FILMTIPS

Vrijdag en zaterdag vertoont Cinema de Balie tijdens het Elfde Internationale Festival van Arabische kunst de klassieke oorlogsfilm 'The Battle of Algiers' van Gillo Pontecorvo over de strijd in Algerije....

Amsterdam

Vrijdag wordt in Kriterion het Doomed Festival geopend met 'Metropolis' van Fritz Lang. Het festival biedt films met sombere toekomstvisies, zoals '1984', 'Brazil' en 'Alphaville'. Tot en met 26 april.

Maison Descartes vertoont op 17 en 21 april recente films van de Egyptische regisseur Youssef Chahine: 'L'émigré' uit 1994 en 'Le destin' uit 1997. Chahine geldt als een van de grootste regisseurs uit de Arabische wereld. Aanvang 20 uur.

Arnhem

Het thema van het Gelders Filmfestival is 'De regisseur en zijn geliefde'. In dat kader draait Filmhuis Arnhem zaterdag 'Blood Simple' van de Coen Brothers en maandag 'Johnny Stecchino' van Roberto Beningi.

Roosendaal

Shakespeare als filmauteur is het thema van een reeks filmcolleges in filmhuis Roosendaal. Vanavond wordt vertoond 'Romeo + Juliet' van Baz Luhrman, volgende week 'Richard III'.

In verschillende steden

Woensdag is Nationale Bioscoopdag. Bioscoopkaartjes kosten die dag vijf gulden. Bovendien ontvangt iedere bezoeker nog een kortingsbon van twee gulden vijftig.

Ariane Schluter en Ben van Lieshout, actrice en maker van 'De Verstekeling' zijn zondagmiddag te gast in 't Hoogt in Utrecht, Vrijdag is Van Lieshout in het Filmhuis in Arnhem, zaterdag in Kriterion in Amsterdam.

De verstekeling (Ben van Lieshout). Licht metaforische speelfilm over een Oezbeek, die zijn geluk in Rotterdam beproeft. Filmisch prachtig, niet weer zo'n psychologisch emigratiedrama. In Kriterion Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Filmhuis Arnhem.

Brat (Aleksei Balabanov). Afgezwaaide soldaat wordt huurmoordenaar in Sint Petersburg. Mix van realistisch straatdrama en gangsterfilm, met de populaire Sergei Bodrov jr. In Rialto en Cinecenter Amsterdam, Filmhuis Den Haag, Cinemariënburg Nijmegen, Plaza Futura Eindhoven.

The River (Tsai Ming-liang). Dit derde deel van een drieluik van de Taiwanese regisseur is een verdieping van zijn thematiek: de eenzaamheid en de vervreemding in het verwesterlijkte Taipei. Een homoseksuele jongen hunkert naar liefde en contact met zijn vader. In Rialto Amsterdam, Filmhuis Den Haag, Lantaren/Venster Rotterdam, 't Hoogt Utrecht, Cinemariënburg Nijmegen.

Hard Eight (Paul Thomas Anderson). De debuutfilm van de regisseur van 'Boogie Nights' is een minimalistische neo-noir over een jonge loser, die door een vaderlijke gokker onder zijn vleugels wordt genomen. In Cinecenter Amsterdam.

Left Luggage (Jeroen Krabbé). Ontroerend boek van Carl Friedman verzorgd verfilmd, maar te dik aangezet, waardoor de personages te veel stereotypen worden. In 15 theaters, waaronder Movies 1 en Tuschinksi 3 Amsterdam, Metropole 3 Den Haag, Pathé 2 Rotterdam.

Scream 2 (Wes Craven). Mooi vervolg op 'Scream' door de meester van de horror. Gemaskerde gek vermoordt student in (opnieuw) geslaagde parodie op het genre. In 53 theaters, waaronder City 1 Amsterdam, Lumière 2 en Pathé 5 Rotterdam.

Perfect Circle (Ademir Kenovich). Redelijk gelukte poging om de oorlog in Sarajevo van binnenuit te laten zien en voor buitenstaanders inzichtelijk te maken. Desmet Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam, 't Hoogt Utrecht, Filmhuis Arnhem.

Karakter (Mike van Diem). Van Diem pakt Bordewijks roman 'van vader en zoon' aan als een gekostumeerde en knap vertelde thriller. Won Nederlandse Oscar. In zeventien theaters, waaronder Kriterion 1 en Tuschinski 6 Amsterdam, Babylon 1 Den Haag, Lantaren/Venster Rotterdam.

De Poolse bruid (Karim Traïdia). Een gewonde vrouw rolt binnen bij een boerin Groningen. Zij is een Poolse vrouw, ontsnapt uit een bordeel. De boer vangt haar op en zwijgend groeit een relatie. Zorgvuldig spel en een mooie rol van het landschap. In tien theaters, waaronder Alfa en Desmet Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam, Poelestraat Groningen, Scala Nijmegen, Springhaver Utrecht.

Boogie Nights (P. T. Anderson). Vermakelijke geschiedschrijving van de porno-industrie in Californië in de jaren zeventig. In elf theaters, waaronder Alfa 3, Kriterion 1 en Movies 2 Amsterdam, Babylon 2 Den Haag.

Unagi (Shohei Imamura). De relatie tussen een man en een aal als metafoor voor het leven in een mooie, wijze, kleine film die in Cannes bekroond werd met een Gouden Palm. Rialto en The Movies Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam, 't Hoogt Utrecht.

Meer over