FILMTIPS

In de Balie vrijdag en zaterdag om 21.00 en 23.00 uur Dial H-I-S-T-O-R-Y, een postmoderne documentaire van de Belgische regisseur Johan Grimonprez over onder meer vliegtuigkapingen....

Amsterdam

In Maison Descartes de komende weken recente en in Nederland niet vertoonde Franse films. Vrijdag en dinsdag om 20.00 uur 'Nettoyage à sec' van Anne Fontaine met een prachtrol van Miou-Miou.

In het Nederlands Filmmuseum zondag om 15.00 uur een speciale vertoning voor kinderen van Charlie Chaplins The Kid, met live pianobegeleiding.

Nijmegen

In de filmsalon van Cinemariënburg zondag om 14.00 uur aandacht voor jongeren die scenario's schrijven en scenarioschrijvers die zich richten op jongeren. Vertoond worden een aflevering van 'Het Labyrinth', 'Kutzooi' en twee eindexamenfilms van de filmacademie. Waarna een gesprek met scenarioschrijvers Oscar van Woensel en Kennard Bos, en regisseur Martin Koolhoven.

Utrecht

In cultuurcentrum Ekko vanavond om 21.00 uur een ZwelgFilmAvond, met een breed scala aan zachtprikkelende audiovisuele kunst, waaronder een programma van amateurfilms.

In 't Hoogt vrijdag om 22.15 uur een inleiding van Maarten van Rossum, docent Amerikanistiek, op de vertoning van The Second Civil War.

In verschillende steden

The Second Civil War (Joe Dante). Flonkerende satire op de Amerikaanse discussie over groeiende immigratie uit Derde Wereldlanden. Een gouverneur wil zijn grenzen sluiten, de president stuurt troepen en een CNN-achtige omroep verslaat alles live. In Kriterion Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Cinemariënburg Nijmegen, Plaza Futura Eindhoven, Liga'68 Groningen, Kijkhuis Leiden.

Kiss the Girls (Gary Fleder). Solide Morgan Freeman als psycholoog die achter een seriemoordenaar aan gaat en Ashley Judd als vrouwelijke arts die de gevaarlijke gek overleeft in een spannende thriller. In 36 theaters, waaronder City 1 en Cinema 2 Amsterdam, Tuschinski 3 Den Haag, Pathé 5 Rotterdam.

Hana-bi (Takeshi Kitano). Regisseur speelt zelf een politieman die uit dienst treedt en de rekening van zijn leven opmaakt in een emotionele mengeling van geweld en poëzie, met ook prachtige tekeningen van Kitano. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam, 't Hoogt Utrecht, Cinemariënburg Nijmegen.

The Sweet Hereafter (Atom Egoyan). De gevolgen van een busongeluk voor een tot dan schijnbaar hechte gemeenschap. Psychologische, ingewikkeld geconstrueerde, analyse van menselijke verantwoordelijkheden, leugens en waarheid. In tien theaters, waaronder Desmet, Cinecenter en Alfa 2 Amsterdam, Babylon 2 Den Haag, Lantaren/Venster Rotterdam.

Funny Games (Michael Haneke). Een keurig gezinnetje op vakantie krijgt te maken met twee gevaarlijke jongens in benauwende film over geweld en de media. Haneke geeft zijn publiek geen kans te ontsnappen. Cinecenter en Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam, Filmhuis Arnhem, Cinemariënburg Nijmegen, 't Hoog Utrecht. LIga'68 Groningen.

La vie de Jésus (Bruno Dumont). Sterke realistische film over het uitzichtsloze leven van een twintigjarige werkloze in een doods plaatsje in Noord-Frankrijk. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, 't Hoogt Utrecht, Cinemariënburg Nijmegen.

Mother and Sun (Aleksandr Sokoerov). Een moeder gaat dood en haar zoon staat haar bij in een schilderachtig, mysterieus filmessay waarin het landschap en de personages op eenzelfde niveau staan. Desmet Amserdam.

As Good as it gets (James L. Brooks). Jack Nicholson als neurotische, mensenhatende schrijver. Veel snedige dialogen en ook veel overbodigheden. In 34 theaters, waaronder Calypso 1 Amsterdam, Metropole 2 en Tuschinksi 5 Den Haag, Pathé 4 Rotterdam.

De trip van Teetje. (Paula van der Oest). Rotterdamse penosejongen koopt schip, dat vol met hongerige Russen blijkt te zitten. Mooie rol van Cees Geel in film die deel uitmaakt van serie 'Route 2000', goedkoop en snel gemaakte speelfilms van jonge talenten. Cinecenter Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam, Springhaver Utrecht.

The Boxer (Jim Sheridan). Daniel Day-Lewis als IRA-terrorist in een film die pleit voor rust, met een verhaal dat (te) veel zijlijnen kent. In zestien theaters, waaronder Alfa 1 en Movies 1 Amsterdam, Metropole 5 Den Haag, Cinerama 3 Rotterdam.

Meer over