FILMTIPS

In het kader van het culturele festival Orpheus en de vier elementen vertoont het filmhuis Cavia aan de Van Hallstraat deze week een reeks Bulgaarse films....

Amsterdam

In het programma Heldenliederen dat deze week in het Filmmuseum wordt vertoond, wordt in een drietal recente en oude films een indruk gegeven van de politieke retorica in de voormalige Sovjet Unie.

De winnaar van de Oscar voor de beste buitenlandse film Kolya van de Tsjech Jan Sverak is nog een week te zien in Filmtheater Rialto.

Filmtheater Desmet doet mee met de viering van vijftig jaar Cannes en vertoont deze maand een aantal Gouden Palmwinnaars, waaronder Dood in Venetië van Luchino Visconti (zaterdag 24 mei 00.15 uur en zondag 25 mei 16.15 uur).

Rotterdam

De Stichting Stuntopleidingen Mr.Nick Holiday viert vandaag met een groots stuntspektakel (om 17 uur aan de Lloydstraat in Rotterdam) en een expositie het feit dat de Rotterdamse filmstuntman Nick Holiday 25 jaar in het vak zit.

In verschillende steden

Village of Dreams van Yoichi Higashi is een prachtig Japans drama over een tweeling, die opgroeit in de naoorlogse periode (te zien in Desmet Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Plaza Futura Eindhoven). Andere contemporaine Japanse films met recent internationaal succes zijn Maborosi van Hirokazu Kore-Eda (De Fabriek in Zaandam) en Sonatine Kitano Takeshi ('t Paard in Den Haag).

Drifting Clouds (Aki Kaurismäki). Als restaurant Dubrovnik in Helsinki gaat sluiten, moet Ilona een nieuwe baan vinden. Op de koop toe wordt haar man Lauri ook aan de dijk gezet. Kaurismäki is voor zijn doen redelijk optimistisch in deze tragikomedie: ze beginnen een restaurant. In de Uitkijk Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam, Cinemariënburg Nijmegen, 't Hoogt Utrecht.

La promesse (Luc en Jean-Pierre Dardenne). Aangrijpend drama over een puber in het grimmige Luik, die zijn vader trotseert en een Afrikaanse immigrante onder zijn hoede neemt. Brengt het werk van Ken Loach in herinnering. In Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, 't Hoogt Utrecht, Cinemariënburg Nijmegen, Plaza Futura Eindhoven.

Basquiat (Julian Schnabel). Debuut van schilder Schnabel is een bewogen biografie van de jonggestorven, verslaafde New-Yorkse schilder Jean-Michel Basquiat. In acht theaters, waaronder Alfa 3 Amsterdam, Babylon 3 Den Haag en Calypso 3 Rotterdam.

La Seconda Volta (Mimmo Calopresti). Slachtoffer van een aanslag op zijn leven door de Rode Brigades komt op straat zijn aanvalster tegen. In Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Cinemariënbrug Nijmegen en Filmhuis Arnhem.

Donnie Brasco (Mike Newell). Al Pacino speelt een mafiasoldaat in lage rang die een jonge crimineel opneemt in de familie. Wat hij niet weet is dat deze Donnie Brasco een FBI-agent is. In tweeëntwintig theaters, waaronder Tuschinski 1 en Cinema 2 Amsterdam, Tuschinski 1 Den Haag, Pathé 5 Rotterdam.

Karakter (Mike van Diem). Van Diem pakt Bordewijks roman 'van vader en zoon' aan als een gekostumeerde en knap vertelde thriller. In achttien theaters, waaronder Tuschinski 5, Cinecenter en Movies 1 Amsterdam, Metropole 2 Den Haag en Cinerama 3 Rotterdam.

I Shot Andy Warhol (Mary Harron). De feministe Valerie Solanas vuurde in 1968 een bijna fataal schot op Andy Warhol af. Een aardig portret van de scene rond de New-Yorkse popartist. In zes theaters, waaronder Cinecenter Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam, Haags Filmhuis.

The English Patient (Anthony Minghella). Nogal fragmentarisch epos naar het boek van Michael Ondaatje. In 58 theaters, waaronder Alhambra 1 en Bellevue Cinerama 1 Amsterdam, Metropole 1 en Tuschinski 5 Den Haag, Pathé 5 Rotter-

dam.

101 Dalmatians (Stephen Herek) Glenn Close als Cruella DeVil in een redelijk geslaagde remake van de oorspronkelijke animatiefilm. De Engelstalige versie in 85 theaters, de Nederlandstalige in 42 theaters.

Meer over