FILMTIPS

Amsterdam..

Den Haag

In het Nederlands Congres Centrum ter gelegenheid van het Second World Water Forum van vrijdag tot en met maandag de hele dag Waterfilms, voor iedereen toegankelijk. Klassiekers als Haanstra's 'De stem van het water' en ook minder bekende films als 'Atman' van Pirjo Honkasalo en 'Boatman' van Gianfranco Rosi.

Rotterdam

In Lantaren/ Venster dinsdag tot en met vrijdag het festival Oud is in beeld, met films omlijst met discussies en nagesprekken, waarin ouderen een belangrijke rol spelen. Onder meer 'Buena vista social club', 'Brief Encounter', 'Solas, 'Yo soy asi'.

In Venster 2 vrijdag om 19.30 uur Life Skills van Ferri Rinteltap, de eerste van vier documentaires die deze Rotterdamse regisseur maakt over de relatie tussen zustersteden, dit keer over Rotterdamse hulpverleners die in de Roemeense havenstad Constantza aidsvoorlichting geven aan scholie-

ren.

In verschillende steden

Cider House Rules (Lasse Hallström). Lieve verfilming van John Irvings boek over de dokter van een weeshuis wiens leven is opgebouwd uit opmerkelijke gebeurtenissen. Zwaarbeladen thema's worden vluchtig aangestipt. In twintig theaters, waaronder Cinecenter en Tuschinski 2 Amsterdam, Tuschinski 5 Den Haag, Pathé 3 Rotterdam.

Beautiful People (Jasmin Dizdar). Uitdagend debuut over mensen met wonden en schuldgevoelens, met de oorlogen in voormalig Joegoslavië op de achtergrond. In 10 theaters, waaronder Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis en Lantaren/Venster Rotterdam.

Boys don't cry (Kimberley Peirce). De waargebeurde geschiedenis van een meisje dat jongen wilde zijn en vermoord werd, integer gefilmd en goed gespeeld. Kriterion 1 Amsterdam, Babylon 1 Den Haag, Cinerama 1 Rotterdam, Cinecitta 3 Tilburg, Springhaver 1 Utrecht, Molenstraat 1 Wageningen.

All About My Mother (Pedro Amodóvar). Het leven volgt de kunst in een ontroerend melodrama over verlangen, liefde en deconstructie, gelijk Tenessee Williams' stuk 'A Streetcar named Desire'. Movies 3 en Cinecenter 1 Amsterdam, Babylon 2 Den Haag, Cinerama 2 Rotterdam, Filmhuis Arnhem, Poelestraat Groningen, Cinemariënburg Nijmegen, Springhaver Utrecht.

Yo soy asi (Sonia Herman Dolz). Het laatste optreden van een groep versleten variété-artiesten in de nachtclub La Bodega Bohemia in Barcelona. Herman Dolz bekijkt het treurige zootje zonder mededogen, maar laat haar hoofdpersonen in hun waarde. Kriterion Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam.

Rosetta (Luc en Jean Pierre Dardenne). Verbluffende rol van Emilie Dequenne (actriceprijs Cannes), als een meisje dat gemangeld wordt in een harde, kapitalistische maatschappij en in een documentaire stijl gevolgd wordt in haar gevecht voor een beter leven. Kriterion 2 Amsterdam, Cinerama 2 Rotterdam, Cinemariënburg 2 Nijmegen, Springhaver Utrecht, Poelestraat 2 Groningen.

Rent-a-Friend (Eddy Terstall). Gefrustreerde kunstenaar heeft succes met bedrijf waar je een vriend kunt huren in vlot gespeelde, lichte satire die diepgang mist maar die er door een hoger budget beter uitziet dan Terstalls vorige komedies. Twaalf theaters, waaronder het Ketelhuis en Calypso 2 Amsterdam, Metropole 4 Den Haag, Pathé 3 Rotterdam.

Rosie (Patrice Toye). Veel geroemd sociaal-realistisch drama over 13-jarig meisje dat de grauwe werkelijkheid ontvlucht door een droomwereld, inclusief prins op het witte paard, te creëren. Cinemariënburg 2 Nijmegen.

American Beauty (Sam Mendes). Bittere, originele - met Oscarnominaties overladen - vertelling over een burgerman in een Amerikaanse buitenwijk die besluit zich niet langer achter leugens te verschuilen. Maar de echte schoonheid van het leven ligt, zo blijkt, niet voor het oprapen. In 45 theaters, waaronder Calypso 1 en Movies 1 Amsterdam, Babylon 2 en Metropole 2 Den Haag, Cinerama 1 en Pathé 2 Rotterdam.

South Park (Trey Parker). Uitzinnige musical waarin de slechte smaak is verheven tot wapen tegen de censuur. De bewust naïef getekende film is geestig en grof tegelijk, met als hoogtepunt een seksscène tussen de duivel en Saddam Hussein. In 32 theaters, waaronder City 6 Amsterdam, Pathé 3 Scheveningen, Lumière 3 Rotterdam.

Festen (Thomas Vinterberg). Een familiefeest loopt genadeloos uit de hand. Grootste kracht van dit psychologische drama is het ensemblewerk van een groep topacteurs. Het gebruik van de digitale camera draagt bij tot de indringende realistische sfeer. The Movies 3 Amsterdam, Liga'68 Groningen, Cinemariënburg Nijmegen, 't Hoogt Utrecht.

André Hazes - Zij gelooft in mij (John Appel). Knap geconstrueerd portret van de volkszanger, in zijn kracht en zijn eenzaamheid. Bekroond met de Joris Ivens Award op het International Documentary Filmfestival Amsterdam. In 26 theaters, waaronder het Ketelhuis en Bellevue Cinerama 2 Amsterdam, Metropole 5 Den Haag en Lumière 3 Rotterdam.

Killer (Darezjan Omirbajev). Efficiënt verteld, bijna kaal verhaal met alleen maar noodzakelijke beelden over een man die zijn onontkoombare einde tegemoet gaat als hij verstrikt raakt in het web van de maffia. De tragedie van de kleine man gaat ook over de toestand in Kazachstan. Veelzeggend met spaarzame woorden en sobere beelden. Lieve Vrouw Amersfoort, De Keizer Deventer, Filmhuis Leeuwarden.

Meer over