Filmtips

Cynisch dilemma

Hij maakte nog steeds een film per jaar, maar echt lekker ging het niet meer met Woody Allen aan het begin van deze eeuw. Zijn geldschieters wilden bemoeienis met de film, terwijl hij gewend was een 'bruine zak met geld' te krijgen en een paar maanden later een film af te leveren. Dus liet hij zich in 2005 verleiden voor het eerst buiten zijn stad, New York te werken. Het decor werd (grotendeels) verplaatst naar Londen, de typische Allen-ingrediënten - veel gepraat, veel ontmoetingen rond lunch, borrel of diner - bleven dezelfde en bleken ook in de Britse hoofdstad goed te werken. Bovendien had Allen een nieuwe muze gevonden, Scarlett Johansson, en dat gegeven heeft zijn films altijd een meerwaarde gegeven.

De mooie Jonathan Rhys Meyers is een oud-tennisprof die zich met opportunistische motieven de Londense upperclass binnenwerkt. In de persoon van Emily Mortimer vindt hij al snel de gewenste verloofde en lijkt zijn kostje gekocht. Maar dan verschijnt Johansson in zijn leven, met schorre stem broeierig als nooit tevoren. Ook zij is een buitenstaander in de familie en ook zij beseft dat wanneer de twee voor elkaar kiezen ze hun goudgerande toekomst vergooien. Een cynisch dilemma dat in combinatie met de hartstocht tussen de twee de film een bittere toon geeft en aanstuurt op een dramatisch slot. Beetje on-Allensiaans, maar wel meesterlijk.

Match Point(Woody Allen, 2005)

Canvas, 20.40 uur.

The Wedding Planner

(Adam Shankman, 2001) Jennifer Lopez is in deze romantische komedie de ideale bruiloftverzorger, maar slijt haar avonden eenzaam. Totdat ze twee huwelijkskandidaten in de schoot geworpen krijgt: een dommige Italiaanse jeugdvriend en een knappe dokter, die al verloofd blijkt te zijn. Hobbels en moeilijke keuzen, helemaal zoals het hoort in een romkom.

RTL 5, 20.30 uur.

Casanova

(Lasse Hallström, 2005) Aardige, lichtvoetige kostuumfilm waarin een kluchtig verhaal wordt verteld vol persoonsverwisselingen rond de legendarische Venetiaanse vrouwenversierder. Zou al weggezakt zijn in de filmgeschiedenis als niet de hoofdrol werd gespeelddoor de jong overleden Heath Ledger, die hier, anders dan in The Joker of Brokeback Mountain, geen bijzondere prestatie levert.

BBC 1, 00.15 uur.

Actrice Scarlett Johansson, tijdens de persconferentie op het filmfestival van Cannes, over haar personage in Woody Allen's Match Point

undefined

Meer over