht zijn heil in het buitenland.


De nieuwe dvd-uitgave, met de nu 148 minuten tellende versie (nu bijna compleet: het origineel telde er 153), bevat als extra de documentaire A Journey to Metropolis.


De prijs voor állerbeste extra van het jaar gaat dan weer naar de Britse import-editie van de sublieme, wel/niet echte documentaire Exit Through The Gift Shop, over de straatkunstenaar Banksy. Die wordt geleverd inclusief '2D bril', waar je verder helemaal niks aan hebt.


De meest belangrijke, recente Nederlandse dvd-uitgave is zonder meer het veelbesproken doch uitzonderlijk slecht bezochte arthousedrama Joy, dat onder veel rumoer het Nederlands Film Festival 'won' (3 Gouden Kalveren, waaronder die voor beste film), en onlangs in Sevilla nog in de prijzen viel. 2000 Nederlanders zagen de film in de bioscoop, daar mogen nu nog wat thuiskijkers bijkomen.


Bor Beekman


Meer over