FILMTIPS

In Desmet de komende weken elke avond om 23.00 uur een oudere film van de broers Coen, makers van 'Fargo', 'Blood Simple',' Raising Arizona', 'Miller's Arizona', 'Barton Fink' en 'The Hudsucker Proxy': van elke film drie à vier voorstellingen....

Amsterdam

Zaterdag om 22.00 uur X-Ploding Cinema, een serie films van onafhankelijke regisseurs die na vertoning worden ondervraagd door showmaster DiscoDisco.

In de Meervaart tot en met zondag het kinderfilmfestival Cinekid.

In Rialto zondag vanaf 13.30 uur een selectie eindexamenfilms van filmopleidingen.

Den Haag

In het Paard vanavond om 20.00 uur een lezing van Frank van den Branden over Leni Riefenstahl, om 21.00 uur gevolgd door haar 'Triumph des Willens', die ook vrijdag en zaterdag om 22.00 uur te zien is.

Het Haags Filmhuis begint vrijdag om 20.00 uur een Saul Bas-festival, met lezingen en films rond de onlangs overleden ontwerper van filmtitels. Tot en met 17 november.

Groningen

In Liga'68 een Johnny Depp-retrospectief.

Wageningen

In Movie W spreekt dinsdag om 20 uur regisseur Frank Scheffer over zijn documentaire 'Helicopter String Quartet', die daarna vertoond wordt.

In meerdere steden

In Filmhuis Arnhem vrijdag, zaterdag en zondag de elf delen van Heimat van Edgar Reitz. In Kriterion Amsterdam tot en met woensdag het vervolg Die zweite Heimat (13 delen).

In zeven Brabantse filmhuizen tot en met 27 oktober het festival Heksenketel, met acht aardige kinderfilms.

In meerdere filmhuizen een selectie uit het kinderfilmfestival Cinekid.

In de reeks filmklassiekers Les films du paradis II deze week onder meer 'Le journal d'une femme de chambre' (Buñuel) in 't Hoogt Utrecht, 'Dorp aan de rivier' (Rademakers) in het Haags Filmhuis, 'Ugetsu Monogatari' (Mizoguchi) in Cinemariënburg Nijmegen, 'Playtime' (Tati) in Rialto Amsterdam, 'The Seven Samurai' (Kurosawa) in Filmhuis Arnhem, 'Kwaidan' (Kobayashi) in Lumen Delft.

Fargo (Ethan en Joel Coen). Perfect geschreven en gespeelde zwart humoristisch thriller over een slimme ontvoering die uitloopt op een bloedbad. In tien theaters, waaronder Alfa 1 en Movies 1 Amsterdam, Babylon 1 Den Haag, Calypso 2 Rotterdam.

On the Beat (Ning Ying). Scherp portret van de politie in Peking, die in het huidige China veel van zijn gezag verliest. In Rialto Amsterdam en 't Hoogt Utrecht.

Chacun cherche son chat (Cédric Klapisch). Charmante vrije film over een meisje dat haar kat kwijt is en ontdekt dat er nog meer mensen in haar Parijse buurt wonen. In acht theaters, waaronder de Uitkijk en Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis en Lantaren/Venster Rotterdam.

Amsterdam Global Village (Johan van der Keuken). Fraai intuïtief portret van Amsterdam, door Johan van der Keuken gezien als een multicultureel werelddorp. Alfa Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Chassé Breda.

Lap rouge (Boudewijn Crijns). Intrigerende fictieve documentaire over een dame die met haar twee oudere zoons een merkwaardige familie in Frankrijk vormt. Kriterion Amsterdam, Haags Filmhuis.

De nieuwe moeder (Paula van der Oest). Voor de Jonge Felix genomineerd speelfilmdebuut over man uit Letland die voor zijn zwijgende zoontje een nieuwe moeder zoekt in Nederland. In acht theaters, waaronder Alfa 4 en The Movies Amsterdam, Babylon 2 Den Haag, Calypso 2 Rotterdam.

Breaking the Waves (Lars von Trier). Hartverscheurend melodrama in een Schotse kustplaats. Grillige Deense regisseur speelt met emoties in verhaal van onvoorwaardelijke liefde. In elf theaters, waaronder Alfa en Desmet Amsterdam, het Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam.

Blind Date (Theo van Gogh). Een echtpaar ontmoet elkaar, drie jaar na de dood van hun dochtertje, via contactadvertenties. Schrijnende relatiefilm, verteld vanuit het dagboek van het dode dochtertje. In zes theaters, waaronder Alfa en Kriterion Amsterdam, Babylon den Haag, Calypso Rotterdam.

Meer over