FILMTIPS

Amsterdam..

Nijmegen

Van donderdag tot en met zondag in Cinemariënburg een vervolg op het IDFA. Op IDFA in Nijmegen behalve documentaires ook lezingen, publieksgesprekken en gesprekken met regisseurs.

In verschillende steden

Crazy (Heddy Honigmann). Aangrijpende documentaire waarin home videos uit oorlogsgebieden en plaatjes uit het fotoboek dienen als opmaat tot een close-up van het gezicht van de vertellende militair, luisterend naar de muziek die hen door barre momenten heeft geholpen. De mannen die even tevoren stoer of mechanisch hun verhaal deden, vechten vergeefs tegen hun tranen of proberen weg te kijken van de camera. In Kriterion Amsterdam en Cinemariënburg Nijmegen.

The Straight Story (David Lynch). Een road movie zoals een road movie moet zijn. Nog belangrijker dan de fysieke tocht is de emotionele weg die Alvin Straight aflegt, een 73-jarige baas die 500 kilometer op een grasmaaier rijdt om zijn zieke broer te bezoeken. Zonder special effects, seks en geweld. In 11 theaters, waaronder The Movies en Cinecenter Amsterdam, Babylon Den Haag, Venster Rotterdam.

The World is Not Enough (Michael Apted). Negentiende James Bond-film is gemaakt naar formule met een onverwoestbare, eigen en inmiddels klassieke identiteit. Met Sophie Marceau als sterk Bond-meisje. En Pierce Brosnan wordt steeds beter als 007. In 103 theaters, waaronder City 2, Tuschinski 1 en Cinema 1 Amsterdam, Metropole 1 en Tuschinski 1 Den Haag, Cinerama 1 en Pathé 1 Rotterdam.

The Legend of 1900 (Guiseppe Tornatore). Tornatores eerste Engelstalige film is een onwaarschijnlijke fantasie over een man die officieel niet bestaat, nooit van boord komt, de wereld kent als de zee, die hij ziet vanuit een patrijspoort, en tevens de meest briljante pianist van de eeuw is. Fraai snotterconcert. In 21 theaters, waaronder Cinecenter en Tuschinski 6 Amsterdam, Metropole 2 Den Haag, Cinerama 2 Rotterdam.

Of Freaks and Men (Alexej Balabanov) volgt de teloorgang van twee welgestelde families in het St. Petersburg van rond de eeuwwisseling. Balabanov schoot zijn absurde film in de stijl en de kleuren die aan het begin van de cinematografie gangbaar waren. Een satirische parabel, een bitter verhaal over de macht van beelden op het gedrag van mensen. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis en 't Hoogt Utrecht.

Mifune's Last Song (Sren Kragh-Jacobsen). Een zwarte, maar tegelijk lieve, romantische komedie die naar de regels van Dogma 95 is gemaakt. Kragh-Jacobsen en zijn uitstekende acteurs maakten een film over de invloed van leugens op het dagelijkse leven. Er komen tal van kwesties langs: burgerlijkheid, echtscheiding, verkrachting, gezinsverhoudingen en zelfs buitenaardse wezens. Dertien theaters, waaronder De Uitkijk en The Movies Amsterdam, Babylon Den Haag en in Lantaren/Venster Rotterdam.

Beshkempir (Aktan Abdikalikov). Juweeltje uit Kirgizië over manwording van jongen die als baby werd geadopteerd. Dat de regisseur een opleiding genoot aan kunstacademie is te merken aan zijn prachtige visuele stijl. Filmhuis Leeuwarden, Lumière Maastricht, Haags Filmhuis, Gigant Apeldoorn.

De Stilte (Mohsen Makhmalbaf). Fraai ogend verhaal over een blind jongetje dat de wereld ontdekt met zijn oren. Zonder knievallen of luide knallen. Rialto Amsterdam, Lumen Delft, 't Hoogt Utrecht.

Dis-moi que je rêve (Claude Mouriéras). Menselijke drama's met bittere ondertonen, wars van commerciële gladheid. Filmhuis Leeuwarden, Lantaren/Venster Rotterdam, De Groene Engels Oss, Filmhuis Bussum.

Star Wars: The Phantom Menace (George Lucas). In prequel van de drie voorgaande delen doen de met computers gemaakte bewoners van het sterrenstelsel niet onder voor echte acteurs. Lucas' werk steunt niet op het povere scenario, maar moet het hebben van de sublieme techniek. In 76 theaters, waaronder City 6 Amsterdam, Tuschinski 5 Den Haag, Cinerama 1 Rotterdam.

Los amantes del Círculo Polar (Julio Medem). Een film als een palindroom. Medem mengt een berekenend spel met de ontroerende geschiedenis van een tragische liefde. Zelden gaat dit samen. Hier wel. In zeven theaters, waaronder The Movies en Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis.

Meer over