Filmtips

De Washington Post omschreef Sneakers anno 1992 als een 'clicky techno-thriller' en - nog mooier - een 'Twinkie for techies'. Ronkende woorden om een film te typeren die zijn tijd op dat moment een paar stappen vooruit was, en daarmee waarschijnlijk enkele door ooit hippe technobabbel overrompelde critici boven hun pet ging. Een hackersfilm noemen we Sneakers tegenwoordig, zoals daar in de jaren '90 wel meer van werden gemaakt (om al dan niet cultstatus te vergaren). Maar dus ook een hackersfilm die bij nader inzien helemaal zo 'techie' niet is. Sterker nog: het prettig gedateerde Sneakers doet meer denken aan heistfilms als Ocean's Eleven dan aan de computersciencefiction die in de latere jaren '90 zou volgen.

Het een en ander draait rond een team mannen op leeftijd, die allen iets op hun kerfstok hebben en en passant in reine trachten te komen met hun verleden. Aanvoerder van de club is Robert Redford (toen al ruim boven de 50), die onder druk van de Amerikaanse geheime dienst een computerprogramma moet stelen waarmee diverse veiligheidscodes te kraken zijn. Hulp krijgt hij van Sidney Poitier (ex-CIA), River Phoenix (het jonge boefje), Dan Aykroyd (voormalig bajesklant en gadgetnerd) en David Strathairn (de blinde met hoogsensitief gehoor). Tegenstand ondervindt het vijftal van superboef Ben Kingsley. De pixelrijke computerschermen maken het feest compleet. Prima entertainment.

Sneakers (Phil Alden Robinson, 1992)

RTL 7, 22.10 uur.

Oh, Mr. Porter!

(Marcel Varnel, 1937) Je moet wat openstaan voor de nodige meligheid, maar dan is deze oude klassieker een heel aardige komedie. Met de eigenzinnige komiek Will Hay (na zijn korte filmcarrière werd hij astronoom) als klungelige schef van een vervallen Iers trainstation die te stellen krijgt met wapensmokkelaars.

BBC 2, 12.35 uur.

Alle Anderen

(Maren Ade, 2009) Twee jaar geleden winnaar van diverse prijzen tijdens het filmfestival in Berlijn (De Grote Juryprijs en de prijs voor beste actrice voor de Oostenrijkse hoofdrolspeelster Birgit Minichmayr), maar nooit in de Nederlandse bioscopen vertoond. En dat terwijl dit een bijzonder goed, intiem relatiedrama is over het geluk en ongeluk van prille liefde.

Arte, 0.15 uur.

undefined

Meer over