FILMTIPS

Amsterdam..

In De Balie vrijdag en zaterdag om 21.30 uur 'Office Killer' van Cindy Sherman, de debuutfilm van de fotografe die bekendheid verwierf met haar serie 'Untitled Film Stills'.

Deventer

Zaterdag om 16.30 uur vertoont de Roemeense regisseur Dumitru Budrala in filmhuis De Keizer twee van zijn films: 'Sibiu' en 'On The Road'. In 'Sibiu' laat Budrala zijn woonplaats zien, 'On The Road' is een vertelling over de neergang van de schaapherders in de Karpaten.

Rotterdam

Het 29ste International Film Festival Rotterdam is gisteravond van start gegaan met 'The Insider' van Michael Mann. In achttien zalen zijn ruim 1100 voorstellingen, omlijst door talkshows, fora, tentoonstellingen, digitale experimenten, concerten van het Rotterdams Philharminisch Orkest en een optreden van de Japanse discoster dj Krush. Veel aandacht is er voor de Japanse film.

In verschillende steden

Festen (Thomas Vinterberg). Een familiefeest loopt genadeloos uit de hand. Grootste kracht van dit psychologische drama is het ensemblewerk van een groep topacteurs. Het gebruik van de digitale camera draagt bij tot de indringende realistische sfeer. Beste film van 1999 volgens de lezers van de Volkskrant. The Movies Amsterdam, Liga'68 Groningen, Filmhuis Leeuwarden, Cinemariënburg Nijmegen, 't Hoogt Utrecht, Molenstraat Wageningen, Onze Lieve Vrouw Amersfoort, Plaza Futura Eindhoven.

André Hazes, Zij gelooft in mij (John Appel). Knap geconstrueerd portret van de volkszanger, in zijn kracht en zijn eenzaamheid. Bekroond met de Joris Ivens Award op het International Documentary Filmfestival Amsterdam. Beste Nederlandse film van 1999 volgens de lezers van de Volkskrant. In 26 theaters, waaronder het Ketelhuis, Bellevue Cinerama en Tuschinski 6 Amsterdam, Metropole 3 Den Haag, Lumiére 4 Rotterdam.

Happiness (Ted Solondz). Geluk is ver te zoeken in verhaal vol klein en groot leed, genadeloos verzameld in pijnlijke maar ook grappige en indringende film. Parkfilmhuis Alphen a/d Rijn, Desmet 1 Amsterdam, Plaza Futura Eindhoven, Filmhuis 1 Leeuwarden, Cinecitta 3 Tilburg, Springhaver 2 Utrecht, Hofplein Veenendaal, Filmhuis Zevenaar.

Los amantes del Círculo Polar (Julio Medem). Een film als een palindroom. Medem mengt een berekenend spel met de ontroerende geschiedenis van een tragische liefde. Zelden gaat dit samen. Hier wel. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Filmhuis Helmond en Molenstraat 1 Wageningen.

American Beauty (Sam Mendes). Bittere, originele vertelling over een burgerman in een Amerikaanse buitenwijk die besluit zich niet langer achter leugens te verschuilen. Hij wordt verliefd op het vriendinnetje van zijn dochter, geeft zijn baan op en zingt hardop mee met Pink Floyd. Maar de echte schoonheid van het leven ligt, zo blijkt, niet voor het oprapen. In 35 theaters, waaronder Calypso 1, Movies 1 en Tuschinski 2 Amsterdam, Babylon 1, Metropole 2 en Tuschinski 2 Den Haag.

The Hole (Tsai Ming-lian). Na 'Vive l'amour' en 'The River' het derde sombere en aangrijpende bericht uit Taipeh, de hoofdstad van Taiwan. De rivier als het leven, was in 'The River' al vergiftigd, nu regent het constant en ook dat water geeft alleen maar ellende in een beklemmende film, die zich afspeelt vlak voor het jaar 2000. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Poelestraat Groningen, ' t Hoogt Utrecht.

Unter den Palmen (Miriam Kruishoop). Intrigerende film over onmogelijke ménage à trois, met oog voor het visuele detail. Statisch spel van Helmut Berger en Thom Hoffman in decor van anonieme, kil uitgelichte hotelkamers van een onherkenbaar kosmopolitisch Rotterdam. Het Ketelhuis Amsterdam.

Killer (Darezjan Omirbajev). Efficiënt verteld, bijna kaal verhaal met alleen maar noodzakelijke beelden over een man die zijn onontkoombare einde tegemoetgaat als hij verstrikt raakt in het web van de maffia. De tragedie van de kleine man gaat ook over de toestand in Kazachstan. Veelzeggend met spaarzame woorden en sobere beelden. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, 't Hoogt Utrecht.

Passion (György Fehér). Een nieuwe variatie op James M. Cains 'The Postman Always Rings Twice', zich afspelend in een modderig Hongaars dorp in de jaren dertig. Fehér wilde een film maken als de laatste kopie van een teruggevonden oude film. Titel en stijl doen denken aan 'Ossessione' van Visconti, de Hongaar voegt er nog een moreel oordeel aan toe. Filmmuseum Amsterdam.

The Sixth Sense (Manoj Night Shyamalan). Huiveringwekkend drama waarin Bruce Willis een jongetje helpt dat aan schizofrenie lijkt te lijden. Of ziet hij echt geesten? Uitstekend gedoseerd en opvallend zorgvuldig gespeeld. In 100 theaters, waaronder Calypso, Uitkijk en Bellevue Amsterdam,Tuschinski 1 en Metropole 1 Den Haag, Lumière 1 Rotterdam.

Kruimeltje (Maria Peters). Het sneeuwt altijd in deze warme, oer-Hollandse kerstfilming van Chris van Abkoudes klassieke jeugdboek. In 117 theaters.

Beshkempir (Aktan Abdikalikov). Juweeltje uit Kirgizië over manwording van jongen die als baby werd geadopteerd. Dat de regisseur een opleiding genoot aan kunstacademie is te merken aan zijn prachtige visuele stijl. Plaza Futura Eindhoven, De Luxe Schagen, Limburgs Filmcircuit Venlo, Filmhuis Purmerend.

Meer over