FILMTIPS

Amsterdam..

In verschillende steden

The Hole (Tsai Ming-lian). Na 'Vive l'amour' en 'The River' het derde sombere en aangrijpende bericht uit Taipeh, de hoofdstad van Taiwan. De rivier als het leven was in The River al vergiftigt, nu regent het constant en ook dat water geeft alleen maar ellende in een beklemmende film, die zich afspeelt vlak voor het jaar 2000. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Poelestraat Groningen, Lantaren/Venster Rotterdam, 't Hoogt Utrecht.

Passion (György Fehér). Een nieuwe variatie op James M. Cains 'The Postman Always Rings Twice', zich afspelend in een modderig Hongaars dorp in de jaren dertig. Fehér wilde een film maken als de laatste kopie van een teruggevonden oude film. Titel en stijl doen denken aan 'Ossessione' van Visconti, de Hongaar voegt er nog een moreel oordeel aan toe. Filmmuseum Amsterdam.

Unter den Palmen (Miriam Kruishoop). Intrigerende film over onmogelijke ménage à trois, met oog voor het visuele detail. Statisch spel van Helmut Berger en Thom Hoffman in decor van anonieme, kil uitgelichte hotelkamers van een onherkenbaar kosmopolitisch Rotterdam. Lantaren/

Venster Rotterdam en 't Hoogt Utrecht.

Killer (Darezjan Omirbajev). Efficiënt verteld, bijna kaal verhaal met alleen maar noodzakelijke beelden over een man die zijn onontkoombare einde tegemoet gaat als hij verstrikt raakt in het web van de maffia. De tragedie van de kleine man gaat ook over de toestand in Kazachstan. Veelzeggend met spaarzame woorden en sobere beelden. Rialto Amsterdam, Haags filmhuis, 't Hoogt Utrecht.

The Sixth Sense (Manoj Night Shyamalan). Huiveringwekkend drama waarin Bruce Willis een jongetje helpt dat aan schizofrenie lijkt te lijden. Of ziet hij echt geesten? Uitstekend gedoseerd en opvallend zorgvuldig gespeeld. In 89 theaters, waaronder Calypso Amsterdam.

O primeira dia (Walter Salles en Daniela Thomas). De laatste dagen van het millennium van een aantal inwoners van Rio de Janeiro zijn een feest voor het oog. De beelden zijn rijk en sfeervol, het metaforische verhaal is simpel en rond, en het spel meeslepend. Maar ook in 2000 is het geluk van korte duur. Favela's blijven favela's. In Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Poelestraat Groningen, Cinemariënburg Nijmegen, Lantaren/Venster Rotterdam en 't Hoogt Utrecht.

André Hazes, Zij gelooft in mij (John Appel). Knap geconstrueerd portret van de volkszanger, in zijn kracht en zijn eenzaamheid. Bekroond met de Joris Ivens Award op het International Documentary Filmfestival Amsterdam. In 21 theaters, waaronder het Ketelhuis en Bellevue Cinerama Amsterdam, Metropole 2 Den Haag, Lumiére 4 en Cinerama 3 Rotterdam.

Les convoyeurs attendent (Benoît Mariage). Nieuwsfotograaf van lokaal suffertje wil dat zijn zoon het wereldrecord deur openen breekt in ontroerend mensensprookje in grauw landschap. The Movies Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Poelestraat Groningebn, Cinemariënburg Nijmegen.

Festen (Thomas Vinterberg). Een familiefeest loopt genadeloos uit de hand. Grootste kracht van dit psychologische drama is het ensemblewerk van een groep topacteurs. Het gebruik van de digitale camera draagt bij tot de indringende realistische sfeer. The Movies Amsterdam, Liga'68 Groningen, Cinemariënburg Nijmegen, 't Hoogt Utrecht, Molenstraat en Movie W Wageningen.

Kruimeltje (Maria Peters). Het sneeuwt altijd in deze warme, oer-Hollandse kerstfilming van Chris van Abkoudes klassieke jeugdboek. Tienjarige Ruud Feltkamp een vondst als schoffie met een gouden hart. In 117 theaters, waaronder Tuschinksi, City, Ketelhuis, Kriterion, Cinema, Calypso en Movies Amsterdam, Tuschinski, Metropole en Babylon Den Haag, Lumière, Pathé en Cinerama Rotterdam.

The Straight Story (David Lynch). Road movie zoals een road movie moet zijn: nog belangrijker dan de fysieke tocht is de emotionele weg die Alvin Straight aflegt, een 73-jarige baas die 500 kilometer op een grasmaaier rijdt om zijn zieke broer te bezoeken. Zonder special effects, seks en geweld. In elf theaters, waaronder The Movies en Cinecenter Amsterdam, Babylon Den Haag, Lantaren/Venster Rotterdam.

Mifune's Last Song (Sren Kragh-Jacobsen). Een zwarte, maar tegelijk lieve, romantische komedie die naar de regels van Dogma 95 is gemaakt. Kragh-Jacobsen en zijn uitstekende acteurs maakten een film over de invloed van leugens op het dagelijkse leven. Er komen tal van kwesties langs: burgerlijkheid, echtscheiding, verkrachting, gezinsverhoudingen en zelfs buitenaardse wezens. Acht theaters, waaronder The Movies en Kriterion Amsterdam, Babylon Den Haag en Lantaren/Venster Rotterdam.

Beshkempir (Aktan Abdikalikov). Juweeltje uit Kirgizië over manwording van jongen die als baby werd geadopteerd. Dat de regisseur een opleiding genoot aan kunstacademie is te merken aan zijn prachtige visuele stijl. Plaza Futura Eindhoven, Chassé Breda, Filmschuur Haarlem, Filmhuis Best.

Meer over