FILMTIPS

In politiek-cultureel centrum De Balie nabij het Leidseplein draait vrijdagavond om 23 uur 'Oblako-raj' van de Russische regisseur Nikolaj Dostal, die op satirische wijze de stuurloosheid van het huidige Rusland laat zien....

Amsterdam

Op zaterdagavond is, ook in De Balie om 23.00 uur, 'Living with an idiot' van Aleksandr Rogosjkin te zien. Deze film, gebaseerd op de verhalenbundel 'Moskou op sterk water' van Viktor Jerofejev, kreeg in Rotterdam in 1994 de Prijs van de Filmkritiek.

Den Haag

In het Haags Filmhuis draait in het kader van het literaire festival Winternachten vrijdagavond 'Vision from the edge', een documentaire van Mary Stephen over de Zuid-Afrikaanse schrijver en schilder Breyten Breytenbach. Stephen, een Canadese regisseuse die evenals Breytenbach in Parijs woont, filmde de Zuid-Afrikaan tijdens zijn werk. Hij schildert, leest voor uit eigen werk, bereidt een expositie voor en vertelt over de samenhang van zijn werk met zijn maatschappelijke ideeën.

Rotterdam

Het International Film Festival Rotterdam is woensdagavond officieel geopend met 'Leaf on a Pillow' van de Indonesisiche regisseur Garin Nugroho. Het programma van de 28de editie bevat ruim 200 speelfilms en lange documentaires. Ook zijn in Rotterdam 250 korte films te zien, videoproducties, installaties en cd-roms. Een van de wereldpremières is 'Romance' van Catherine Breillat. De Franse regisseuse is een van de 'filmmakers in focus'.

Extra aandacht besteedt het festival ook aan het werk van de Italianen Ciprí en Maresco en de Iraanse regisseur Abolfazl Jalili. Nederlandse premieíes zijn: 'Jezus is een Palestijn' van Lodewijk Crijns, Rosemarie Blanks 'Vaarwel Pavel', 'Shabondama Elegy' van Ian Kerkhof, 'Voyage to Cythera' van Frank Scheffer en Jos Stellings 'No Trains No Planes', de slotfilm van het festival.

In verschillende steden

Het vijfde seizoen (Rafi Pitts). Leuke Iraanse komedie over rivaliserende families, met nu niet eens een kind maar een sterke vrouw in het middelpunt. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis en 't Hoogt Utrecht.

Rounders (John Dahl). Niet verrassende maar vermakelijke film met Matt Damon als verwoed kaarter en ook Famke Janssen, die zich goed staande houdt. In 12 theaters, waaronder Cinecenter 4 en Tuschinski 5 Amsterdam, Tuschinski 4 Den Haag.

La vita è bella (Roberto Benigni). Hartverwarmend verhaal van een man die zijn zoontje in een concentratiekamp wil beschermen tegen de verschrikking daar, door te doen alsof het allemaal een spel is. Europese film van het jaar. Achttien theaters, waaronder Cinecenter 1, Tuschinski 4 en Movies 1 Amsterdam, Babylon 3 Den Haag.

In the Company of Men (Neil Labute). Koel portret van ijskoude mannen op een computerbedrijf. Afstandelijke film raakt het hoofd, niet het hart. Cinecenter 2 Amsterdam, Cinemariënburg Nijmegen, Springhaver Utrecht.

AntZ (Eric Darnell en Tim Johnson). Mieren zijn net mensen in een animatiefilm voor volwassenen, met in de hoofdrol een tobbende mier als Woody Allen, die zijn stem daarvoor leende. In 40 theaters waaronder City 2, Desmet 1en Movies 1 Amsterdam, Tuschinski 4 Den Haag, Imax en Cinerama 3 Rotterdam.

Winter '89 (Danniel Danniel). Liefde, politiek en culturele verschillen in een mooie, bedachtzame film waarin het zoeken naar waarheid centraal staat. Haags Filmhuis.

Gummo (Harmony Korine). Verbijsterend portret van een Amerikaans stadje in een vaak onbehaaglijke, energieke, instinctieve en originele filmcollage met onvergetelijke momenten. Filmtheater Molenlaan Bussum. Filmhuis Zevenaar.

The Mask of Zorro (Martin Campbell). Ouderwetse avonturenfilm zoals ze niet veel meer worden gemaakt. Met degengevechten, stunts op paarden en pientere helden in plaats van bruut geweld en bloedvergieten. En er is ruimte voor humor en romantiek. In 34 theaters, waaronder City 3 Amsterdam, Pathé 4 Rotterdam.

Hamam, il bagno turco (Ferzan Ozpetek). Mooie poëtische film over een Italiaan die een ander mens wordt als hij een Turks badhuis in Istanbul erft. Desmet Amsterdam, Lumen Filmhuis Delft, Chassé Breda, Filmtheater Cuyk, 't Hoogt Utrecht.

De prins van Egypte (Brenda Chapman. Steve Hickner en Simon Wells). Volwassen animatiefilm van Spielbergs DreamWorks, gebaseerd op Exodus. De serieuze aanpak is oogverblindend, maar mist een relativerende noot. Nederlandse versie, met Gijs Scholten van Aschat als Mozes. In 65 theaters, waaronder Bellevue Cinerama 2 Amsterdam, Metropole 5 Den Haag, Cinerama 5 Rotterdam. De originele kopie draait in 30 theaters.

A Perfect Murder (Andrew Davis). Rijkdom, hebzucht en egoïsme zijn de belangrijkste thema's in gelikte thriller met Michael Douglas en Gwyneth Paltrow. Naar toneelstuk 'Dial M for Murder' waarop ook Alfred Hitchcock zijn fameuze film baseerde. In achttien theaters, waaronder Kriterion 1, Bellevue/ Cinerama 2 Amsterdam, Tuschinski 5 Den Haag, Lumière 4 Rotterdam.

Meer over