FILMTIPS

Het unieke programma Europese avantgarde-films van voor 1940 gaat in het Filmmuseum de laatste week in...

Amsterdam

Cinema de Balie vroeg Adriaan van Dis het programma 'Nieuwkomers' samen te stellen. Als film koos hij Lamerica van Gianni Amelio.

Den Haag

Het geloof, de twijfel, de priester en de film is de titel van een filmweekend in het Haags Filmhuis over het genre van de 'priesterfilm', althans zo noemt inleider Willem Jan Otten de films over mannen die geroepen zijn God te dienen. Vertoond worden onder meer Tarkovski's 'Stalker' en Bressons 'Le journal d'un curé de campagne'.

Rotterdam

In Aan de oevers van de Neva wordt een overzicht gegeven van de filmproductie in St Petersburg. Te zien zijn onder meer films van de Lenfilmstudio's, waar Alexander Sokoerov en Aleksej German werkten. Natalie Alonso Casale stelde een underground-programma samen. In Lantaren/Venster Rotterdam.

In verschillende steden

Hufters en hofdames (Eddy Terstall). Vlotte romantische komedie en zedenschets over relatiegedoe in zonnig Amsterdam. In negen theaters, waaronder City 2 Amsterdam, Metropole 2 Den Haag en Cinerama 2 Rotterdam.

Gabbeh (Moshen Makhmalbaf). Onthutsende schoonheid, poëzie en eenvoud in een film over een door Perzische nomaden geweven kleed als maatschappelijke metafoor. In Rialto Amsterdam, Filmhuis Den Haag en 't Hoogt Utrecht.

Jerry Maguire (Cameron Crowe). Tom Cruise op dreef als yuppie-zakenman die last van een geweten krijgt in een romantische komedie die de formule overstijgt. In 56 theaters, waaronder Calypso 1 Amsterdam, Babylon 1 Den Haag, Pathé 7 Rotterdam.

Buenos Aires Vice Versa (Alejandro Agresti). Voor de Argentijn Agresti leeft het gewelddadige juntaregime nog door in Buenos Aires. In Rialto Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Lantaren/Venster Rotterdam.

The Pillowbook (Greenaway). Greenaway baseerde zijn visuele extravaganza op een duizend jaar oud Japans boek van een courtisane. The Movies Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam, Springhaver Utrecht, Haags Filmhuis, Cinemariënburg.

Kolya (Jan Sverák). Oude Tsjechische cellist wordt opgescheept met Russisch jongetje in ontroerende parabel over een Oost-Europees land na de val van de Muur. In zeven theaters, waaronder Uitkijk en Rialto Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam.

The People vs. Larry Flynt (Milos Forman). Het leven van Larry Flynt, de man achter het pornoblad Hustler. In dertien theaters, waaronder Alfa 1 en de Movies 1 Amsterdam, Babylon 1 Den Haag, Calypso 1 Rotterdam.

Mars Attacks! (Tim Burton). Spookhuis Aarde aangevallen door gemene Marsmannetjes, in een vrolijke film geïnspireerd op kauwgumplaatjes uit de jaren vijftig. In 34 theaters, waaronder City 1 Amsterdam, Tuschinski 2 Den Haag, Cinerema 2 en Pathé 7 Rotterdam.

The English Patient (Anthony Minghella). Nogal fragmentarisch gestructureerd epos naar het boek van Michael Ondaatje. Winnaar van negen Oscars, waaronder die voor de beste film. In achttien theaters, waaronder Bellevue/Cinerama Amsterdam, Metropole 1 en Tuschinksi 3 Den haag, Pathé 7 Rotterdam.

Evita (Alan Parker) Madonna is een sterke Evita Peron in een spectaculaire en luidruchtige verfilming van de musical. Het liedje 'You must love me' werd met een Oscar bekroond. In 13 theaters, waaronder Tuschinski 4 Amsterdam.

Crash (David Cronenberg). Inhoudelijk en stilistisch gedurfde en benauwende studie van mensen die seksueel opgewonden raken van auto-ongelukken. In negen theaters, waaronder City 6 en Kriterion Amsterdam, Pathé 7 Scheveningen, Calypso 2 Rotterdam.

Shine (Scott Hicks). Aangrijpende dramatisering van het leven van de Australische pianist David Helfgott. Lievelingsfilm van het publiek op Film Festival Rotterdam. In tien theaters, waaronder Alfa 1, Kriterion en Movies 1 Amsterdam, Babylon 1 Den Haag, Pathé 7 Rotterdam.

Meer over