FILMTIPS

Amsterdam..

Rotterdam

In het Imax-theater, met het grootste scherm van Nederland, draait Fantasia 2000, de opvolger van Disney's klassieker 'Fantasia' uit 1940. Donald Duck en Mickey Mouse voor het eerst samen in een film.

In verschillende steden

Unter den Palmen (Miriam Kruishoop). Intrigerende film over onmogelijke ménage à trois tussen twee chique dieven en een fatale man. Statisch spel van Helmut Berger en Thom Hoffman in decor van anonieme, kil uitgelichte hotelkamers in een onherkenbaar Rotterdam. Kriterion Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam en 't Hoogt Utrecht.

Killer (Darezjan Omirbajev). Efficiënt verteld verhaal over een man die zijn einde tegemoet gaat nadat hij verstrikt raakt in het web van de maffia. De tragedie van de kleine man gaat ook over Kazachstan. Niet vrolijk, maar wel veelzeggend met sobere beelden. In Rialto Amsterdam, Haags filmhuis, 't Hoogt Utrecht.

The Sixth Sense (Manoj Night Shyamalan). Huiveringwekkend drama waarin Bruce Willis een jongetje helpt dat aan schizofrenie lijkt te lijden. Of ziet hij echt geesten? Uitstekend gedoseerd en opvallend zorgvuldig gespeeld. In 72 theaters, waaronder Bellevue Cinerama Amsterdam, Pathé Den Haag, Pathé Rotterdam.

O primeira dia (Walter Salles en Daniela Thomas). De laatste dagen van het millennium in Rio de Janeiro zijn een een feest voor het oog. De beelden zijn rijk en sfeervol, het metaforische verhaal is simpel en het spel meeslepend. Maar ook in 2000 is het geluk van korte duur. Favela's blijven gewoon favela's. In Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Poelstraat Groningen, Cinemariënburg Nijmegen, Lantaren/Venster Rotterdam en 't Hoogt Utrecht.

André Hazes - zij gelooft in mij (John Appel). Knap geconstrueerd portret van de volkszanger in zijn kracht en zijn eenzaamheid. Bekroond met de Joris Ivens Award op het International Documentary Filmfestival Amsterdam. In zeventien theaters, waaronder het Ketelhuis en Bellevue Cinerama Amsterdam, Metropole 2 Den Haag, Cinerama 3 Rotterdam.

Les convoyeurs attendent (Benoît Mariage). Nieuwsfotograaf van lokaal sufferdje wil dat zijn zoon het wereldrecord deur openen breekt in ontroerend mensensprookje in grauw landschap. The Movies en Kriterion Amsterdam, Babylon Den Haag, 't Hoogt Utrecht.

Kruimeltje (Maria Peters). Het sneeuwt altijd in deze warme, oer-Hollandse kerstverfilming van Chris van Abkoudes klassieke jeugdboek. Tienjarige Ruud Feltkamp is een vondst als schoffie met een gouden hart. In 117 theaters, waaronder Tuschinski, City, Ketelhuis, Kriterion, Cinema, Calypso en Movies Amsterdam, Tuschinski, Metropole en Babylon Den Haag, Lumière, Pathé en Cinerama Rotterdam.

The Straight Story (David Lynch). Road movie zoals een road movie moet zijn: nog belangrijker dan de fysieke tocht is de emotionele weg die Alvin Straight aflegt, een 73-jarige baas die 500 kilometer op een grasmaaier rijdt om zijn zieke broer te bezoeken. Zonder special effects, seks en geweld. In 10 theaters, waaronder The Movies en Cinecenter Amsterdam, Babylon Den Haag, Lantaren/Venster Rotterdam.

The Legend of 1900 (Guiseppe Tornatore). Onwaarschijnlijke fantasie over een man die als vondeling op een schip officieel niet bestaat, nooit van boord komt, de wereld kent als de zee die hij ziet vanuit een patrijspoort en tevens de meest briljante pianist van de eeuw is. Na Cinema Paradiso heeft Tornatore niet meer zo'n mooi snotterconcert gecomponeerd. In zeven theaters, waaronder Cinecenter Amsterdam en Lantaren/Venster Rotterdam.

Of Freaks and Men (Alexej Balabanov) volgt de teloorgang van twee welgestelde families in het St. Petersburg van rond de eeuwwisseling. Balabanov schoot zijn absurde film in de stijl en de kleuren die aan het begin van de cinematografie gangbaar waren. Een bitter verhaal over de invloedvan beelden op het gedrag van mensen. Cinemariënburg Nijmegen.

Mifune's Last Song (Sren Kragh-Jacobsen). Een zwarte, maar tegelijk lieve, romantische komedie die naar de regels van Dogma 95 is gemaakt. Kragh-Jacobsen en zijn uitstekende acteurs maakten een film over de invloed van leugens op het dagelijksleven. In tien theaters, waaronder De Uitkijk en The Movies Amsterdam, Babylon Den Haag en Lantaren/Venster Rotterdam.

Beshkempir (Aktan Abdikalikov). Juweeltje uit Kirgizië over manwording van jongen die als baby werd geadopteerd. Dat de regisseur een opleiding genoot aan kunstacademie is te merken aan zijn prachtige visuele stijl. Concordia K & C Cinema Enschede, Lantaren/Venster Rotterdam en Provadja Alkmaar.

De Stilte (Mohsen Makhmalbaf). Fraai ogend verhaal over een blind jongetje dat de wereld ontdekt met zijn oren. Zonder knievallen of luide knallen. Rialto Amsterdam, Jeroen Den Bosch, Poelstraat Groningen.

Meer over