FILMTIPS

Amsterdam..

Zaterdag vanaf 22.00 uur in Kriterion een programma over Passie, Obsessie en Destructie, met 'Last Tango in Paris', 'Bitter Moon' en 'Who's Afraid of Virginia Woolf'.

In het Ketelhuis enkele films uit het Nederlands Filmfestival. Verder voortaan elke woensdag om 22.00 uur een Nederlandse horrorfilm.

In Cinema De Balie vrijdag tot en met zondag vanaf 20.00 uur en zondag om 15.00 uur experimentele films, video's en muziekdocumentaires van de Kunsthochschule für Medien uit Keulen. Zondag 20.00 uur films van Matthias Müller, die zelf aanwezig is.

Gent

In Gent begint dinsdag het 26ste Internationaal Filmfestival van Vlaanderen. Openingsfilm Kadosh van Amos Gitai, slotfilm op 16 oktober Random Heart van Sydney Pollack. Dertien films doen mee aan de competitie waarin de verhouding tussen film en muziek centraal staat. Op zaterdag 9 oktober de Nacht van de Film, met uitreiking van de Joseph Plateau Prijzen.

Nijmegen

In Cinemariënburg tot en met woensdag recente Duitse films. Zondag om 14.00 uur een retrospectief van regisseur Matthias Müller, die na afloop wordt ondervraagd in de Filmsalon.

In Cinemariënburg tot en met woensdag in de middagvoorstellingen films waarin ouderen een belangrijke rol spelen, in het kader van het Internationaal Jaar van de Ouderen.

In verschillende steden

Star Wars: The Phantom Menace (George Lucas). In prequel van de drie voorgaande delen doen de met computers gemaakte bewoners van het sterrenstelsel niet onder voor echte acteur. Lucas' werk steunt niet op het povere scenario, maar moet het hebben van de sublieme techniek. In 102 theaters, waaronder City 1, Cinema 1 en Tuschinski 3 Amsterdam, Tuschinski 1 Den Haag, Pathé 4, Cinerama 1en Pathé 1 Rotterdam.

Los amantes del Céculo Polar (Julio Medem). Een film als een palindroom. Medem mengt een berekenend spel met ontroerende geschiedenis van een tragische liefde. Zelden gaat dit samen. Hier wel. Te zien in 10 theaters, waaronder The Movies en Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Liga '68 Groningen, Lantaren/Venster Rotterdam.

After Life (Kore-eda Hirokazu). Beeldschone droomvertelling over bedrijf dat aan kersverse doden vraagt hun dierbaarste herinnering te vertellen. Daarvan wordt een film gemaakt en de herinnering wordt meegenomen naar de eeuwigheid. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, 't Hoogt Utrecht.

Cookie's Fortune (Robert Altman). Leuke familiegeschiedenis rond de zelfmoord van een oude weduwe. Fraai ensemblespel, met Glenn Close en Liv Tyler. Vier theaters, waaronder Cinecenter Amsterdam.

Analyze This (Harold Ramis). Aanstekelijk samenspel van Robert De Niro als psychopaat en Billy Cristal als vileine psychiater in geslaagde maffiaparodie. In 12 theaters, waaronder Movies en Tuschinski Amsterdam, Metropole Den Haag, Pathé Rotterdam.

Eyes Wide Shut (Stanley Kubrick). Kubricks fenomenale techniek maakt elke scène in zijn filmische nalatenschap over ontrouw ogenstrelend, maar geen moment is het meer dan decor. De prachtig aangeklede orgie doet denken aan Fellini, maar het blijft poppenkast. In 40 theaters, waaronder Bellevue Cinerama, Kriterion 1, Bellevue Cinerama 1 en The Movies Amsterdam, Tuschinski 5, Babylon 1 Den Haag, Cinerama 3 en Imax Rotterdam.

Dis-moi que je rêve (Claude Mouriéras). Menselijke drama's met bittere ondertonen, wars van commerciële gladheid. Mouriéras laat de personages zichzelf zijn in een kleine, originele, warme film. Rialto Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Haags Filmhuis en Cinemariënburg Nijmegen.

Os mutantes (Teresa Villaverde). Imponerend rauw portret van Portugese zwerfkinderen leidde in Portugal tot kamervragen. Begrijpelijk, het is een film als een mokerslag. Rialto Amsterdam, Liga '68 Groningen, Cinemariënburg Nijmegen.

Deconstructing Harry (Woody Allen). Een stortvloed aan flauwiteiten, harde grappe en sterren in het geestige portret van een geblokkeerde schrijver die het verschil tussen fictie en werkelijkheid niet meer weet. De Uitkijk en The Movies Amsterdam, Babylon 2 Den Haag, Lantaren/Venster 3 Rotterdam, Poelstraat Groningen.

Happiness (Todd Solondz). Geluk is ver te zoeken in verhaal vol klein en groot leed, genadeloos verzameld in pijnlijke maar ook grappige en indringende film. Tien theaters, waaronder Cinecenter en Kriterion Amsterdam en Haags Filmcentrum en 't Venster 4 Rotterdam.

Beshkempir (Aktan Abdikalikov). Juweeltje uit onbekend Kirkizë over manwording van jongen die als baby werd geadopteerd. Dat de regisseur een opleiding genoot aan kunstacademie is te merken aan zijn prachtige visuele stijl. Rialto Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Cinemariënburg Nijmegen, Liga '68 Groningen.

Festen (Thomas Vinterberg). Hoe een familiefeest genadeloos uit de hand loopt. Grootste kracht van dit psychologische drama is het ensemblewerk van een groep topacteurs. Het gebruik van de digitale camera draagt bij tot de indringende realistische sfeer. In zes theaters, waaronder Desmet en The Movies Amsterdam en 't Hoogt Utrecht.

Meer over