FILMTIPS

Tot en met zondag in Kriterion nog het Taboe Film Festival. Vanavond onder meer de wereldpremière van 'Ron Athey: It's Scripted' van Ian Kerkhof, een videoverslag van een freakfestival in het Franse Lille, deze zomer....

Amsterdam

In de Balie vrijdag en zaterdag om 21.00 en 23.00 uur films van de Amerikaanse experimentele regisseuse Nina Menkes, merendeels over vrouwelijke identiteit en vervreemding.

Leeuwarden

In de Harmonie vrijdag, zaterdag en zondag het Noordelijk Film festival. Openingsfilm op vrijdag om 20.00 uur is 'Mrs. Brown'. Regisseur John Madden is aanwezig en na afloop te gast in een talkshow.

Rotterdam

Vrijdag om 20.30 uur in de Unie het programma Celluloid Dreams, films over filmactrices: 'Marylin Times Five' (Bruce Conner) over Marylin Monroe, 'Romy, Anatomie eines Gesichts' (Hans Jürgen Syberberg) over Romy Schneider en 'Rose Hobart' (Joseph Cornell) over Rose Hobart.

In Lantaren/Venster woensdag om 20.30 uur De man met de camera van Dziga Vertov, met begeleiding van het Rotterdams Muzikanten Platform.

In verschillende steden

In filmtheater Gigant te Apeldoorn en filmhuis de Keizer te Deventer Van Balticum tot Balkan, een programma van recente films uit Midden- en Oost-Europa. Zoals 'Underground' van Emir Kusturica, 'Marian' van Petr Vaclav en 'Trys Dienos' van Sharunas Bartas.

De spectaculaire vertoning van het horrormelodrama The Phantom of the Opera (Rupert Julian, 1925) - met muziek van Carl Davis, die zelf het Noord Nederlands Orkest dirigeert - is vrijdag nog te zien in Groningen (de Oosterpoort), zondag in Eindhoven (Muziekcentrum) en maandag in Amsterdam (Theater Carré). Steeds om 20.15 uur.

In verschillende filmhuizen in Gelderland deze en komende maand het programma Drie China's. Achttien persoonlijke films van regisseurs uit China, Taiwan en Hongkong.

Irma Vep (Olivier Assayas). De Hongkongse actrice Maggie Cheung schittert in een rubberen pak als de befaamde vrouwelijke vampier van Feuillade, in een inside-film over 'Les Vampires', een populaire serie misdaadfilms rond 1915 van de Franse regisseur Louis Feuillade. Filmmuseum Amsterdam en 't Hoogt Utrecht.

Prisoner of the Mountains (Sergei Bodrov). Op Tolstoi gebaseerd anti-oorlogsdrama over twee gijzelaars van een Tsjetjeense vader die zijn door Russen gevangen zoon terug wil. Desmet Amsterdam, 't Hoogt Utrecht.

For Roseanna (Paul Weiland). Zonnig liefdesverhaal in schilderachtig Italiaans dorp, dat lijkt op een Italiaanse komedie uit de jaren vijftig, maar een sympathieke internationale coproductie is over een wereld waar geluk nog heel gewoon is. In tien theaters, waaronder Alfa 1 en Movies 1 Amsterdam, Babylon 2 en Tuschinski 5 Den Haag en Pathé 6 Rotterdam.

Frozen (Wang Xiaoshuai). Beklemmende sfeer in een kil Peking, waar een kunstenaar zelfmoord pleegt met een performance. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis.

Brassed Of (Mark Heman). Sociaalbewogen Brits melodrama rond een fanfare met fraaie personages. In tien theaters, waaronder Rialto en de Uitkijk Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam.

Lagrimas Negras (Sonia Herman Dolz). Sprankelende documentaire over Cubaanse band La Vieja Trova Santiaguera, bestaande uit vijf oude maar nog steeds vitale muzikanten. Cinecenter Amsterdam, Cinemariënburg Nijmegen, Lantaren/Venster Rotterddam.

Brigands, chapitre VII (Otar Iosseliani). Drie perioden in de geschiedenis, met dezelfde mensen in andere rollen, maar steeds weer hetzelfde gedonder. Wijze en bittere komedie over de collectieve waanzin en de zinloze zucht naar macht die tot even zinloze slachtingen leidt. 't Hoogt Utrecht.

Karakter (Mike van Diem). Van Diem pakt Bordewijks roman 'van vader en zoon' aan als een gekostumeerde en knap vertelde thriller. In twaalf theaters, waaronder Movies 3 Amsterdam.

Floating Life (Clara Law). Traditioneel Chinees-Hongkongse familie arriveert in Australië en kan daar moeilijk aarden in mooie film over cultuurverschillen. Rialto Amsterdam, Filmhuis Arnhem, Lumière Maastricht, 't Hoogt Utrecht.

The Funeral (Abel Ferrara). In sombere beelden ontkomen drie maffiabroers niet aan hun lot. Indrukwekkende ontleding van de maffiawortels rond een begrafenis. Filmtheater Hilversum, het Domein Sittard.

Meer over