Filmtips

BEREND JAN BOCKTING

Touchez pas au grisbi

(Jacques Becker, 1954)

Zondag, TV 5, 21.00-22.35 uur

Mooie rol van Jean Gabin als de stijlvolle, ongenaakbare en superslimme gangster Max die op 50-jarige leeftijd begint aan zijn laatste klus en wordt dwarsgezeten door 'collega' Angelo (de debuterende Lino Ventura).

In het klassieke verhaal kent Max maar één zwakte: zijn liefde voor René Dary. Op locatie gedraaid op het sfeervolle Parijse Montmartre.

undefined

Children of Men

(Alfonso Cuarón, 2006)

Zondag, RTL 7, 22.15-0.30 uur

Vanaf de eerste minuut drukt de Mexicaanse filmer Alfonso Cuarón (Gravity) je midden in zijn toekomstige, asgrauwe Londen. Sinds bekend is dat de mens zich niet meer kan voortplanten is het daar een sociaal-economische chaos. De grootstedelijke jungle is het decor van de helse overlevingstocht van hoofdrolspeler Clive Owen, door Cuarón verbeeldt als een beklemmende guerrilla-oorlog.

undefined

Pina

(Wim Wenders, 2011)

Zondag, ZDF, 23.15-0.55 uur

Sprankelend postuum eerbetoon aan de Duitse moderne dansgoeroe Pina Bausch (1940-2009). Als er iets bestaat als een dansregistratiecanon, verdient Wim Wenders' Pina, destijds aangekondigd als de eerste 3D-arthousefilm, een plaats als hoeksteen. Wat daarvan overblijft tijdens een televisie-uitzending is uiteraard de vraag - het komt wat dat betreft gelegen dat Wenders het diepte-effect niet als spierballenmiddel inzet, maar subtiel gebruikt.

undefined

Intouchables

(Olivier Nakache en Eric Toledano, 2011)

Maandag, Ned 2, 20.20-22.15 uur

De filmhuishit van 2012, dit vrolijke sprookje over een schatrijke, verlamde Fransman die een charismatische rouwdouw uit de banlieue inhuurt als persoonlijke verzorger. Bekritiseerd vanwege zijn behandeling van clichématige tegenstellingen (rijk-arm, blank-zwart) en daaruit voortkomend verbloemd/onbedoeld racisme, maar ontegenzeggelijk charmant in beeld gebracht. Dat alles gebaseerd is op een waargebeurd verhaal helpt wanneer de film op tenenkrommend terrein komt.

undefined

De bende van Oss

(André van Duren, 2011)

Maandag, Ned 3, 22.00-23.55 uur

Het Oss van 1938 was in de ogen van regisseur André van Duren geen aanlokkelijke stad, met zijn rokende schoorstenen, onheilspellende mist en eindeloze regen. De titel slaat niet zozeer op de beruchte bende, maar meer op de stad en ál haar inwoners. Daarin schuilt ook het bezwaar tegen De bende van Oss, een film die focus mist.

undefined

Meer over