Filmtips

Bijna kinderlijk naïef

Persepolis is de filmversie van de gelijknamige graphic novel van de Iraanse Marjane Satrapi (1969), die in vier delen verscheen tussen 2000 en 2003. Met eenvoudige, bijna kinderlijk-naïeve, zwartwit tekeningen vertelt ze hoe ze opgroeide na de Islamitische Revolutie in Iran, op haar 14de naar Oostenrijk werd gestuurd voor haar opleiding en weer terugkeerde op haar 18de. Inmiddels woont ze in Frankrijk.

De verfilming moest een animatie worden, vond ze. Anders zou het verhaal aan universele kracht verliezen en een 'exotisch of, erger nog, een derdewereldverhaal worden over mensen in een vreemd land'. Ze werkte samen met tekenaar Vincent Paronnaud voor de film die, afgezien van een opgelegde cirkelvertelling (gedeeltelijk in kleur), inhoudelijk het boek volgt. De stijl is iets uitbundiger en citeert uit verschillende beeldtalen.

Net als in haar boek mengt Satrapi ernst en humor en vertelt ze de geschiedenis van Iran aan de hand van haar verleden. Uit liefde voor haar familie, maar ook voor haar land. Want daar lopen - in tegenstelling tot wat volgens haar het heersende beeld is - niet alleen bebaarde fundamentalisten en braaf gesluierde vrouwen rond. In Persepolis zie je ook illegale feestjes met alcohol en popmuziek. Om maar te benadrukken dat de eerste slachtoffers van het islamitisch fundamentalisme de Iraniërs zelf waren.

----------------------------

De rol van Marjane in Persepolis werd ingesproken door Chiara Mastroianni. Haar moeder, Catherine Deneuve, leende de moeder van Marjane haar stem.

----------------------------

Persepolis (Marjane Satrapi en Vincent Paronnaud, 2007)

Canvas, 22.10 uur - 23.50 uur.

The Doors

(Oliver Stone, 1990) The ultimate story of sex, drugs & rock 'n' roll - daarmee werd Oliver Stones The Doors aangeprezen, en dat is in dit geval niet eens te veel gezegd. Oliver Stone wil de chroniqueur van de contemporaine Amerikaanse geschiedenis zijn, en hoe hij de jaren zeventig van de 20ste eeuw ziet, toont hij in deze biopic van de Amerikaanse rockband. Val Kilmer speelt een behoorlijk goed gelijkende Jim Morrison.

Nederland 3, 22.30 uur - 00.50 uur.

Hustle & Flow

(Craig Brewer, 2005) Het debuut van regisseur Craig Brewer (1971) gaat over een pooier die via de hiphop probeert te ontsnappen uit zijn achterstandsbuurt in Memphis. Erg sympathiek is hoofdpersonage DJay niet, maar hij heeft zijn charmante kantjes, waardoor je toch meevoelt met zijn pogingen zijn troosteloze bestaan te ontvluchten.

RTL8, 22.30 uur - 00.50 uur.

undefined

Meer over