FILMTIPS

Amsterdam..

Rotterdam

Het 30ste International Film Festival Rotterdam, tot en met 4 februari, heeft een nieuw centrum, in de Doelen: Doelen Downstairs, met een restaurant en elke avond een Late Show, met gasten, filmfragmenten, nieuwtjes, roddels en muziek. In de voormalige bioscoop Calypso zijn digitale filmvertoningen, een medialab en een disco. In het Chabotmuseum een tentoonstelling van het Tsjechische kunstenaarspaar Svankmaijer. Informatie: www.filmfestivalrotterdam.nl; verslaggeving: www.filmtijger.nl

Groningen

In Filmcentrum Poelestraat start vandaag de 'pocketeditie' van het International Film Festival Rotterdam. De Groninger editie bevat een dwarsdoornsede van het Rotterdamse programma, met onder meer de festivalhits In the Mood for Love van Wong Kar-wai, Een tijd voor dronken paarden van Bahman Ghobadi en Battle Royale van Fukasaku Kinji. Meer informatie: www.liga68.nl

Nijmegen

In Lux zondag The best of Rotterdam, een marathon van vijf hooggewaardeerde films uit het lopende filmfestival van Rotterdam.

In verschillende steden

Moviedroom: Het Haags Filmhuis mocht putten uit een depot van filmkopieën, die na het aflopen van de Nederlandse vertoningsrechten werden opgeslagen. De buit, 20 toptitels waaronder Badlands (Terence Malick, 1973) en The Crowd (King Vidor, 1928), wordt vertoond in Melkweg en Filmmuseum Amsterdam, Plaza Futura Eindhoven, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam en Movie W Wageningen. Meer informatie:

www.moviedroom.nl

Code Inconnu (Michael Haneke). Ontregelende film over moderne leven in Parijs, waar spraakverwarringen en vooroordelen het zicht op de werkelijkheid ontnemen. In zes zalen, waaronder Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis en Lantaren/Venster Rotterdam.

Billy Elliot (Stephen Daldry). Engels kitchensinkdrama over een mijnwerkerszoon die balletdanser wordt. Debutant Daldry gebruikt alle clichés van de smartlap en komt er mee weg. Dankzij voortreffelijke Jamie Bell vooral, een kereltje dat van bonkig kind verandert in elegant symbool van sociale mobiliteit. In 35 zalen, waaronder Arena, Calypso, Movies en Tuschinski Arthouse Amsterdam, Babylon en Metropole Den Haag.

Lijmen/Het been (Robbe de Hert). Degelijke maar ook wat bloedeloze Elsschot-verfilming, waaraan twaalf scenarioversies vooraf gingen. Dat leidde tot een compromis, inclusief politieke toevoegingen. Het uitgangspunt van Elsschot blijft overeind. Met waardige Willeke van Ammelrooy. In Tuschinski Arthouse, Camera Groningen, Lux Nijmegen en Movies Utrecht.

Cast Away (Robert Zemeckis). Tom Hanks spoelt aan op een onbewoond eiland waar hij bevriend raakt met een eveneens aangespoelde basketbal. Dat is boeiend en soms ook grappig en ontroerend. Doodzonde dat te nadrukkelijk wordt uitgelegd hoe louterend een leven zonder welvaart kan werken. In 69 zalen, waaronder Arena, Bellevue Cienrama en De Munt Amsterdam, Tuschinski 1 en Metropole 1 Den Haag en Lumière Rotterdam.

Petits frères (Jacques Doillon). Levendig en levensecht semi-documentair protret van ontluikende crimineeltjes in Parijse voorstad. Kriterion Amsterdam en 't Hoogt Utrecht.

C'est quoi la vie (François Dupeyron). Mooi plattelandsdrama rond een boerenzoon die weinig zin heeft om zijn bed uit te komen. Voor iedereen die warm kan lopen voor de geur van omgewoelde aarde. Kriterion en Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Chassé Breda, Haags Filmhuis, Poelestraat Groningen, Lux Nijmegen, 't Hoogt Utrecht en Molenstraat Wageningen.

Wolken in mei (Nuri Bilge Ceylan). Poëtische pastorale over een filmer die in het dorp van zijn jeugd een documentaire wil maken met zijn ouders en familie in de hoofdrol, net als de film zelf. Vader verzet zich tegen het kappen van bomen en vindt dat het lot zijn gang moet gaan, maar hij wil nog niet dood. Europese prijs van de internationale filmkritiek. Cinode Dordrecht en Filmschuur Haarlem.

O Brother, Where Art Thou (Joel en Ethan Coen). Achtste film van de broers, volgens de begintitels gebaseerd op Homerus' 'Odyssee', is een uitbundige kruising tussen slapstick en musical, gesitueerd in Mississippi tijdens de grote depressie. In dertien zalen, waaronder Movies en De Munt Amsterdam, Babylon Den Haag en Cinerama Rotterdam.

6ixtynin9 (Pen-ek Ratanaruang). Komische misdaadfilm uit Thailand vol verrassingen en plotwendingen, over werkloze vrouw die voor haar deur een doos met geld vindt. Om haar schat te kunnen houden, slaat ze aan het moorden. In Venster Rotterdam.

Meer over