Film

Les témoins (André Techiné). In de vertrouwd gejaagde, rafelige stijl van regisseur André Téchiné koppelt Les témoins (`de getuigen`) een historische schets aan een persoonlijk portret van zomaar wat Parijzenaars....

Door Jan Pieter Ekker

Harry Potter and the Order of the Phoenix (David Yates). Harry Potter begint aan zijn vijfde studiejaar op Zweinstein, waar hij wordt dwarsgezeten door een nieuwe, door het Ministerie benoemde lerares. De vijfde Potter is een film zonder kop of staart, het bruggetje van deel vier naar zes en zeven. De actie is een beetje tam, zelfs de in 3D gefilmde apotheose (die bovendien alleen te ervaren is in IMAX-theaters). Ondoorgrondelijk voor mensen die nog nooit van dreuzels en Voldemort hebben gehoord; verplichte kost voor de talrijke fans. (in 130 zalen)

Reprise (Joachim Trier). Speels en sprankelend speelfilmdebuut over twee jeugdvrienden die beiden schrijver willen worden. Joachim Trier - een verre neef van Lars von Trier - combineert droom en werkelijkheid, droge humor met tragiek, en verwijzingen naar het existentialisme met punk en popcultuur. (in Rialto Amsterdam en Filmhuis Den Haag).

César et Rosalie (Claude Sautet). In het kader van het zomerprogramma rond actrice Romy Schneider in het Filmmuseum heruitgebrachte klassieker, waarin Rosalie worstelt met haar gevoelens voor twee mannen, de vermogende schroothandelaar en selfmade man César en de artistiek bevlogen schilder-decorateur David. (in Filmmuseum Amsterdam, Filmhuis Den Haag en Plaza Futura Eindhoven)

Ocean`s Thirteen (Steven Soderbergh) Derde deel in succesvolle maffiareeks draait om wraak. George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon en al die andere knappe kerels dragen weer de puikste pakken en de fraaiste zonnebrillen. En verder? Verder niets. Dit is gewoon lekker naar de sterren gluren in film over boeven, Las Vegas en oplichterij. (in 79 zalen)

Irina Palm (Sam Garbarski). Sober portret van oudere vrouw die in een seksclub gaat werken. Marianne Faithfull hoeft die rol niet echt te acteren; wie haar ziet, denkt aan de wilde jaren zestig en hoe ver die alweer weg zijn. Meer filmtips:cinema.nl/aanbevolen

Meer over