FILMTIPS

Amsterdam..

In de Balie vrijdag om 21.30 uur Film Interrupted, een experimenteel filmprogramma van hedendaagse Britse kunstenaars, zoals Isaac Julien, Paul Tarrago en Paul Bush. Zaterdag 21.30 uur The Blue Summer van John Sergeant, een filmische reis door het geheugen van een schrijver in de vorm van een visuele collage.

In Kriterion De Canadese lente. Vandaag, zondag en woensdag om 22.00 uur recente Canadese speelfilms ter gelegenheid van herdenking van de bevrijding, vijftig jaar geleden.

In het Goethe-Institut woensdag om 20.00 uur bekroond werk van Duitse studenten aan de filmacademie van Berlijn uit de laatste drie jaar.

In Rialto zaterdag om 16.15 uur een voorvertoning van de documentaire Frank en Eva van Ali Haselhoef en Inge Willems, met na afloop een discussie met de maaksters.

Rotterdam

Vrijdag om 21.30 uur en zaterdag vanaf 10.00 uur in Lantaren/Venster een minifestival en een workshop over de verbeelding van Rembrandt in de film.

In Zaal de Unie om 20.30 uur een programma rond de vroegere filmcritici Ellen en Gerry Waller, over wie onlangs een boek is verschenen. Interview met schrijfster Sandra van Beek en fragmenten van favoriete films van 'de Wallertjes'.

In verschillende steden

Jacky (Fow Pyng Hu en Brat Ljatifi). Mooie, heldere, minimalistische film, met regisseur Hu (Brabander van Chinese ouders) zelf in de hoofdrol van een jongeman die leeft naar wat het moment hem maar geeft. Zoals ook de film de stijl heeft van aaneengeschakelde momentopnamen, als een verlengde fotografie. Rialto en het Ketelhuis Amsterdam, Plaza Futura Eindhoven.

Mansfield Park (Patricia Rozema). Frisse Jane Austinverfilming waarin het verhaal van een arm meisje bij een rijke familie wordt aangevuld met een visie en fragmenten uit brieven van Austin zelf. Uitkijk en Pathé Arena 7 Amsterdam, Babylon 1 Den Haag, Cinerama 2 Den Haag, Cinerama 2 Rotterdam, Studio Utrecht.

Bringing Out the Dead (Martin Scorsese). Uitgekiende balans tussen hilariteit en tragiek rond een ambulance-arts in New York begin jaren negentig, waar demonen 's nachts de straten in bezit hebben. Nicolas Cage is de perfecte vertolker van deze gekwelde vriendelijke man. Movies 3 Amsterdam, Babylon 3 Den Haag, Cinerama 4 Rotterdam, Camera 2 Groningen, Cinemariënburg 1 Nijmegen, Molenstraat 1 Wageningen.

Lek (Jean van de Velde). Vlotte en geestige thriller met mooie dialogen en fraai spel van onder meer debuterende Cas Jansen, Victor Löw en Thomas Acda. In veertig theaters.

L'Humanité (Bruno Dumont). Van elke glamour gespeende Emmanuel Schotté speelt een politie-inspecteur aan wiens bestaan geen lol te beleven valt. Na La vie de Jésus bevestigt Bruno Dumont zijn talent als de compromisloze regisseur van het realisme zonder opsmuk. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Cinemariënburg Nijmegen en 't Hoogt Utrecht.

Killer (Darezjan Omirbajev). Efficiënt verteld, kaal verhaal met alleen maar noodzakelijke beelden over een man die zijn onontkoombare einde tegemoet gaat als hij verstrikt raakt in het web van de maffia. De tragedie van de kleine man gaat ook over de toestand in Kazachstan. Veelzeggend met spaarzame woorden en sobere beelden. Poelestraat Groningen.

Solas (Benito Zambrano). Debuutfilm van Spaanse regisseur is een integer melodrama over eenvoudige mensen en met brede thema's, zoals moeder-dochter, vader-dochter, dorp-grote stad, eenzame ouderen en niet ingevulde illusies. In 15 theaters, waaronder Cinecenter en Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren-Venster Rotterdam.

Sleepy Hollow (Tim Burton). Johnny Depp vecht tegen de Ridder zonder Hoofd in een spectaculaire, vernuftige en amusante horrorfantasie. In 37 theaters, waaronder Pathé Arena 10, City 6 en Cinecenter Amsterdam, Tuschinski 1 Den Haag, Lumière 1 Rotterdam.

Adieu, plancher des vaches! (Otar Iosseliani). Diverse sociale klassen kruisen elkaar in en rond Parijs, in een milde, soms absurde spotternij over de wereld van nu, waarin vele oude waarden verloren gaan. Cinemariënburg Nijmegen.

Being John Malkovich (Spike Jonze). Origineel debuut over mensen die voor 200 dollar een kwartier kunne leven in het hoofd van acteur John Malkovich. Vondsten en vondstjes, van briljant tot flauw. Negen theaters, waaronder Movies en Cinecenter Amsterdam, Babylon Den Haag, Cinerama Rotterdam.

American Beauty (Sam Mendes). Met vijf Oscars bekroonde bittere vertelling over een burgerman in een Amerikaanse buitenwijk die besluit zich niet langer achter leugens te verschuilen. Maar de echte schoonheid van het leven ligt, zo blijkt, niet voor het oprapen. In 53 theaters, waaronder Pathé Arena 1, Movies 2 en Calypso 1 Amsterdam, Metropole 5 Den Haag, Pathé 2 Rotterdam.

Meer over