FILMTIPS

Amsterdam..

In Kriterion vrijdag vanaf 22.00 uur de filmnacht Apocalyps 2000. Naast 'The Omen' van Richard Donner wordt als voorpremière ook de nieuwe film van Roman Polanski, 'The Ninth Gate', vertoond, die volgend jaar in de bioscoop te zien is.

In Cinema de Balie tot en met zaterdag en in filmhuis Cavia tot en met zondag Roze Filmdagen: korte en lange films over homo's en lesbiënnes. Aanvang 20.00 en 22.00 uur, in Cavia ook om 24.00 uur.

In het Filmmuseum elke avond om 19.00 en 22.00 uur (zondag ook om 15.30 uur) een film van de Japanse grootmeester Kenji Mizoguchi.

Den Haag

In Korzo woensdag om 20.30 uur De Montagetafelmoorden. Veertig, merendeels minder bekende, jonge filmmakers vertonen stukjes films die zij op de montagetafel lieten sneuvelen, in sommige gevallen overigens terecht.

In verschillende steden

André Hazes, Zij gelooft in mij (René Appel). Knap geconstrueerd portret van de volkszanger in zijn kracht en zijn eenzaamheid. Bekroond met de Joris Ivens Award op het International Documentary Filmfestival Amsterdam. In elf theaters, waaronder het Ketelhuis en Bellevue Cinerama Amsterdam, Metropole 2 Den Haag, Cinerama 2 Rotterdam.

Les convoyeurs attendent (Benoît Mariage). Nieuwsfotograaf van lokaal sufferdje wil dat zijn zoon het wereldrecord deur openen breekt in ontroerend mensensprookje in grauw landschap. Kriterion en The Movies Amsterdam, Babylon Den Haag, 't Hoogt Utrecht.

Ikke niet (Ari Kristinsson). Leuke IJslandse kinderfilm over meisje dat met vriendinnetje haar vader gaat zoeken, die zogenaamd in het buitenland is. Publieksfavoriet op jeugdfilmfestival Cinekid. Rialto Amsterdam, Haags filmhuis, Filmhuis Arnhem.

Kruimeltje (Maria Peters). Het sneeuwt altijd in deze warme, oer-Hollandse kerstfilm van Chris van Abkoudes klassieke jeugdboek. Tienjarige Ruud Feltkamp is een vondst als schoffie met een gouden hart. In 112 theaters, waaronder Tuschinski 2, City 1 en 7, Kriterion 1, Cinema 2, Calypso 1 en Movies 1 Amsterdam, Tuschinski 2, Metropole 2 en Babylon 2 Den Haag, Lumière 2, Pathé 4 en Cinerama 2 Rotterdam.

Crazy (Heddy Honigmann). Aangrijpende documentaire waarin home videos uit oorlogsgebieden en plaatjes uit het fotoboek dienen als opmaat tot een close-up van het gezicht van de vertellende militair, luisterend naar de muziek die hen door barre momenten heeft geholpen. Kriterion Amsterdam en Cinemariënburg Nijmegen.

The Straight Story (David Lynch). Road movie zoals een road movie moet zijn: nog belangrijker dan de fysieke tocht is de emotionele weg die Alvin Straight aflegt, een 73-jarige baas die 500 kilometer op een grasmaaier rijdt om zijn zieke broer te bezoeken. Zonder special effects, seks en geweld. In 11 theaters, waaronder The Movies en Cinecenter Amsterdam, Babylon Den Haag, Lantaren/Venster Rotterdam.

The World is Not Enough (Michael Apted). Negentiende James Bond-film, gemaakt naar formule met een onverwoestbare, eigen en inmiddels klassieke identiteit. Met Sophie Marceau als sterk Bond-meisje. En Pierce Brosnan steeds beter als 007. In 103 theaters, waaronder City 2, Tuschinski 1, City 2 en Cinema 1 Amsterdam, Metropole 1 en Tuschinski 1 Den Haag, Cinerama 1 en TuschinskiPathé 1 en Cinerama Rotterdam, Skopein Rood Winterswijk.

The Legend of 1900 (Guiseppe Tornatore). Onwaarschijnlijke fantasie over man die als vondeling op een schip officieel niet bestaat, nooit van boord komt, de wereld kent als de zee die hij ziet vanuit een patrijspoort en tevens de meest briljante pianist van de eeuw is. Na Cinema Paradiso heeft Tornatore niet meer zo'n mooi snotterconcert gecomponeerd. In 11 theaters, waaronder Cinecenter Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam.

Of Freaks and Men (Alexej Balabanov) volgt de teloorgang van twee welgestelde families in het St. Petersburg van rond de eeuwwisseling. Balabanov schoot zijn absurde film in de stijl en de kleuren die aan het begin van de cinematografie gangbaar waren. Een satirische parabel, een bitter verhaal over de macht van beelden op het gedrag van mensen. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis.

Sombre (Philippe Grandrieux). Verbijsterend en nauwelijks verteerbaar portret van een seriemoordenaar in een fragmentarische, streng gestileerde film met een intensieve visuele kracht. Rialto Amsterdam.

Mifune's Last Song (Sren Kragh-Jacobsen). Een zwarte, maar tegelijk lieve, romantische komedie die naar de regels van Dogma 95 is gemaakt. Kragh-Jacobsen en zijn uitstekende acteurs maakten een film over de invloed van leugens op het dagelijkse leven. Er komen tal van kwesties langs: burgerlijkheid, echtscheiding, verkrachting, gezinsverhoudingen en zelfs buitenaardse wezens. Dertien theaters, waaronder De Uitkijk en The Movies Amsterdam, Babylon Den Haag en Lantaren/Venster Rotterdam.

Beshkempir (Aktan Abdikalikov). Juweeltje uit Kirgizië over manwording van jongen die als baby werd geadopteerd. Dat de regisseur een opleiding genoot aan kunstacademie is te merken aan zijn prachtige visuele stijl. Lumen Delft, Haags Filmhuis, Filmhuis Hilversum, Jeroen Den Bosch.

Meer over