FILMTIPS

Het Filmmuseum herdenkt Bert Haanstra deze week met de dagelijkse vertoning van 'De Stem van het Water'...

Amsterdam

Het Beat Generation-programma in de Melkweg loopt nog tot en met 5 november. Met onder meer 'Pull my Daisy', 'The World According to John Coltrane' en 'Paul Bowles in Morocco'.

Rotterdam

Onder de titel Dat andere zijn vertoont Nighttown elke maandag een aantal Amerikaanse experimentele films, waaronder klassiekers als Pull my Daisy van Robert Frank, op maandag 3 november. Extra!!! in Nighttowns 'popifilm'-programma is op 4 'Chappaqua' van Conrad Brooks, over de spirituele transformatie van een alcoholistische junkie.

Nijmegen

In Cinemariënburg draait dinsdag in het kader van de Tarkovski-cyclus Nostalghia, Tarkovski's voorlaatste, in Italië opgenomen film uit 1983. Mark Meuldijk houdt een inleiding.

In verschillende steden

A Life Less Ordinary (Danny Boyle). Het Schotse trio van 'Trainspotting' stortte zich met verve op het lichtere genre van de kidnapkomedie. Het ziet er allemaal prachtig uit, daar in het kale Utah (en in het overbelichte hiernamaals), maar het heeft niets om het lijf. Met Ewan McGregor en Cameron Diaz. In 25 theaters.

Contact (Robert Zemeckis). Nogal larmoyante, maar intrigerende verfilming van Carl Sagans roman over een bezoek aan buitenaardsen. Met Jodie Foster als astronome, die signalen met bouwinstructies voor een tijdreismachine uit de ruimte opvangt. Ook met Matthew McConaughey. In 49 theaters.

Frozen (Wang Xiaoshuai). Beklemmende atmosfeer in een kil Peking, waar een kunstenaar zelfmoord pleegt met een performance. Rialto Amsterdam, 't Hoogt Utrecht.

Brassed Off (Mark Herman). Sociaalbewogen Brits melodrama rond een fanfare met fraaie personages. In tien theaters, waaronder Rialto en De Uitkijk Amsterdam, Haags Filmhuis en Lantaren/Venster Rotterdam.

Lagrimas Negras (Sonia Herman Dolz). Sprankelende documentaire over Cubaanse band La Vieja Trova Santiaguera, bestaande uit vijf oude maar nog steeds vitale muzikanten. Cinecenter Amsterdam, Cinemariënburg Nijmegen, Lantaren/Venster Rotterdam.

Exit (Paul en Menno de Nooijer). Barok vormgegeven eerste lange bioscoopfilm van vader en zoon, deels animatie, deels live action, waarin een vijftigjarige kunstenaar terugkijkt. In Kriterion Amsterdam, Haags Filmhuis, Plaza Futura Eindhoven, 't Hoogt Utrecht.

Brigands, chapitre VII (Otar Iosseliani). Drie perioden in de geschiedenis, met dezelfde mensen in andere rollen, maar steeds weer hetzelfde gedonder. Wijze en bittere komedie over de collectieve waanzin en de zinloze zucht naar macht die tot even zinloze slachtingen leidt. Nederlands Filmmuseum Amsterdam, laatste week.

Breaking the Waves (Lars von Trier). Hartverscheurend melodrama in een Schotse kustplaats. Grillige Deense regisseur speelt met emoties in verhaal van onvoorwaardelijke liefde. Beste film van 1996 volgens de lezers van de Volkskrant. Desmet Amsterdam, 't Hoogt Utrecht.

Face/Off (John Woo). Feestelijke, in zijn overdrevenheid en absurditeit brutale en virtuoze actiefilm met John Travolta en Nicolas Cage, die letterlijk in elkaars huid kruipen. In 43 theaters, waaronder Tuschinski 2 en City 3 Amsterdam, Tuschinski 4 Den Haag, Pathé 7 Rotterdam.

Karakter (Mike van Diem). Van Diem pakt Bordewijks roman 'van vader en zoon' aan als een gekostumeerde en knap vertelde thriller. In twaalf theaters, waaronder Alfa 4 en Movies 3 Amsterdam.

Gordel van Smaragd (Orlow Seunke). De (fictieve) liefdesgeschiedenis van een Nederlandse planter en een Indo-vrouw, in episoden en telkens ingeleid met historisch materiaal over de jaren 1939-1949. Een zinvolle film, mooi gemaakt en mooi gespeeld, met Pierre Bokma en Esmée de la Bretonnière in de hoofdrollen. In elf theaters, waaronder Alfa 1 en Movies 1 Amsterdam, Babylon 1 en Metropole 4 Den Haag, Cinerama 5 Rotterdam.

Career Girls (Mike Leigh). Twee vriendinnen ontmoeten elkaar na zes jaar in een dramatisch minder sterk maar door de twee actrices toch levensecht portret van twee vrouwen die het niet haalden. In acht theaters, waaronder Alfa 4, Desmet 1 en Movies 2 Amsterdam.

CopLand (James Mangold). Mooi gespeeld (onder meer Sylvester Stallone, Robert De Niro, Harvey Keitel) verhaal over goed en kwaad in een plaats waar meer agenten zijn dan waar ook. In meer dan dertig theaters, waaronder City 4 en Tuschinksi 3 Amsterdam, Tuschinski 3 Den Haag, Pathé 3.

Meer over