FILMTIPS

In het Nederlands Filmmuseum in het kader van het 50-jarig bestaan elke avond om 20.30 uur een bijzondere film met een voorprogramma vol curiosa....

Amsterdam

In Filmhuis Cavia tot en met zondag films over de Spaanse Burgeroorlog, zestig jaar geleden.

Rotterdam

In Lantaren/Venster tot en met zondag om 22 uur vroege films van Ernst Lubitsch met live muziek.

In Tejatro Popular maandag om 21.30 uur de 'popifilm' 'Scatter Dead' van de Amerikaanse horrorfilmer Scooter McCrae. Dinsdag om 20 uur in Lantaren/Venster een gesprek met Pieter Verhoeff en Frouke Fokkema, met één van hun vroege films.

Leeuwarden

Tot en met zondag het Noordelijk Film festival, met recente films, voorpremières, een retrospectief van Jim Jarmush en een eerbetoon aan George Meliès. In de Stadsschouwburg en de Harmonie.

Groningen

Van woensdag tot en met zondag 17 november het Noordelijk Film Festival (zie ook Leeuwarden). In Filmcentrum Poelstraat, Camera 1, Oosterpoort, Groninger Museum en de Stadsschouwburg.

Delft

Lumen vertoont tot en met woensdag 13 november de complete (15 uur en 14 minuten in 11 hoofdstukken) serie Heimat van Edgar Reitz. Aanvang dagelijks 19.45 uur, zondag vanaf 13 uur.

Utrecht

In 't Hoogt van vrijdag (aanvang 19 uur), zaterdag (aanvang 11 uur) en zondag (aanvang 11 uur) het ruim vijfentwintig uur durende epos in dertien hoofdstukken Die Zweite Heimat van Edgar Reitz.

Breda

In Chassé Cinema maandag, en nog drie volgende maandagen, om 20 uur een filmcollege met film na. Maandag 'het proces van het interpreteren', met 'Het zevende zegel' van Bergman.

In meerdere steden

Zestien speelfilms en zes korte films van Michelangelo Antonioni zijn te zien in het retrospectief 'Il cinema di Michelangelo Antonioni. Kriterion Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/ Venster Rotterdam, Cinemariënburg Nijmegen, Filmhuis Arnhem.

Tot en met zondag in Cinemariënburg Nijmegen en Filmhuis Arnhem Halte Europa, een programma van Europese kwaliteitsfilms. Met verschillende voorpremières, zoals de Gouden Palmwinnaar 'Secrets and Lies' en aanwezigheid van regisseurs.

In veertien Gelderse filmhuizen films met Harvey Keitel.

Memory of the Unknown (Nathalie Alonso Casale). Intrigerende, meer visueel dan verbale, busreis als een fascinerende magical mystery tour. Rialto Amsterdam en Chassé Breda.

Fargo (Ethan en Joel Coen). Perfect geschreven en gespeelde zwart humoristisch thriller over een slimme ontvoering die uitloopt op een bloedbad. In tien theaters, waaronder Alfa 1 en Movies 1 Amsterdam, Babylon 1 Den Haag, Calypso 2 Rotterdam.

Breaking the Waves (Lars von Trier). Hartverscheurend melodrama in een Schotse kustplaats. Grillige Deense regisseur speelt met emoties in verhaal van onvoorwaardelijke liefde. In elf theaters, waaronder Alhambra en Desmet Amsterdam, het

Haags filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam.

Blind Date (Theo van Gogh). Een echtpaar ontmoet elkaar, drie jaar na de dood van hun dochtertje, via contactadvertenties. Schrijnende relatiefilm, verteld vanuit het dagboek van het dode dochtertje. In zeven theaters, waaronder Alfa 3 Amsterdam.

Chacun cherche son chat (Cédric Klapisch). Charmante vrije film over een meisje dat haar kat kwijt is en ontdekt dat er nog meer mensen in haar Parijse buurt wonen. In acht theaters, waaronder de Uitkijk en Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis en Lantaren/Venster Rotterdam.

Amsterdam Global Village (Johan van der Keuken). Fraai intuïtief portret van Amsterdam, door Johan van der Keuken gezien als een multicultureel werelddorp. Alfa Amsterdam, 't Cinemariënburg Nijmegen, Lantaren/Venster Rotterdam.

Meer over