FILMTIPS

In het Soeterijn deze maand elke maandag een film over het voormalige Joegoslavië. Maandag 20.30 uur Virgina van Srdjan Karanovic....

Amsterdam

Zondag om 14 uur in Desmet War Stories van Gaylene Preston, waarin zeven Nieuw-Zeelandse vrouwen vertellen over de weerslag die de Tweede Wereldoorlog had op hun leven.

Den Haag

In het Paard te Den Haag vrijdag en zaterdag om 21 uur Das blaue Licht van Leni Riefenstahl. Donderdag 17 oktober om 20 uur een lezing van Frank van den Branden, waarna om 21 uur Triumph des Willens.

Groningen

In Liga '68 Groningen van 12 tot en met 19 oktober een Johnny Depp-retrospectief. Elke middag om 14 uur onder meer 'Dead Man', 'Edward Scissorhands', 'Arizona Dream' en 'Ed Wood'.

Utrecht

In 't Hoogt tot en met woensdag elke avond om 19.30 uur een film over joodse cultuur, waaronder 'Der Kommissaris' van Aleksandr Askoldov, 'The Actress' van Siegfried Kühn en 'Il giardino del Finzi Contini' van Vittorio De Sica.

Nijmegen

In Cinemariënburg zaterdag vanaf 00.15 uur een All Night Horror Show, met recente horrorfilms als 'The Dentis', 'From Dusk till Dawn' en 'The Pro'

phecy.

Rotterdam

In Tejatro Popular voortaan elke maandag om 21.30 uur een popifilm, een heftige film in de marge. Maandag 'Criminal' van David Jacobson, een bizar drama in de buitenwijken van New York.

In vele theaters

Jeugdfilms van hoog niveau zijn te zien op het tiende Cinekid van 12 tot en met 20 oktober, in de Amsterdamse Meervaart én andere filmhuizen door het hele land.

In de reeks klassiekers Les films du paradis II deze week onder meer 'Orfeu negro' (Camus) in Rialto Amsterdam, 'Les 400 coups' (Truffaut) in Lumen Delft, 'Trial on the Riad' (German) in Liga '68 Groningen, 'Vrouw in het zand' (Teshigahara) in 't Hoog Utrecht, 'Dorp aan de rivier' (Rademakers) in Lantaren/Venster Rotterdam, 'Othello' (Welles) in Cinemariënburg Nijmegen, 'Ugetsu monogatari' (Mizoguchi) in filmhuis Arnhem.

Tot en met woensdag in Cinemariënburg Nijmegen de elfdelige serie Heimat van Edgar Reitz. Vanaf donderdag de dertiendelige Die Zweite Heimat in Kriterion Amsterdam.

Lap rouge (Boudewijn Crijns). Intrigerende fictieve documentaire over een dame die met haar twee oudere zoons een merkwaardige familie in Frankrijk vormt. Kriterion Amsterdam, Haags Filmhuis.

De nieuwe moeder (Paula van der Oest). Voor de Jonge Felix genomineerd speelfilmdebuut over man uit Letland die voor zijn zwijgende zoontje een nieuwe moeder zoekt in Nederland. In acht theaters, waaronder Alfa 4 en The Movies Amsterdam, Babylon 2 Den Haag, Calypso 2 Rotterdam.

Breaking the Waves (Lars von Trier). Hartverscheurend melodrama in een Schotse kustplaats. Grillige Deense regisseur speelt met emoties in verhaal van onvoorwaardelijke liefde. In elf theaters, waaronder Alfa en Desmet Amsterdam, het Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam.

Blind Date (Theo van Gogh). Een echtpaar ontmoet elkaar, drie jaar na de dood van hun dochtertje, via contactadvertenties. Schrijnende relatiefilm, verteld vanuit het dagboek van het dode dochtertje. In acht theaters, waaronder Alfa en Kriterion Amsterdam, Babylon den Haag, Calypso Rotterdam.

Independence Day (Roland Emmerich). Ruimtelijke monster bedreigen wereld, Amerikaanse president redt. In honderd theaters.

Meer over