FILM

ARTHUR (Steve Gordon, 1981). John Gielgud prachtig als butler van een even fraai alcoholische Dudley Moore, die zijn rijkdom op het spel zet als hij voor serveerster Liza Minnelli kiest....

PETER VAN BUEREN

FILM

DOOR PETER VAN BUEREN

HUDSON HAWK (Michael Lehmann, 1991). Bruce Willis probeert werk van Leonardo da Vinci te stelen in een komedie die niet echt leuk wordt. SBS 6, 20.30 uur.

ASSASSINS (Richard Donner, 1995). Moordenaars Sylvester Stallone en Antonio Banderas proberen elkaar te overtreffen in niet geweldige maar redelijk onderhoudende actiefilm met komische kantjes. Veronica, 21.05 uur.

BLAZE (Ron Shelton, 1989). Gouverneur Earl K. Long had, waar gebeurd, eind jaren vijftig een affaire met een stripteaseuse Blaze Starr. Paul Newman en Lolita Davidovich spelen het na, niet echt goed, niet echt slecht. België 1, 21.45 uur.

AKIRA (Mamoru Oshii en Katsuhiro Otomo, 1988). Imponerende Japanse animatiefilm naar strip van Otomo zelf. Fel en hard, met een warrig verhaal maar technisch briljant uitgewerkt. België 2, 22.55 uur.

CINQUE GIORNI DI TEMPESTA (Francesco Calogero, 1997). Interessante road movie vol laagjes en wendingen met als uitgangspunt een dienstplichtige die vijf dagen moet wachten voor hij de kazerne in mag en door Italië gaat zwerven op zoek naar een vrouw. Nederland 3, 23.16 uur.

JUST ASK FOR DIAMOND (Stephen Bayly, 1988). Als dolkomisch bedoelde en soms inderdaad leuke detective-persiflage met een domme Dursley McLinden en een slimme Colin Dale als die zich als broers moeten redden in de gangsterwereld. Nederland 1, 23.24 uur.

MY BLUE HEAVEN (Ronald Beer, 1990). Voor Indische Nederlanders was het begin jaren zestig niet gemakkelijk zich aan te passen aan de Haagse boerenkool, blijkt uit bescheiden film met onder anderen Ruud de Wolff van de Blue Diamonds en Koen Wauters, die het hartje steelt van een lieve Ivon Pelasula. RTL 4, 24.00 uur.

KAGEMUSHA (Akira Kurasowa, 1980). Kurosawa kreeg in Cannes een (gedeelde) Gouden Palm voor dit Shakespeare-achtige middeleeuws spektakel over een dief die als dubbelganger van een overleden krijgsheer wordt gebruikt. Duitsland 2, 00.40 uur.

COMMUNION (Phillipe Mora, 1988), In matige science fiction overtuigt alleen Christopher Walken als schrijver die door geesten bezocht wordt. RTL 5, 00.45 uur.

PHANTOM OF THE PARADISE (Brian De Palma, 1974). Beetje horror, beetje parodie in soort remake van The Phantom of the Opera, verplaatst naar het rocktijdperk. Met Paul Williams. BBC 1, 01.45 uur.

Films met een worden speciaal aanbevolen.

Films op Duitsland zijn nagesyn

chroniseerd.

Meer over