Filmtips

BART KOETSENRUIJTER

Io sono l'amore

(Luca Guadagnino, 2009)

Zondag, Canvas, 22.55-00.25 uur

Hoogtepunt van een voetballoze avond, deze film als een opera, met grote gebaren, grote gevoelens en klassiek drama. Tilda Swinton is een Russische emigrante, getrouwd met de zoon van een Milanese textielmagnaat, die valt voor de culinair onderlegde Antonio. Dat zet een grootse tragedie in gang.

undefined

Blue Valentine

(Derek Cianfrance, 2010)

Zaterdag, Ned 3, 22.45-00.40 uur

Mooie acteerprestaties van Ryan Gosling en Michelle Williams, die even genuanceerd een hevig verliefd stel spelen als datzelfde stel in de nadagen van hun relatie. In combinatie met de niet-chronologische wijze waarop debuterend regisseur Cianfrance het verhaal door elkaar husselt, levert dat een intense film op die eigenlijk nu al een klassieker is.

undefined

A Single Man

(Tom Ford, 2009)

Zaterdag, BBC 2, 00.10-01.45 uur

Zo overdadig als Io sono l'amore, zo onderkoeld is de debuutfilm van Tom Ford. In een wel overdadig decor excelleert Colin Firth als homoseksuele hoogleraar in het LA van 1962, waar hij in eenzaamheid de dood van een geliefde moet verwerken. De scènes met steun en toeverlaat Julianne Moore vormen de ontroerende hoogtepunten van de film.

undefined

The People vs. Larry Flynt

(Milos Forman, 1996)

Zaterdag, Net 5, 00.30-02.55 uur

En nu we het toch over opmerkelijke acteerprestaties hebben: Woody Harrelson is in deze bio-pic vermakelijk als de recalcitrante porno-uitgever Larry Flynt (Hustler), die het in de jaren zeventig meermalen quasi-principieel aan de stok kreeg met overheid en rechterlijke macht. Courtney Love is als zijn vijfde echtgenote minstens zo vermakelijk.

undefined

Heavenly Creatures

(Peter Jackson, 1994)

Zondag, BBC 2, 00.35-02.05 uur

De film die Kate Winslet groot maakte is een subtiel, krachtig en spannend tienerdrama, gebaseerd op een Nieuw-Zeelandse moordzaak uit 1954. Jackson maakt een conventionele reconstructie aan de hand van de dagboekaantekeningen van een van de twee meisjes die op een dag moord en brand schreeuwend door een bos rennen. Wat gebeurde er?

undefined

Meer over