Filmtips

BEREND JAN BOCKTING

Away from Her (Sarah Polley, 2006)

Zaterdag, Canvas, 23.35-1.20 uur

Schitterend drama gebaseerd op Alice Munro's The Bear Came Over the Mountain, over een ouder echtpaar, al meer dan veertig jaar getrouwd, waarvan de dementerende vrouw wegdrijft van haar echtgenoot. Het gegeven had eenvoudig kunnen ontaarden in melodrama, maar niet in de liefdevolle regie van Polley en met hoofdrolspelers als Julie Christie en Gordon Pinsent.

[Rec] (Jaume Balagueró en Paco Plaza, 2007)

Zaterdag, NED 3, 24.00-1.20 uur

Perfect uitgevoerde Spaanse horror, net als The Blair Witch Project in het jasje van een documentaire: een tv-verslaggeefster trekt eropuit om het werk van de brandweer vast te leggen, maar stuit op een woeste zombie-epidemie. De overlevingsstrijd die volgt levert meeslepende, hectische cinema op.

Langer Licht (David Lammers, 2006)

Zaterdag, NED 2, 0.20-1.45 uur

Boksschoolhouder Lucien (Raymond Thiry) en zijn puberende zoon zijn na een traumatische gebeurtenis op elkaar aangewezen, al blijven ze dat koppig ontkennen. David Lammers, bekend als regisseur van de tv-serie Van God Los, toonde zich met zijn speelfilmdebuut een rascineast.

Some Like it Hot (Billy Wilder, 1959)

Zondag, Eén, 14.05-16.00 uur

Eigenlijk een remake van de Duitse komedie Fanfaren der Liebe (1951), maar vooral dé blauwdruk van komedies waarin mannen zich als vrouwen verkleden. Dat is vooral te danken aan de wonderschone Marilyn Monroe. In een van haar memorabelste scènes zingt ze I wanna be loved by you.

The Killing Fields (Roland Joffé, 1984)

Zondag, BBC 2, 0.35-2.50 uur

Monumentale film over de terreur van de Rode Khmer in Cambodja, in de jaren zeventig. Hoofdpersonen zijn een journalist van The New York Times en de tolk met wie hij in Cambodja samenwerkt. Navrant: de tolk wordt gespeeld door Haing S. Ngor, die in werkelijkheid ook onderworpen was aan de Khmer-terreur.

undefined

Meer over