FILMTIPS

Dennis Nyback, Amerikaans animatiefilm-expert en filmhistoricus, presenteert in De Balie twee nieuwe cartoonprogramma's, 'Jazz and Animation' en 'The Busby Berkeley Cartoon Show', vrijdag om 23 uur....

Amsterdam

Tonino Guerra, de Italiaanse scenarist en dichter die onder meer met Antonioni, Fellini en Tarkovski werkte, houdt vrijdag om 16 uur een lezing in het Amsterdamse Filmmuseum.

In het Doomed-festival van sombere sf-films is het vrijdag Terry Gilliam-avond. Kriterion vertoont 'Brazil' en 'Twelve Monkeys'.

Nijmegen

Vanavond is Paula van der Oest te gast op De Filmboot, een oude kustvaarder met projectiemogelijkheid, die afgemeerd ligt aan de Waalkade. Vertoond wordt 'De Trip van Teetje'.

Groningen

SiKKo heet de maandelijkse avond met korte films van Simplon Filmhuis. Met deze zondag onder meer Paul Ruvens 'Shocking Blue'.

In verschillende steden

De filmmaker en zijn geliefde is een themareeks van de Gelderse filmhuizen. Filmhuis Arnhem draait op 25 en 26 april twee films van Atom Egoyan (geliefde: Arsinée Khanjian), 'Exotica' en 'Calender'. Movie W in Wageningen vertoont op 29 en 30 april 'Der Himmel über Berlin' van Wim Wenders, met zijn toenmalige Solveig Dommartin.

Wag the Dog (Barry Levinson). Sublieme satire over de manipulators van de Amerikaanse media, die een oorlog met Albanië simuleren om de aandacht af te leiden van een sexschandaal van de president. Met Robert De Niro en Dustin Hoffman. In twaalf theaters, waaronder Movies 2 en Calypso 2 Amsterdam, Tuschinski 2 en Babylon 2 Den Haag, Lumière 2 Rotterdam.

Great Expectations (Alfonso Cuaron). Vrije bewerking van Dickens' roman over een verliefde kunstenaar (Ethan Hawke) en een onbereikbare jeugdliefde (Gwyneth Patrow). In zeventien theaters, waaronder City 2 Amsterdam, Metropole 2 Den Haag, Cinerama 2 Rotterdam.

De verstekeling (Ben van Lieshout). Licht metaforische speelfilm over een Oezbeek, die zijn geluk in Rotterdam beproeft. Filmisch prachtig, niet weer zo'n psychologisch emigratiedrama. In Kriterion Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Filmhuis Arnhem.

Brat (Aleksei Balabanov). Afgezwaaide soldaat wordt huurmoordenaar in Sint Petersburg. Mix van realistisch straatdrama en gangsterfilm, met de populaire Sergei Bodrov jr. In Rialto en Cinecenter Amsterdam, Filmhuis Den Haag, Cinemariënburg Nijmegen, Plaza Futura Eindhoven.

Hard Eight (Paul Thomas Anderson). De debuutfilm van de regisseur van 'Boogie Nights' is een minimalistische neo-noir over een jonge loser, die door een vaderlijke gokker onder zijn vleugels wordt genomen. In Cinecenter Amsterdam.

Left Luggage (Jeroen Krabbé). Ontroerend boek van Carl Friedman verzorgd verfilmd, maar te dik aangezet, waardoor de personages te veel stereotypen worden. In 15 theaters, waaronder Movies 1 en Tuschinksi 3 Amsterdam, Metropole 3 Den Haag, Pathé 2 Rotterdam.

Scream 2 (Wes Craven). Mooi vervolg op 'Scream' door de meester van de horror. Gemaskerde gek vermoordt student in (opnieuw) geslaagde parodie op het genre. In 53 theaters, waaronder City 1 Amsterdam, Lumière 2 en Pathé 5 Rotterdam.

Perfect Circle (Ademir Kenovich). Redelijk gelukte poging om de oorlog in Sarajevo van binnenuit te laten zien en voor buitenstaanders inzichtelijk te maken. Desmet Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam, 't Hoogt Utrecht, Filmhuis Arnhem.

Karakter (Mike van Diem). Van Diem pakt Bordewijks roman 'van vader en zoon' aan als een gekostumeerde en knap vertelde thriller. Won Nederlandse Oscar. In achttien theaters, waaronder Kriterion 1 en Tuschinski 4 Amsterdam, Babylon 1 Den Haag.

De Poolse bruid (Karim Traïdia). Een gewonde vrouw rolt binnen bij een boerin Groningen. Zij is een Poolse vrouw, ontsnapt uit een bordeel. De boer vangt haar op en zwijgend groeit een relatie. Zorgvuldig spel en een mooie rol van het landschap. In tien theaters, waaronder Alfa en Desmet Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam, Poelestraat Groningen, Scala Nijmegen, Springhaver Utrecht.

The River (Tsai Ming-liang). Dit derde deel van een drieluik van de Taiwanese regisseur is een verdieping van zijn thematiek: de eenzaamheid en de vervreemding in het verwesterde Taipei. Een homoseksuele jongen hunkert naar liefde en contact met zijn vader. In Rialto Amsterdam, Filmhuis Den Haag, Lantaren/Venster Rotterdam, 't Hoogt Utrecht, Cinemariënburg Nijmegen.

Meer over