FILMTIPS

Amsterdam..

Het Goethe-Institut vertoont nieuwe films en filmmakers uit Berlijn. Woensdag om 20.00 uur de eerste film: 'Der Platz' van Uli M. Schüppel, over bouwvakkers die werken op de Potsdamer Platz. De regisseur is bij de vertoning aanwezig.

Nog tot en met zondag in Rialto Cinema in het licht van de halve maan, een festival van veertig films en documentaires die zijn gemaakt in de landen rond de Middellandse Zee waar Islam een voorname rol in de maatschappij speelt. Vrijdag om 20.00 uur zal de Tunesische filmmaker Ferid Boughedir (Halfaouine) zijn documentaire over de Arabische cinema inleiden. Zondag, vanaf 15.15 uur, presenteert Bato Cengic uit Bosnië-Herzegovina een van zijn films, aangevuld met recente documentaires. Daaronder ook zijn videodagboek dat hij gedurende de oorlog in Sarajevo maakte.

In verschillende steden

L'Humanité (Bruno Dumont). Van elke glamour gespeende Emmanuel Schotté speelt een politie-inspecteur aanwiens bestaan geen lol aan is. Na La vie de Jésus bevestigt Bruno Dumont zijn talent als de compromisloze regisseur van het realisme zonder opsmuk. Het is een indrukwekkende, tijdens het kijken weinig aangename film, die fikse sporen achterlaat, al heeft de film na La vie de Jésus ook iets van een herhaling. In Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Cinemariënburg Nijmegen en 't Hoogt Utrecht.

Solas (Benito Zambrano). Debuutfilm van Spaanse regisseur is een ouderwets melodrama over eenvoudige mensen en met brede thema's, zoals moeder-dochter, vader-dochter, dorp-grote stad, eenzame ouderen en niet ingevulde illussies. Zambrano snijdt zorgvuldig en integer zaken aan die een groot publiek gemakkelijk kunnen raken. En het lukt. In twaalf theaters, waaronder Cinecenter en Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis. Lantaren-Venster Rotterdam.

Beyond Reason (Marijke Jongbloed). Documentairemaakster Jongbloed toog naar de onderste regionen van conservatief Amerika. In het kielzog van Gea Knol, een Nederlandse therapeute die sinds haar tienerjaren correspondeert met de Amerikaanse terdoodveroordeelde Bryan Jennings, reisde ze naar Florida. Het resultaat: een film die laat zien hoe daad en straf ingrijpen in mensenlevens. Filmmuseum Amsterdam en Lantaren/Venster Rotterdam.

Sleepy Hollow (Tim Burton). Johnny Depp vecht tegen de Ridder zonder Hoofd in een spectaculaire, vernuftige en amusante horrorfantasie. In 50 theaters, waaronder City 1, Pathé ArenA 14 en Cinecenter Amsterdam, Tuschinski 1 Den Haag, Lumière 1 Rotterdam.

Adieu, plancher des vaches! (Otar Iosseliani). Diverse sociale klassen kruisen elkaar in en rond Parijs, in een milde, soms absurde spotternij over de wereld van nu, waarin vele oude waarden verloren gaan. Filmmuseum Amsterdam.

Being John Malkovich (Spike Jonze). Origineel debuut over mensen die voor 200 dollar een kwartier kunne leven in het hoofd van acteur John Malkovich. Vondsten en vondstjes, van briljant tot flauw. Tien theaters, waaronder Pathé ArenA 2, Cinecenter 1 en Movies 1 Amsterdam, Babylon 1 Den Haag, Cinerama 3 Rotterdam.

American Beauty (Sam Mendes). Met vijf Oscars bekroonde bittere vertelling over een burgerman in een Amerikaanse buitenwijk die besluit zich niet langer achter leugens te verschuilen. Maar de echte schoonheid van het leven ligt, zo blijkt, niet voor het oprapen. In 56 theaters, waaronder Pathé ArenA 11, Tuschinksi 1 en Movies 2 Amsterdam, Babylon 2 en Metropole 1 Den Haag, Cinerama 2 en Pathé 5 Rotterdam.

All About My Mother (Pedro Amodóvar). Het leven volgt de kunst in een ontroerend melodrama over verlangen, liefde en deconstructie, gelijk Tennessee Williams' stuk 'A Streetcar named Desire'. Oscar voor de beste niet-Engelstalige film. Twaalf theaters, waaronder Movies 4 Amsterdam, Babylon 2 Den Haag, Cinerama 5 Rotterdam.

Boys don't cry (Kimberley Peirce). De waargebeurde geschiedenis van een meisje dat jongen wilde zijn en na verkrachting vermoord werd, integer gefilmd en goed gespeeld. Oscar voor Beste Actrice ging naar hoofdrolspelster Hilary Swank. Kriterion 1 Amsterdam, Babylon 1 Den Haag, Cinerama 1 Rotterdam, Cinecitta 2 Tilburg, Springhaver 1 Utrecht.

Magnolia (Paul Thomas Anderson). Na 'Hard Eight' en 'Boogie Nights' bewijst Paul Thomas Anderson zijn originele talent met een drie uur lang mozaïek over 24 uur in het leven van een aantal mensen die in een crisis verkeren en, soms door het toeval, met elkaar te maken hebben. Met dwingende soundtrack van Aimée Mann. Tien theaters, waaronder Pathé ArenA , Bellevue Cinerama 1 en Kriterion Amsterdam, Metropole 4 Den Haag, Cinerama 1 Rotterdam.

Moloch (Aleksandr Sokoerov). Stijlvolle, schilderrijke en fascinerende visie op Hitler in zijn vakantieverblijf, gezien door de ogen van zijn vriendin Eva Braun. Rialto Amsterdam, Lantaren-Venster Rotterdam, Cinemariënburg Nijmegen.

Meer over