Filmtip

Beste berenvrienden

Timothy Treadwell werd beroemd doordat hij dertien jaar lang in een reservaat van grizzlyberen verbleef en ervan overtuigd was één met ze te zijn. Hij filmde zichzelf en maakte schitterende opnamen van de beren. Dat videomateriaal had makkelijk tot een sensationele film kunnen leiden, want Treadwell kwam op een gruwelijke manier aan zijn eind. Daarvan bestaat echter alleen een geluidsfragment. In Grizzly Man is te zien hoe maker Werner Herzog dat fragment beluistert. Hij raadt de bezitster ervan, een van Treadwells beste vrienden, aan het nooit te beluisteren. In de film is het ook niet te horen, omdat Herzog, zelf ook niet vies van het opzoeken van grenzen, de man die door menigeen als een zot werd beschouwd, koestert. Het bleek de juiste houding voor een indrukwekkende documentaire, waarvan het volledige waarheidsgehalte ook voor de geoefende kijker nooit helemaal is vast te stellen.

Grizzly Man (Werner Herzog, 2005)

Nederland 3, 22.40-0.25 uur.

Secret Window

(David Koepp, 2004) John Shooter, een zonderlinge man met een grote hoed en een zuidelijk accent (een schmierende John Turturro), weet het zeker; de succesvolle schrijver Mort Rainey (Johnny Depp, met lang, warrig haar en bril) heeft zijn verhaal gestolen. Het is het begin van een degelijke psychologische thriller naar een kort verhaal van Stephen King, waarin Rainey langzaam maar zeker de greep op zichzelf en zijn verhaal verliest. Het verhaalverloop, waarbij de werkelijkheid en de hersenspinsels van de schrijver steeds moeilijker uit elkaar te houden zijn, ontaardt uiteindelijk in een schaamteloos voorspelbare climax, maar het virtuoze camerawerk en de aangename vertolkingen van Depp en Turturro tillen Secret Window boven de middelmaat uit.

RTL 8, 20.30-22.30 uur.

The Usual Suspects

(Bryan Singer, 1995) In de haven van San Francisco ontploft een boot vol drugs en misdadigers. De FBI ondervraagt na afloop de enige overlevende, de kleine oplichter Verbal Kint - een rol waarvoor Kevin Spacey de beste bijrol-Oscar kreeg. Zoals zijn bijnaam aangeeft, is Kint een groot verteller; de versie die hij van de gebeurtenissen geeft, is intrigerend, maar moeilijk te geloven. Is het de waarheid of een gecompliceerd alibi? Het verhaal dat hij in The Usual Suspects vertelt, draait om de mysterieuze gangsterbaas Keyser Soze, die niemand ooit heeft gezien, maar voor wie iedereen doodsbang is. Het scenario blaast zo een afwezig personage tot haast mythische proporties op. Regisseur Singer kon nooit meer tippen aan het niveau van deze grote doorbraak.

Canvas, 20.45-22.25 uur.

undefined

Meer over