FILMTIPS

Amsterdam..

Breda

In het Breda's Museum vrijdag om 17.00 uur een festival van films die gemaakt zijn door Bredase regisseurs of in Breda werden geproduceerd. Eén première: 'Een cijfer voor je leven' van Bob Sontrop.

Nijmegen

In Cinemariënburg is vanavond Theo Angelopoulos te gast, filmisch vormgever van de Griekse ziel. Het jubilerende theater viert zijn 25-jarig bestaan met een compleet retrospectief, dat ook in zeven andere steden (gedeeltelijk) te zien is. Vanavond om te beginnen 'The Suspended Step of the Stork' uit 1991.

Rotterdam

In Nighttown maandag en dinsdag om 21.30 uur avant garde films van Jack Smith, met veel performances, trips, travestieten, chaos en poëtische schoonheid.

In verschillende steden

Kruimeltje (Maria Peters). Het sneeeuwt altijd in deze warme, oer-Hollandse kerstfilming van Chris van Abkoudes klassieke jeugdboek. Tienjarige Ruud Feltkamp een vondst als schoffie met een gouden hart. In 109 theaters, waaronder Tuschinski 2, City 1 en 7, Kriterion 1, Cinema 1 en Movies 1 Amsterdam, Tuschinski 2, Metropole 1 en Babylon 2 Den Haag, Lumière 1, Pathé 5 en Cinerama 1 Rotterdam.

Crazy (Heddy Honigmann). Aangrijpende documentaire waarin home video's uit oorlogsgebieden en plaatjes uit het fotoboek dienen als opmaat tot een close-up van het gezicht van de vertellende militair, luisterend naar de muziek die hem door barre momenten hielp. Kriterion Amsterdam en Cinemariënburg Nijmegen.

The Straight Story (David Lynch). Road movie zoals een road movie moet zijn: nog belangrijker dan de fysieke tocht is de emotionele weg die Alvin Straight aflegt, een 73-jarige baas die 500 kilometer op een grasmaaier aflegt om zijn zieke broer te bezoeken. Zonder special effects, seks en geweld. In 11 theaters, waaronder The Movies en Cinecenter Amsterdam, Babylon Den Haag, Lantaren/Venster Rotterdam.

The World is Not Enough (Michael Apted). Negentiende James Bond-film, gemaakt naar formule met een onverwoestbare, eigen en inmiddels klassieke identiteit. Met Sophie Marceau als sterk Bond-meisje. En Pierce Brosnan steeds beter als 007. In 104 theaters, waaronder City 2, Tuschinski 1, City 2 en Cinema 1 Amsterdam, Metropole 1 en Pathé 1 Den Haag, Cinerama 1 en Pathé 1 Rotterdam, Astra 1 Klazienaveen.

The Legend of 1900 (Guiseppe Tornatore). Onwaarschijnlijke fantasie over een man die als vondeling op een schip officieel niet bestaat, nooit van boord komt, de wereld kent als de zee die hij ziet vanuit een patrijspoort en tevens de meest briljante pianist van de eeuw is. Na 'Cinema Paradiso' heeft Tornatore niet meer zo'n mooi snotterconcert gecomponeerd. In 21 theaters, waaronder Cinecenter en Tuschinski 5 Amsterdam, Metropole 2 Den Haag, Cinerama 2 Rotterdam.

Of Freaks and Men (Alexej Balabanov) volgt de teloorgang van twee welgestelde families in het St. Petersburg van rond de eeuwwisseling. Balabanov schoot zijn absurde film in de stijl en de kleuren die aan het begin van de cinematografie gangbaar waren. Een satirische parabel, een bitter verhaal over de macht van beelden op het gedrag van mensen. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis.

Sombre (Philippe Grandrieux). Verbijsterend en nauwelijks verteerbaar portret van een seriemoordenaar in een fragmentarische, streng gestileerde film met een intensieve visuele kracht. Rialto Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam.

Mifune's Last Song (Sren Kragh-Jacobsen). Een zwarte, maar tegelijk lieve, romantische komedie die naar de regels van Dogma 95 is gemaakt. Kragh-Jacobsen en zijn uitstekende acteurs maakten een film over de invloed van leugens op het dagelijkse leven. Er komen tal van kwesties langs: burgerlijkheid, echtscheiding, verkrachting, gezinsverhoudingen en zelfs buitenaardse wezens. Dertien theaters, waaronder De Uitkijk en The Movies Amsterdam, Babylon Den Haag en Lantaren/Venster Rotterdam.

Beshkempir (Aktan Abdikalikov). Juweeltje uit Kirgizië over manwording van jongen die als baby werd geadopteerd. Dat de regisseur een opleiding genoot aan kunstacademie is te merken aan zijn prachtige visuele stijl. Lumen Delft, Haags Filmhuis, Filmhuis Bussum, Cinema Middelburg.

De Stilte (Mohsen Makhmalbaf). Fraai ogend verhaal over een blind jongetje dat de wereld ontdekt met zijn oren. Zonder knievallen of luide knallen. Rialto Amsterdam, Freterhuis Zwolle, 't Hoogt Utrecht.

Seul contre tous (Gaspar Noé) Indringend, met grove middelen geschetst portret van een maatschappelijk ontspoorde slager met kortsluiting in zijn hoofd, die alleen geluk kan vinden bij zijn autistische dochter. Haags Filmhuis.

Dis-moi que je rêve (Claude Mouriéras). Menselijke drama's met bittere ondertonen, wars van commerciële gladheid. Filmhuis Leeuwarden, Lantaren/Venster Rotterdam, Movie W Wageningen, Het Zeepaard Middelburg, Kultuurwerkplaats Oosterbeek.

Meer over