Filmtips

'Hee! Er is geen bal op de tv', zong Doe Maar, begin jaren tachtig. Maar die hadden dan ten minste - met niet meer dan twee zenders nota bene - nog een film met Doris Day.

HANNEKE DE KLERCK

Bizarre sciencefiction

Vanavond is het meer een avond om uit te gaan of een boek te lezen. Ja, Les témoins van de Franse regisseur André Téchiné is geslaagd, maar die is elke paar maanden, zo niet elke paar weken, op televisie te zien; Nederland 2 zond Les témoins op 22 juli nog uit.

Daarom een film die uitsluitend als curiositeit de moeite waard is: Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000. Een bizarre sciencefictionfilm gebaseerd op een van de romans van L. Ron Hubbard. Hij was de grondlegger van de geestelijke beweging scientology waar beroemde Hollywoodsterren als Tom Cruise en John Travolta lid van zijn.

Travolta speelt een hoofdrol als voorman van de Psychlo's, een buitenaards ras waartegen de mens in het jaar 3000 niet opgewassen is. De Psychlo's plunderen de aarde, onderdrukken de mensen, gebruiken hen als slaven; het heeft de mensen zo murw gemaakt dat ze zijn gaan geloven dat de Psychlo's onverslaanbare demonen zijn. Maar gelukkig: daar is een jonge man (Barry Pepper) die op zoek gaat naar de waarheid, en die het hoofd niet laat hangen als hij gevangen wordt genomen en tot slaaf gemaakt. Hij verzet zich, en gaat zijn aardgenoten voor in een vrijheidsstrijd met een zelden vertoonde chaos van explosies en gekleurd licht.

In 2010 kreeg de film een Razzie, de tegenhanger van de Oscar, voor slechtste film van de afgelopen tien jaar. Het blijft wonderlijk om te zien hoe John Travolta zijn keuzes voor interessante films (denk aan Saturday Night Fever, Pulp Fiction, Hairspray) kan afwisselen met vreselijke (Phenomenon is er ook zo eentje).

Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000 (Roger Christian, 2000)

RTL 7, 22.45-00.45 uur.

--------------------------------------

Les témoins

(André Téchiné, 2007)

In het zorgeloze Parijs van 1984 heeft een schrijfster een relatie met een agent, op wie een jongen verliefd is, die zelf weer wordt bemind door een oudere man. Met zijn vieren brengen ze een weekend aan zee door. Hun onbekommerde seksuele moraal zal sporen nalaten, want in 1984 doet aids zijn intrede in hun leven. Voor de meesten geen reden om hun egocentrische houding te veranderen. Maar regisseur Téchiné oordeelt niet.

Canvas, 20.45-22.35 uur.

--------------------------------------

The Night Listener

(Patrick Stettner, 2006)

Psychologische thriller. Robin Williams als een radiopresentator die in de uitzending lange telefoongesprekken voert met een 14-jarige fan en diens pleegmoeder (Toni Colette). De jongen is seksueel mishandeld door zijn ouders en lijdt nu aan aids. Of zit het misschien toch allemaal anders? Film haalde in Nederland de bioscoop niet.

RTL 8, 20.30-22.15 uur.

undefined

Meer over