FILMTIPS

Amsterdam..

In het Filmmuseum Het tegengif van de Filmliga, vijftien reconstructies van Filmliga-voorstellingen. Met onder meer 'Heien' van Joris Ivens, 'La passion de Jeanne D'Arc' van Carl Th. Dreyer en een nieuwe compilatie van J.C. Mols 'Kristallen in Kleur & Ontluikende Bloemen'.

Den Haag

In het Haags Filmhuis is vanaf vrijdag, ter gelegenheid van het 1e Turkije Festival, een Turks filmprogramma te zien, met onder meer: 'Eskiya' van Yavuz Turgul (de best bezochte Turkse film aller tijden), 'Masumiyet' van Zeki Demirkubuz en de internationaal bekende film 'Yol' van Yilmaz Güney en Cerif Gören. Zondagmiddag is er een openbaar gesprek met acteurs.

In verschillende steden

Eyes Wide Shut (Stanley Kubrick). Kubricks fenomenale techniek maakt elke scène in zijn filmische nalatenschap ogenstrelend, maar geen moment is het meer dan decor. De prachtig aangeklede orgie doet denken aan Fellini, maar het blijft poppenkast, zonder enige emotie, laat staan humor. In 57 theaters, waaronder Bellevue Cinerama, Kriterion 1 en The Movies 1 Amsterdam, Metropole 1, Tuschinski 2, Babylon 1 Den Haag, Pathé 4, Cinerama 1, Imax Rotterdam.

Dis-moi que je rêve (Claude Mouriéras). Menselijke drama's met bittere ondertonen, wars van commerciële gladheid. Mouriéras laat de personages zichzelf zijn in een kleine, originele, warme film. Rialto Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Haags Filmhuis en Cinemariënburg Nijmegen.

Os mutantes (Teresa Villaverde). Imponerend rauw portret van Portugese zwerfkinderen leidde in Portugal tot kamervragen. Begrijpelijk, het is een film als een mokerslag. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, 't Hoogt Utrecht.

Deconstructing Harry (Woody Allen). Een stortvloed aan flauwiteiten, harde grappe en sterren in het geestige portret van een geblokkeerde schrijver die het verschil tussen fictie en werkelijkheid niet meer weet. De Uitkijk en The Movies Amsterdam, Babylon Den Haag, Lantaren/Venster Rotterdam.

Happiness (Todd Solondz). Geluk is ver te zoeken in verhaal vol klein en groot leed, genadeloos verzameld in pijnlijke maar ook grappige en indringende film. Negen theaters, waaronder Cinecenter en Kriterion Amsterdam en Haags Filmhuis.

Cookie's Fortune (Robert Altman). Leuke familiegeschiedenis rond de zelfmoord van een oude weduwe. Fraai ensemblespel, met Glenn Close, Julianne Moore en Liv Tyler. In tien theaters, waaronder Cinecenter Amsterdam en Lantaren/Venster Rotterdam.

Analyze This (Harold Ramis). Aanstekelijk samenspel van Robert De Niro als psychopaat en Billy Cristal als vileine psychiater in geslaagde maffiaparodie. In 59 theaters, waaronder The Movies Amsterdam, Tuschinski 5 Den Haag, Pathé 7 Rotterdam.

Beshkempir (Aktan Abdikalikov). Juweeltje uit onbekend Kirkizië over manwording van jongen die als baby werd geadopteerd. Dat de regisseur een opleiding genoot aan kunstacademie is te merken aan zijn prachtige visuele stijl. Rialto Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Liga '68 Groningen.

La vie rêvée des anges (Erick Zonca). IJzersterk drama over twee jonge vrouwen die een vriendschap sluiten, om langzaam maar zeker weer van elkaar verwijderd te raken. Cinecenter Amsterdam. eXistenZ (David Cronenberg). Jennifer Jason Leigh als futuristische ontwerpster van een computerspel in een meeslepende film als een surrealistische nachtmerrie. In acht theaters.

Notting Hill (Roger Michell). Perfecte en tegelijk schaamteloze exploitatie van succesformule die in 'Four Weddings and a Funeral' ook werkte. Een miljoen bezoekers zagen de film inmiddels, die draait in diverse theaters, waaronder Tuschinski Amsterdam, Metropole Den Haag, Pathé 1 Rotterdam.

Meer over