Filmtips

BART KOETSENRUIJTER

De ziekte van 1984

Het zijn zelden echt aardige mensen die de films van André Téchiné bevolken. De geliefden in Rendez-vous (1985), de schooljongens in Les roseaux sauvages (1994) of de ex-geliefden in Les temps qui changent (2004); allemaal mensen die het vooral erg druk hebben met zichzelf. In Les témoins (2007) is het niet anders. Vier uiteenlopende mensen zijn via ingewikkelde relaties met elkaar verbonden in het zorgeloze Parijs van 1984. Ze brengen gevieren een weekend aan zee door. Hun onbekommerde seksuele moraal zal haar sporen nalaten in hun leven. Want in dat vermaledijde jaar 1984 zal aids zijn intrede doen in hun leven. Voor de meesten overigens geen reden om hun egocentrische houding te veranderen. Ze ontvangen de klap om daarna het leven zoals ze dat gewend waren te leiden weer op te pakken.

Téchiné tekent zijn zedenschets van het losbandige, of liever: onbezorgde leven begin jaren tachtig in de van hem bekende hoekige, rafelige stijl, die zo goed past bij de weinig warme personages. Die hij, evenmin als in andere genoemde films, niet veroordeelt. Dat maakt de positie van de kijker ongemakkelijk. In dit geval zou je willen dat de filmmaker je oordeel stuurt, maar bij Téchiné moet je het echt helemaal zelf doen. Hoewel: het derde deel van de als trilogie opgebouwde film heeft als titel: 'De terugkeer van de zomer'. Dat optimistische slot laat zich niet anders bekijken dan als een ode aan de levenslust. Daar kunnen zelfs die zelfingenomen personages niets aan veranderen.

Les témoins (André Téchiné, 2007)

Nederland 2, 23.10-01.00 uur.

S1m0ne

(Andrew Niccol, 2002) Sciencefictionfilm met een aanstekelijk uitgangspunt. Al Pacino speelt een wanhopige regisseur die zijn veeleisende hoofdrolspeelster (Winona Ryder) vervangt door een digitale vedette, Simone. Vervolgens wordt zijn film een succes en Simone een wereldster. Dat levert problemen op die de film meer richting satire sturen. De vraag blijft of het in werkelijkheid hoopvol of dodelijk voor het acteursgilde is dat Simone gespeeld wordt door fotomodel Rachel Roberts.

Eén, 23.35-01.30 uur.

Fracture

(Gregory Hoblit, 2007) Een moordwapen, een getuige en een volledige bekentenis. Erg moeilijk lijkt de zaak tegen vliegtuigbouwkundige Ted Crawford (Anthony Hopkins) niet te worden. De eerste scènes van Fracture laten er geen twijfel over bestaan: Crawford is een kille moordenaar. Wanneer hij ontdekt dat zijn vrouw een affaire heeft met een jonge agent, wacht hij haar thuis op om haar in koelen bloede neer te schieten. Toch krijgt openbaar aanklager Willy Beachum (Ryan Gosling) het zwaarder dan verwacht. Mooi duel tussen twee ijzersterke acteurs.

RTL 5, 20.30-22.45 uur.

undefined

Meer over