FILM

De slag in de Javazee, de uitstekende documentaire van Niek Koppen die zijn première beleefde tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam, is deze week te zien in Cinecenter Amsterdam, Filmhuis Arnhem en het Haags Filmhuis....

Tot en met 14 januari in de Technische Universiteit Eindhoven een tentoonstelling over Eindhoven als filmstad in de periode 1929-1940. Van 09.00 tot 17.00 uur, in het weekeinde van 14.00 tot 17.00 uur.

Dinsdag 20.30 uur in zaal De Unie te Rotterdam experimentele films van Stichting Studio, gepresenteerd door Karel Doing.

Een selectie uit 'Exploding Cinema', een repertoire van wegwerpfilms, vanavond in zaal 2B te Eindhoven en zaterdag om 21 uur in Vrieshuis Amerika te Amsterdam.

In Lataren/Venster Rotterdam praten dinsdag om 20.00 uur producent René Scholten en regisseur Robert Jan Westdijk (ZUSJE!) over filmproduktie. Daarna wordt Belle van Zuylen van Digna Sinke vertoond.

Zondag om 14.00 uur in Cinemariënburg te Nijmegen Xime, geproduceerd door Hillie Molenaar, die na afloop wordt ondervraagd, mèt haar cameraman Melle van Essen.

In het Nederlands Filmmuseum te Amsterdam tot en met 27 december dagelijks om 20.30 uur een bioscoopvoorstelling, zoals deze plaats vond in de jaren dertig.

In Les films du paradis, een reeks klassiekers ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van film, deze week onder meer: La dolce vita (Federico Fellini) in Rialto Amsterdam, Fietsendieven (Vittorio De Sica) in Lantaren/

Venster Rotterdam, Sunset Boulevard (Billy Wilder) in 't Hoogt Utrecht en het Haags Filmhuis, Les enfants du paradis (Marcel Carné) in Cinemariënburg Nijmegen, Red River (Howard Hawks) in Alfa Amsterdam, Roma, Citta aperta (Roberto Rossellini) in Filmhuis Arnhem, Brief Encounter (David Lean) in Chassé Breda, Citizen Kane (Orson Welles) in De Keizer te Deventer, Wilde aardbeien (Ingmar Bergman) in Harmonie Leeuwarden, Gejaagd door de wind (Victor Fleming) in Filmschuur Haarlem.

La haine (Mathieu Kassovitz). Rauw portret van Parijse banlieu, als ghetto van jongeren die solidair zijn tegen eenzelfde vijand: de politie. Desmet Amsterdam, Filmhuis Den Haag, Lantaren/

Venster Rotterdam.

Clean, Shaven (Lodge Kerrigan). Aangrijpend en somber portret van schizofrene man die zijn dochtertje zoekt. Lantaren/Venster Rotterdam (vrijdag en zaterdag), Filmhuis Bussum (dinsdag).

Postman (He Lianjun). Postbode opent brieven en bemoeit zich met levens in saaie wijk van Peking, waar achter gesloten deuren minder keurige dingen gebeuren. Kriterion Amsterdam, Haags Filmhuis.

Hoop Dreams (Steve James). Lange documentaire over zwarte Amerikaanse jongeren in Chicago die hopen met een basketbalcarrière te kunnen ontsnappen aan hun kansarme milieu. Alfa Amsterdam.

Smoke (Wayne Wang). Originele film over mensen die dagelijks de sigarenzaak van Harvey Keitel bezoeken. In twaalf theaters, waaronder Alhambra 2, Movies 1 en De Uitkijk Amsterdam, Babylon 3 Den Haag, Lantaren/Venster 3 Rotterdam.

Goldeneye (Martin Campbell). Ouderwetse James Bond-formule levert opnieuw vertrouwd amusement op. Met een pruimbare nieuwe agent 007 en een bijdrage van de Amstelveense Famke Janssen. In 95 theaters.

Meer over