Film

Eastern Promises (David Cronenberg). De onder- en bovenwereld botsen in hedendaags Londen als een verpleegster zich ontfermt over de baby van een overleden Russisch meisje dat onder valse voorwendselen de prostitutie in is gelokt....

4 Maanden, 3 weken en 2 dagen (Cristian Mungiu). Imposante sfeerschets over twee hartsvriendinnen in het Roemenië van dictator Ceausescu. Infiltranten controleren het gedrag van de burgers, ook binnenskamers; de onderlinge solidariteit wordt er alleen maar groter door. Op het festival van Cannes bekroond met de Gouden Palm. (in 12 zalen)

De scheepsjongens van Bontekoe (Steven de Jong). Prettig ouderwetse avonturenfilm waarin drie tieners met schipper Bontekoe meevaren naar Java. In de bewerking van Steven de Jong (De Kameleon) zijn hun lotgevallen nimmer beangstigend. (in 102 zalen)

The Diving Bell and the Butterfly (Julian Schnabel). Waargebeurde geschiedenis over de hoofdredacteur van de Franse Elle, die nadat hij is getroffen door een beroerte alleen zijn linkerooglid kan bewegen. Julian Schnabel verfilmt het tot een aangrijpend pleidooi voor de verbeelding én een bijtend relaas over isolatie. (in 10 zalen)

Falkenberg Farewell (Jesper Ganslandt). Dromerige, melancholische film over vijf 20-plussers op de grens van de echte, volwassen wereld. De jongens hangen rond alsof de tijd heeft stilgestaan in het Zweedse stadje Falkenberg, meisjes zijn afwezig. (in 4 zalen)

Michael Clayton (Tony Gilroy). George Clooney als advocaat van de duivel die van zijn geloof valt, in een ambitieuze combinatie van een thriller, rechtbankdrama en karakterstudie, die de sfeer ademt van de paranoïde films van regisseurs als Alan Pakula en Sydney Lumet. (in 6 zalen)

Alles is liefde (Joram Lürsen). Sprankelende, trefzekere variatie op Love Actually, met het oer-Hollandse Sinterklaasfeest als verbindende factor. De hoofdrollen worden gespeeld door topacteurs als Carice van Houten en heel veel bekende Nederlanders. (in 98 zalen)

Control (Anton Corbijn). Bescheiden, breekbaar, sterk portret, dat zonder romantiseren recht doet aan het bijzondere leven van Ian Curtis – de zanger van de legendarische band Joy Division – en zijn vermaarde zelfmoord terugbrengt tot wat het was: een pure wanhoopsdaad. Gefotografeerd in prachtig zwart-wit. (in 14 zalen)

Manufactured Landscapes (Jennifer Baichwal). Documentaire die een brug slaat tussen de foto’s van de Canadese fotograaf Edward Burtynsky en hun context. De beelden willen verontrusten én verleiden; de toeschouwer moet zich zelf een mening vormen over kwesties als massaconsumptie en globalisering. (in 8 zalen)

Meer over